Nabúchaná (Knocked Up)

4.10.2007|Radovan Torda|
Nabúchaná (Knocked Up)

Režisér Judd Apatow ukázal, že vie pracovať s romantikou naozaj vtipným a neotrepaným spôsobom už vo svojej komédii 40 rokov panic. Teraz je späť a jeho interpretácia neplánovaného tehotenstva je po všetkých stránkach tou najlepšou zábavou, akú si len divák, znudený hollywoodskymi rozprávkami o láske, môže želať.

Mladá a úspešná asistentka réžie Alison (Katherine Heigl) bola povýšená z behania za kamerou na reportérku a má v pláne to poriadne osláviť. V spoločnosti svojej sestry Debbie vyrazí do klubu, kde sa zoznámi s Benom (Seth Rogen). Obaja toho dosť vypijú a v tú istú noc skočia do postele. Na druhý deň Alison zisťuje, že chlapík s kučeravým páčom, s 15 kilogramami nadváhy a nulovou budúcnosťou asi nebude nič pre ňu, nechá milého Bena sedieť pri raňajkách a vyparí sa v ústrety svojej novej kariére. Dva mesiace nato, po prvých nevoľnostiach a asi päťdesiatich pozitívnych tehotenských testoch je nútená stretnúť sa s nastávajúcim oteckom znova. Nasleduje vtipné a miestami horko – sladké tehotenstvo, počas ktorého sa obaja mladí ľudia všemožne (ne)snažia nielen pripraviť sa na úlohu rodičov, ale tiež nájsť v tom druhom životného partnera.

Nabúchaná (Knocked Up, 2007)

Viem, poviete si. A čo? Veď to nie je nič nového. Pravda, nie je. Ale otrepaná zápletka v originálne napísanom scenári funguje dokonale. Narazíte tu na scény, kde si budúci rodičia nekladú pred ústa servítku a pekne zostra definujú svoje stanovisko k vzniknutej šlamastike, ako i na jedno z najsladších požiadaní o ruku, ktoré je hneď v nasledujúcom zábere strápnené a nahradené teóriami o vycvičení partnera v svoj prospech. Filozofovanie o vzťahových peripetiách má vždy svojský základ – keď si manžel občas pod zámienkou pracovnej schôdzky vyrazí bez štebotavej rodinky - sám do kina, je to horšie ako nevera alebo muž, ktorého nezaujíma koľko sexuálnych deviantov žije v susedstve je automaticky zlým otcom a môže ísť do ....

Apatow má dar zasadiť romantiku do tých najmenej pravdepodobných situácií a naopak – vytvoriť dusno tam, kde to vyzerá na pokojných päť minút. Takže Zbuchnutá vás predvídateľnosťou romantického filmu rozhodne nudiť nebude. Významným plusom je tiež skvelé obsadenie. Katherine Heigl, ktorú určite poznáte z Kliniky Grace, je v polohe nastávajúcej mamičky a ženy, ktorá sa nechce vzdať svojho nového miesta, veľmi presvedčivá. Zamilované dievčatko, sebavedomá reportérka, chápajúca sestra i hysterická rodička – to všetko sú rozpoloženia, ktoré vďaka Heiglovej prirodzenosti robia z Alison komplexnú postavu. Jej mužský spoluhráč Rogen (40 rokov panic) je perfektným stelesnením večne zhúleného flákača, ktorý však v sebe ukrýva i zodpovednú a milujúcu podstatu. Rovnako potom manipulatívna sestra Debbie (Leslie Mann, ktorá je v skutočnom živote Apatowou manželkou) snažiaca sa riadiť sestrin život, pričom nezvláda problémy vo vlastnom manželstve s pohodovým Peteom (Paul Rudd). Za zmienku stoja i Benovi spolubývajúci, ktorý sú skutočne zúfalou partiou s nekonformným pohľadom na svet.

Nabúchaná (Knocked Up, 2007)

Jednoducho povedané, na Zbuchnutej nevidím jediné negatívum. Samozrejme ani tu sa nevyhneme prehnanej americkej exaltovanosti, ale nato si už, jednoducho, európsky divák musí zvyknúť. 5 hviezdičiek pre jednu z najlepších „hollywoodskych“ romantických komédií posledných rokov.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Universal Pictures

Odporúčané články