Superbad

28.10.2007|Tomáš Kolompár|
Superbad

Dievčatá, sex s nimi spojený či posledný večierok pred maturitou a  neviem ešte aké „vymoženosti“ mladých Američanov by sa dali popísať v najnovšom filme režiséra Grega Mottola Superbad, ktorý by ako z oka vypadol svetoznámej teenegerskej série Prci Prci Prcičky. To všetko za prítomnej spolupráce už kultového producenta podobných žánrov  Judda Apatowa a jeho filmov ako napríklad Knocked Up či 40 rokov panic.

Superbad je vo svojej podstate veľmi jednoduchý film zaoberajúci sa obyčajnými študentmi, ktorých najväčšími problémami sú kedy a kde už konečne „zasunú“. To isté teda platí aj v najnovšom filme, podobajúceho sa na sériu z Prci Prci. Dej sa točí okolo dvoch dospievajúcich chlapcov tesne pred maturitou. Sú na seba strašne závislí, ale kvôli vysokej škole ich čaká odlúčenie. Evan (Michael Cera) je milý, bystrý, o to viac však hanblivý. Jeho opak a kamarát v jednej osobe je Seth (Jonah Hill). Je drzý, náladový a posadnutý dievčatami.

Superbad (2007)

Toľko v stručnosti načrtnutie príbehu, ktorý sa vlastne točí okolo spomínaných dvoch veľkých kamarátov, ktorí sa snažia nájsť svoje šťastie v náručiach svojich pekných spolužiačok. Počas hodiny a pol, teda máme možnosť sledovať akoby dve línie celého príbehu. Prvá sa zaoberá vzájomným vzťahom medzi dvoma najlepšími kamarátmi a ich problémami s nadviazaním kontaktu s dievčatami. Druhá sa okrajovo dotýka ich tretieho (nechceného) priateľa Fogela  a dvojice policajtov, ktorí si náhodne skrížia cestu. Keď si odmyslím základnú podstatu resp. obsah filmu, tak práve dejová línia týkajúca sa ich tretieho priateľa a policajtov pôsobí vo filme asi  najpríjemnejšie a najhumornejšie. Totiž keď sú hluché miesta a nič sa nedeje, prichádzajú na scénu policajti a ich svojrázni prístup k práci, ktorí naozaj nepôsobia trápne a vyčaria divákovi skutočný úsmev na tvári. Za jasnú zmienku stoja scény „mužov zákona“ s ich vlastným autom, krádež v obchode či popíjanie v bare so 17 (čiže v USA) neplnoletým mladíkom. Toto všetko sa počas celej hodinky a pol stretáva, skĺbi a vytvára zaujímavý film, ktorý sa nesnaží pôsobiť (na silu) vtipne. On skrátka vtipný je. Je to už jeho svojráznym podaním samotných hercov resp. využívaním sprostých slov (nadávok), ktoré akoby okorenili Superbad o level vyššie. Všetko sa deje rýchlo, bez akýchkoľvek zbytočných odbočiek a rozkúskovaní v podobe napríklad zbytočných dialógov o tom, ako treba baliť dievčatá a pod. Superbad si vytvára vlastný priestor na tvorbu svojho humoru a do istej miery, v skoro každej scéne sa dokáže tomu aj podriadiť. Počnúc dobrým výberom hercov, ktorí na plátne pôsobia veľmi príjemne, cez humor, až po celkový príbeh a výrazové prostriedky, je Superbad niečím výnimočným, čo tu ešte nebolo. Ako som spomínal už v úvode, nejedná sa o žiadnu paródiu alebo podobu na Prci Prci. Svedčia o tom napríklad  scény s falošným preukazom, párty v dome, či celo-príbehové zohánanie „chľastu“ pre hormónmi búriacich sa teenegerov. Superbad je rozhodne filmom, ktorý sa oplatí vidieť. Ak hľadáte chvíľku na odreagovanie, nie je nič lepšie ako si v tomto studenom počasí pozrieť tento humorne ladení film.

Superbad (2007)

Čo dodať na záver k tomuto filmu. Keď mám byť úprimný, tak sa mi film osobne veľmi páčil, no nedá mi ho neporovnávať s Prci Prci sériou, ako niečím, čo znamenalo výrazný prevrat tohto, najmä v USA ,prekvitajúceho príbehu o tradičných vzťahoch medzi chlapcami a dievčatami na stredných školách. Na rovinu, komu by sa takýto jednoduchý štýl nepáčil, že? Superbad je teda jednoduchou, ale o to viac zábavnejšou akciou plnou humoru, nadávok či pekných slečien. Superbad rozhodne stojí za návštevu kina, no ak od neho budete čakať druhú verziu Prci Prci, tak ostanete sklamaný. Superbad si totiž ide svojou vlastnou cestou a nesnaží sa kopírovať niečo, čo tu už raz bolo a na čo sa pozeráme ako na jasnú a predvídateľnú vec. Ak vás preto podobný žáner zaujíma, šup do kina. Apatow a Mottolov film stojí totiž zato...

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Columbia Pictures

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...