Zlatý kompas (The Golden Compass)

17.12.2007|Olivia|
Zlatý kompas (The Golden Compass)

Príbeh bol natočený podľa knihy Northern Lights, alebo Golden Compass, ktorú napísal spisovateľ  Philip Pullman. Ten je známy aj pre svoje polemiky o dvoch svetoch, z ktorých jedným je náboženstvo a druhým je pohanský  svet. Tieto dva svety spolu bojujú už od nepamäti. A práve táto „vojna“, aj keď zobrazená mierne sa nachádza aj v tomto očarujúcom filme. A nemyslím očarujúcom preto, lebo sa tam nachádzajú kúzla, ale preto, lebo zobrazuje svet, v ktorom by nejedno dieťa, ba možno aj dospelý chcel žiť. Svet, v ktorom každý má po boku svojho démona  v podobe zvieraťa. A tak sa na diváka z filmového plátna hrnú húfy  šeliem rozmanitých druhov, ktoré v reálnom svete nemajú páru.

Lyra Belacqua je mladé dievča, ktorej démon ešte nenabral trvalú podobu a tak sa mení z fredky na kolibríka, z kolibríka na motýľa, myšku, alebo mačku. Z mesta v ktorom býva začnú miznúť deti a Lyra je predurčená na to, aby im pomohla.  Do rúk sa jej dostane Aletiometer, zlatý kompas, pomocou ktorého môže vidieť veci také, aké naozaj sú. Vznešená Marisa Coulter (Nicole Kidman) ju nečakane pozve do svojho sídla, s úmyslom kompas získať, avšak Lyre sa podarí ujsť. Vydáva sa na zasnežený sever v ústrety dobrodružstvu, ktoré je plné nebezpečenstiev, lietajúcich prístrojov a ľadových medveďov...

Zlatý kompas (The Golden Compass, 2007)

Žáner, či názov filmu môžu navodiť pocit, že film nemá ďaleko od Narnie, alebo Kráľa prsteňov.  V štýle zobrazenia to tak je, ale predsa len, Zlatý kompas prináša do sveta fantasy filmov nové dimenzie, keďže okrem hrdinov v ľudskej koži s každým z n ich vystupuje ešte aj jeden zvierací, no taktiež hovoriaci hrdina. Predstaviteľka Lyry, Dakota Blue Richards je vhodným výberom na detského hrdinu a spolu s ľadovým medveďom Iorekom Byrnisonom vytŕčajú z rady hercov a grafických kreatúr. Efekty sú čoraz lepšie a zatiaľ čo v Narnií to nebolo nič moc, tento krát sa  je na čo tešiť.

Zlatý kompas (The Golden Compass, 2007)

Aby som zbytočne nezavádzala, aj Zlatý kompas má svoje chybičky krásy a nie je ich málo. Raz za čas sa objaví zvláštne pomenovanie, ktoré je vypovedané akoby náhodou a nedáva zmysel. Preniesť sa cez to môžu ľudia s veľkým záberom fantázie a nemusia to nutne pokladať za negatívum. Dej prebieha rýchlo a počas celého filmu má divák pocit, že príbeh  obrovských rozmerov ešte len začína. Celkovo film obsahuje množstvo drobností a pekných panorám na to, aby zaujal najmä detskú populáciu, starú tak 9 až 13 rokov. Menšie deti by mohli mať problém chápať a dospelí by museli byť tak trochu deťmi. Mnoho pekných drobností však zabudlo dodať filmu akúsi celistvosť a pointu, čo ma dosť zamrzelo, lebo netuším, čo je spomenutý povestný prach, alebo neznámy svet, do ktorého sa Lyra musí vydať, a v ktorom žijú ľudia, ktorí nemajú svojich vlastných démonov, alebo prečo taká beštia ako Marisa Coulter, v podaní nadanej Nicole, tvrdí, že je Lyrina matka. Tento koncept by mohol napovedať, že sa producenti rozhodli zarobiť dva krát, alebo trikrát viac, ako by sa pôvodne zdalo. Puzzle zvaný Zlatý kompas by nakoniec mohol dávať zmysel. Možno aj áno, ale to sa dozvieme v ďalších dieloch.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © New Line Cinema

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...