P.S. Milujem ťa (P.S. I Love You)

14.2.2008|Jozef Mergeš|
P.S. Milujem ťa (P.S. I Love You)

Hillary Swank sa síce vzdala učiteľského poslania na úkor práce v realitnej kancelárii, no chlapa na režisérskej stoličke nevymenila. Spolupráca s režisérom Richardom LaGravenesom dopadla uspokojivo medzi riadkami študentských denníkov a minimálne rovnako sa  vydarila i medzi riadkami posmrtných listov. Akokoľvek neuveriteľne to znie, Gerry Kennedy (Gerald Butler) sa tesne pred smrťou rozhodol, že na svoju životnú lásku Holly tak skoro nezanevrie. Večný odkaz znie: P.S. Milujem ťa...

Holly (Hillary Swank) je po smrti svojho manžela nesvoja. Aj relatívne dlho po jeho odchode sa s ním občas rozpráva, vníma jeho každodennú rutinu, všade vôkol seba cíti jeho auru. Ľahko si teda môžete predstaviť, ako na jej ubolenú dušu zapôsobí spŕška listov, ktorú pre Holly pripravil nebohý Gerry. Začína sa rok plný prekvapení, rok, kedy sa jedna z kapitol života mladej vdovy bude musieť ukončiť.

Samozrejme, v láske až za hrob je veľký kus romantiky. Práve absurdný kontakt života a smrti prostredníctvom neobyčajných listov vytvára nápaditú spleť príhod a postupne sa rodiacich prekvapení, ktoré prerastajú do polointeligentnej kombinácie drámy a komédie v romantickom šate. Na jednej strane vás tento film rozosmeje miestami morbídnym (pravdepodobne írskym) humorom, na strane druhej vám vtisne slzy do očí, až sa budete hanbiť, že ste sa len pred malou chvíľou váľali smiechom. Emócie sú tu najmä v prvej polovici filmu ako na hojdačke. Zúfalstvo hlavnej hrdinky naráža na zvyky a obyčaje írskych prisťahovalcov (pohreb), a spočiatku nevinné trampoty večne nešťastne zamilovaného Daniela (Harry Connick Jr.) narážajú na hrošiu kožu čerstvej vdovy. Popri hudobno-umeleckých vložkách hrdinov dostávajú priestor aj romantické chvíle plne zamyslení, niekoľko vedľajších postavičiek, ktorým sa rúcajú a plnia sny, a nostalgicko-gýčový zaver, ktorý vás na lopatky položí buď svojou úprimnosťou, alebo srdcervúcim pátosom.

P.S. Milujem ťa je film prešpikovaný kvalitnými dialógmi. O ženách, o ich mužoch a „tajných tajných“ túžbach, o plánoch do budúcnosti, o osude, o topánkach, o spievaní, o svokrách, i o tvrdom sexe. Prím tu hrajú emancipovane ženy, každá s vlastnými problémami. Svojimi originálnymi poznámkami boduje najmä vypočítavá kamarátka hlavnej hrdinky, permanentne flirtujúca Denise (Lisa Kudrow). Bez ohľadu na určitú vykonštruovanosť príbehu sme ochotní výstavbovému fígľu tvorcov naletieť práve pre srdečný rozmer príbehu. Láska je tu zobrazená ako nadčasová entita, ktorá prekonáva  každú  prekážku, no napriek tomu je odsúdená na zánik. A aj keď je P.S. Milujem ťa filmom predvídateľnejším, ako nové ráno, po celý čas si udržuje poctivú dávku milých, a zároveň humorných prekvapení. Nie sú to však zvraty globálneho charakteru, objavujú sa skôr len v istých epizodických polohách príbehu.

Spomedzi hercov v tomto novom LaGravenesovom filme jasne dominuje Hillary Swank, momentálne jedna z najžiadanejších herečiek Hollywoodu. Jej charizmatický výkon okorenený rozsiahlym spektrom emócií sa jednoducho musí vryť do mysle každého aspoň minimálne empatického diváka. Niektorých divákov svojou účasťou určíte poteší Lisa Kudrow, známa ako Phoebe z Priateľov. P.S. Milujem ťa je komplexným obrazom vzťahu medzi mužom a ženou. Nezachytáva len obdobie po Gerryho smrti, ale otvára dvere i do časov minulých. Kľučkou do minulosti sú práve listy mapujúce Gerryho život, ktorý v dobrom i zlom ovplyvnila láska. Holly sa do dverí pravidelne navracia a otázkou zostáva, či ich po sebe dokáže zamknúť. Neľahké životné rozpoloženie sympatickej hrdinky je navyše konfrontované s okolím, ktoré sa narozdiel od Hollynho vnútra dynamicky rozvíja.

Ak už dlho túžite vidieť film, ktorý by vám dokázal vliať dostatok síl na nový začiatok, P.S. Milujem ťa je tou správnou voľbou. Vo svojom žánri je to vskutku výborný film.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Warner Bros

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...