Bratia Coenovci ovládli udeľovanie Oscarov

25.2.2008|Webnoviny|
Bratia Coenovci ovládli udeľovanie Oscarov BRATISLAVA 25. februára (WEBNOVINY) - Slávnostný ceremoniál 80. ročníka udeľovania Oscarov ovládli Ethan a Joel Coenovci. Bratia si najprv prevzali cenu v kategórii Najlepší adaptovaný scenár, a v závere šou sa na pódium vrátili ešte dva razy, aby si odniesli ceny vo dvoch najdôležitejších kategóriách - za réžiu a najlepší film roka. Coenovci mali na dosah oscarový rekord - štyri ceny za jediný film, no nepodarilo sa im uspieť v kategórii strih, kde ich nominovali pod pseudonymom Roderick Jaynes. Ich kriminálna sága Táto krajina nie je pre starých sa i tak so štyrmi cenami stala najúspešnejším filmom večera. Za herecký výkon vo vedľajšej úlohe totiž Akadémia ocenila Španiela Javiera Bardema, ktorý v snímke stvárnil profesionálneho zabijaka. Rodák z Las Palmas de Gran Canaria však nebol jediným oceneným cudzincom. Aj ďalšie ceny v hereckých kategóriách získali Európania. Oscara za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získala Angličanka Tilda Swinton. Cenu v hlavnej mužskej hereckej kategórii si odniesol jej krajan Daniel Day-Lewis a hlavná ženská herecká kategória patrila Francúzke Marion Cotillard. Práve jej víťazstvo bolo jedným z najväčších prekvapení večera, keďže jednoznačnou favoritkou v tejto kategórii bola britská herečka Julie Christie.

Coenovci sa s troma Oscarmi pridali do "elitného klubu" filmárov, ktorí získali za jedinú noc tri zlaté sošky. Ďalšími sú: Francis Ford Coppola (Krstný otec II, 1974), James Cameron (Titanic, 1997) a Billy Wilder (Byt, 1960). Druhým najúspešnejším filmom večera bolo Bournovo ultimátum, ktorému sa podarilo získať všetky tri ceny, na ktoré ho nominovali. Dva filmy získali po dve ceny - Edith Piaf (ženský herecký výkon v hlavnej úlohe a masky) a Čierna krv (mužský herecký výkon v hlavnej úlohe a kamera). Oscar pre cudzojazyčný film putoval do rúk rakúskeho režiséra Stefana Ruzowitzkého za film Diablova dielňa. Kategóriu animovaných filmov podľa očakávania ovládol film Ratatouille - Dobrú chuť! v réžii Brada Birda. V kategórii krátkych dokumentárnych filmov cenu získali Cynthia Wade a Vanessa Roth za snímku Freeheld a najlepším celovečerným dokumentárnym filmom sa stal Taxi to the Dark Side režiséra Alexa Gibneyho. Do Francúzska poputuje cena za krátky hraný film, ktorú získal Le Mozart des pickpockets v réžii Philippa Pollet-Villarda. V kategórii krátkych animovaných filmov ocenila Akadémia Angličanku Suzie Templeton za 29-minútový film Peter & the Wolf. Po jednej cene získali aj snímky Zlatý kompas (vizuálne efekty), Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek (kostýmy), Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (výprava), Pokánie (pôvodná filmová hudba), Juno (pôvodný scenár), Michael Clayton (ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe) a Once (pôvodná filmová pieseň). Glena Hansarda a Markétu Irglovú Akadémia ocenila za skladbu Falling Slowly z hudobného filmu Once. Prekvapený Hansard počas ďakovačky spomenul komplikované okolnosti vzniku filmu. Keď začal orchester po jeho slovách hrať, 19-ročná Češka Irglová sa nedostala k slovu, no organizátori jej dali druhú šancu. Mohla tak všetkým divákom odkázať, že ich víťazstvo je dôkazom, že splnenie snov nie je nemožné.

Moderátor večera Jon Stewart v úvode šou pripomenul nedávno skončený 101-dňový štrajk scenáristov a niekoľkokrát počas programu si zauvažoval, ako by prenos vyzeral, ak by sa scenáristi nevrátili do práce. Zažartoval si aj na účet filmov nominovaných na hlavnú cenu večera, ktoré podľa jeho slov ovládli snímky o psychopatických vrahoch. "Nepotrebuje toto mesto objatie? Čo sa stalo? Táto krajina nie je pre starých, Sweeney Todd, Čierna krv? Môžem len povedať, vďaka za tehotnú tínedžerku," komentoval prítomnosť snímky Juno. Nezabudol však spomenúť ani ďalšie aktuálne témy - Irak, americké prezidentské voľby, nové médiá a životné prostredie. Zdroj:  Webnoviny

Súvisiace články