Cenu Hercova misia si na Artilme prevezme herečka Liv Ullman

19.6.2008|Webnoviny|
Cenu Hercova misia si na Artilme prevezme herečka Liv Ullman BRATISLAVA 19. júna (WEBNOVINY) - Nórska herečka a režisérka Liv Ullmann si prevezme 5. júla na Artfilme cenu Hercova misia - Actor's Mission Award za mimoriadny prínos hereckému umeniu. Ullmann sa preslávila najmä vo filmoch režiséra Ingmara Bergmana, s ktorým má dcéru Linn. Prvý spoločný film Persona nakrútili v roku 1966. Herečka sa predstavila aj vo filmoch Hodina vlka (1968), Hanba (1968) a Náruživosť (1969), ktoré tvoria takzvanú ostrovnú trilógiu. Ďalšou spoluprácou Bergmana a Ullmann vznikli Šepoty a výkriky (1972), za ktoré herečka získala cenu newyorských kritikov a spolu s ďalšími hercami z filmu aj zvláštneho Donatellovho Davida. Rovnakú sošku dostala za úlohu Marianne v Scénach z manželského života (1973), ktoré jej priniesli aj nomináciu na Zlatý glóbus. Jej hereckým partnerom vo filme bol Erland Josephson, ktorý si cenu Hercova misia na Artfilme prevzal v roku 1998. Dvojica si spolu zahrala aj v snímke Saraband (2003), ktorá je posledným filmom Ingmara Bergmana. "Niekedy som unavená z toho, že ja nie som ja. Som len Ingmarova múza, alebo on je môj mentor. A viete, on nikdy nebol mojím mentorom," povedala herečka. Na október tohto roku je naplánovaná nórska premiéra filmu s názvom I et speil i en gate (Through a Glass, Darkly), v ktorom stvárnila starú mamu.

Liv Ullmann sa narodila 16. decembra 1938 v Tokiu ako druhorodená dcéra nórskych rodičov. Detstvo strávila v Toronte a New Yorku a po smrti otca sa rodina na konci vojny vrátila do Nórska. Keď ju neprijali na konzervatórium v Osle, hrala tri roky v provinčnom divadle. Napokon však prišla ponuka z Nórskeho národného divadla v Osle, kde stvárnila množstvo veľkých klasických úloh. Po priaznivých kritikách začala na konci 50. rokov dostávať úlohy v nórskych filmoch.

Okrem Bergmanových snímok sa presadila aj vo filmoch ďalších režisérov. Za úlohu v snímke Jana Troella s názvom Utvandrarna (Emigranti - 1971) získala Zlatý glóbus, cenu newyorských filmových kritikov, nominovali ju na Oscara a začali si ju všímať aj americkí filmári. S Troellom sa stretla aj pri nakrúcaní filmu Nybyggarna (Nová zem -1972). Spolu, už v Amerike, nakrútili western Nevesta pre Zandyho (1974), kde Ullmann stvárnila ženu Gena Hackmana.

Nórska filmová osobnosť Ullmann je aj úspešná režisérka. Nakrútila napríklad krátky film do projektu Lumiére & spol. (1995), v ktorom 40 režisérov z celého sveta dostalo možnosť nakrútiť kinematografom bratov Lumiérovcov krátky film. Medzi jej režisérske celovečerné filmy patrí napríklad trojhodinová historická dráma Kristin Lavransdatter (1995), ktorá v Nórsku patrí medzi najúspešnejšie domáce filmy. Podľa scenára Ingmara Bergmana nakrútila Ullmann televízny film Enskilda samtal (1996) a drámu Nevera (2000), svoj zatiaľ posledný režijný počin, ktorý sa na festivale v Cannes uchádzal o Zlatú palmu.

Cena Hercova misia predstavuje mosadznú plaketu, ktorú ocenení osobne umiestňujú na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach. Podľa internetovej stránky Artfilmu ocenenie doteraz získalo 35 popredných svetových i domácich hereckých osobností. Pri príležitosti ocenenia Liv Ullmann na Artfilme, premietnu na festivale filmy Persona a Hodina vlka.   Foto © Rita Molnár

Súvisiace články

Bergmanova múza Liv Ullmann

Bergmanova múza Liv Ullmann

16.12.1939  ( Tokio, Japonsko ) Jedna z najviac výrazných postáv v histórii škandinávskeho filmu - nórska herečka Liv Ullmann...