Bathory oslávi milión divákov v kinách a vyráža do boja o Oscara

9.9.2008|-ts-|
Bathory oslávi milión divákov v kinách a vyráža do boja o Oscara

Historický veľkofilm Juraja Jakubiska Bathory nazbieral milión divákov. V Čechách film videlo takmer 700 tisíc divákov, na Slovensku viac ako 300 tisíc divákov, čím bola prekročená magická hranica jedného milióna divákov.

„Symbolický miliónty česko-slovenský divák bude vyžrebovaný pred pondelkovým večerným predstavením v pražskom multikine Palace Cinemas Nový Smíchov,“ prezradil Aleš Danielis, riaditeľ filmovej distribúcie spoločnosti Bontonfilm a spresnil: „Film mal súbežnú premiéru na Slovensku i v Čechách, preto aj výsledky prezentujeme spolu.“

Všetci účastníci slávnostného predstavenia, ktoré sa uskutoční v pondelok 15.septemba 2008 od 20.10 v Palace Cinemas Nový Smíchov dostanú malý darček. Vyžrebovaný symbolický miliónty divák potom dostane od režiséra Juraja Jakubiska a producentky Deany Horváthovej-Jakubiskovej filmový darček. „Bude to výpravná kniha o Bathory s podpismi hercov a tvorcov, USB flash disk s logom  Bathory a jednu osobnú pozornosť priamo z rúk režiséra Juraja Jakubiska,“ uviedla Deana Horváthová-Jakubisková, producentka filmu, a dodala, že onen osobný darček je zatiaľ tajný, ale divák z neho vraj bude mať veľkú radosť.

Jakubisko sa púšťa do boja o Oscara

Kvôli účasti v Oscarových bojoch bude musieť producentka filmu spolu so Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou žiadať o výnimku. „Radi by sme reprezentovali Slovensko v boji o cudzojazyčného Oscara, i keď sa nebránime ani účasti v hlavných kategóriách,“ vysvetľuje Deana Horváthová. „Vzhľadom k zložitým podmienkam veľkej európskej koprodukcie sme museli film natočiť v štyroch jazykových mutáciách, z ktorých  jedna je  anglická, čím sa mierne z kategórie cudzojazyčných snímok vymykáme. Tak či tak všetky ostatné podmienky splňujeme a neradi by sme o možnosť súťažiť prišli. Chceme teda spolu so Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou požiadať akadémiu americkú o udelenie výnimky.“

„Slovensko dlho nemalo film, ktorý by mal aspoň trochu reálnu šancu prebojovať sa do hlavného boja o Oscarov a bola by škoda, aby handicapom Bathory bol fakt, že sa podarila dotiahnuť veľká európska koprodukcia,“ podotýka k tomu Aleš Danielis.

Rekordné tržby

„Súčet jeden milión divákov za Slovenskú i Českú republiku je niečo naozaj výnimočného. Ale úplne mimoriadne bolo už augustové prekonanie hranice 100 miliónov Kč v tržbách. Tým sa Bathory v historickom rebríčku tržieb dostala na štvrté miesto. Pred ňou sú zatiaľ Vratné lahve, Titanic a Pán Prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa,“ komentuje návštevnosť Aleš Danielis. „Posun až na druhé miesto je len otázkou dní a septembrové výsledky rozhodnú o historickom prvenstve,“ dodal Danielis.

Pritom v českom rebríčku tržieb mala Bathory až deviaty najlepší zahajujúci víkend. Zrejme dobré referencie divákov, pozitívne ohlasy a prepracovaný marketing vyniesli film po siedmom týždni na zmienené štvrté miesto, pričom trvalý záujem divákov film ďalej tlačí  vyššie po rebríčku.

Historické prvenstvo dosiahla Bathory už aj na Slovensku, kde tržby presahujú 30 miliónov korún.  Doteraz vedúci Titanic za celú svoju distribučnú kariéru kumuloval na 26,5 milióne a tretia Doba Ľadová 2 sa musela uspokojiť s necelými 19 miliónmi.

V oboch republikách je už teraz Bathory najúspešnejším filmom tohto roka a to ako z pohľadu počtu divákov, tak i tržieb, a je otázkou, či ju niektorý z pripravovaných filmov ešte môže prekonať,“ optimisticky uzatvoril Aleš Danielis.

  Foto © JJ Film Slovakia

Súvisiace články

Bathory

Bathory

Krvavá legenda – Alžbeta Báthory – sa vracia na strieborné plátna v podaní renomovaného slovenského režiséra Juraja Jakubiska. ...