Rallye smrti

20.11.2008|Zuzana Kožaková|

Filmový svet sa každým rokom rozrastá a  vytvára čoraz väčšiu dopravnú špičku na ceste za úspechom. Zradnú križovatku tvoria aj typicky "béčkové" filmy, ktoré každým rokom rastú ako huby po daždi. Za svojimi veľkými bratmi stoja trochu v úzadí, ale aj tak majú niečo, čo nás v slepom presvedčení ženie do kín. V poslednej dobe ovládla filmový priemysel Stathammánia. Zľava sedí za volantom Jason  Statham a rúti sa na nás ako naštvaný Kuriér, ktorý sa dočkal tretieho pokračovania, sprava čaká na zelenú druhé pokračovanie filmu Zastav a neprežiješ. V boxoch  dvd požičovní zastavila aj  Stathamova Čistá práca, a za rohom už striehne na mávnutie kockovanej vlajky, ako jeden z účastníkov obávanej Rallye smrti, ktorá sa chystá vyhrať preteky o diváka. Režisér Paul W. S. Anderson sa po zhliadnutí pôvodnej Rallye smrti z roku 1975 rozhodol zobrať to z iného konca a do filmu vložil prvky Carmageddonu, ktorý bol inšpirovaný pôvodným filmom Death Race. Vsadil na správne rozhodnutie? No uvidíme, ale s určitosťou vám poviem, že so Stathamom žiadne preteky neprehrá, pretože vo vzduchu už víri prach od prepálených gúm jeho auta.

Kameňom úrazu v tomto filme je nespravodlivosť. V roku 2012 to s ľudstvom nevyzerá dobre. Finančná kríza, nezamestnanosť a preplnené väznice. Ľudí však zaujíma iba bombastická show, ktorá sa odohráva za bránami väznice. Na smrť odsúdení zlosynovia sa bijú o slobodu vo vytuningovaných autách  až po uši ozbrojených  guľometmi, dymom či napalmom. Medzi nimi sa ocitá aj neprávom odsúdený Jensen Ames (Jason Statham), ktorému prišili vraždu manželky, vzali mu dcérku a to všetko kvôli tomu, že hviezda show, maskovaný pretekár Frankestein neprežil posledné preteky. A že to bol  práve on, kto plnil vrecká producentom, rozhodli sa vložiť do hry niekoho iného . Do oka im padol trochu rozladený vdovec Jensen, ktorý sa tak razom ocitá vo väzení, s maskou Frankensteina na tvári. Za pomoci navigátorky Case (Natalie Martinez), svojich mechanikov a najväčšieho súpera Joea (Tyrese Gibson) sa vydáva na cestu za slobodou, ktorá bude ale poriadne tŕnistá. Kto nakoniec vyhrá slobodu?

Rallye smrti  (Death Race, 2008)

Najkrvavejšie béčko roku. "Rýchlo a zbesilo" s poriadnou dávkou guľometov a krvou na spätnom zrkadle - takýmito prirovnaniami častovali diváci v USA  film Rallye smrti. Dozaista mali pravdu v tom, že ide o najkrvavejšie béčko roku, ale s porovnaním s Rýchlo a zbesilo sa riadne teda sekli. Rýchlo a zbesilo nemá ani polovicu toho napätia a akcie, ako má práve tento film. Počas 105 minút zažijete také prevraty v deji, ako ste už dlho v béčkovom  filme nevideli a zobudenie sa do krutej reality vás zasiahne rovnako ako zistenie pretekára Jensena, kto je skutočný vrah jeho ženy. Tento film sa skrátka na nič nehrá a ide mu len o to, aby udržal plné kinosály čo najdlhšie to pôjde. A musím priznať, že sa  mu to aj celkom darí.

Ale poďme sa pozrieť pod kapotu. Štvorvalec motoru tvoria  časti: Statham, Gibson, Martinez a Allen.  Jason Statham - meno, ktoré dáva filmom tohto typu novú lepšiu budúcnosť. Ukázal nám , že za volantom mu to ide najlepšie a nechystá sa vystúpiť za jazdy. Pred sebou má totiž tretieho Kuriéra a druhé pokračovanie filmu Zastav a neprežiješ. Statham sa nám rozbehol poriadne a dúfame, že mu benzín nedôjde tesne pred cieľom. Vedľa  Stathama zažiaril aj Tyrese Gibson, ako obávaný vrah a ešte obávanejší pretekár Joe. Za volantom sa cíti byť doma,  pretože sme ho mohli vidieť aj v dvojke Rýchlo a zbesilo.  Natalie Martinez spôsobila zo začiatku menšie problémy pri štartovaní, ale za chlapcami určite nezaostala, keď v poslednej scéne sadla za volant Stathamovho tátoša a poriadne to rozbalila. Samozrejme, že ako v každom správnom akčnom filme, nesmie chýbať záporák. V tomto filme ním bola na prvý pohľad uhladená a kultivovaná riaditeľka väznice, ktorá nezniesla hrubé výrazy. Trochu humorné, keď o hodinu zistíte, že  sa z nej stala totálna a prvotriedna "sviňa", ktorá si nedáva servítku pred ústa. Skvele ju zahrala Joan Allen , pred ktorou treba dať klobúk dole.

Interiér aj exteriér väznice, či pretekárska dráha pôsobili vierohodne a temne, rovnako ako dymová farba Stathamovho auta. Stále stúpajúcu teplotu zvýšili dozaista aj perfektne upravené autá , ktoré na nás volali z  plátna. No kto by sa v tej chvíli nedal zavrieť, len aby sa mohol dotknúť takýchto krásavcov? Termostat bol teda poriadne vysoko.  Hudba vygradovala celý film a pôsobila podobne ako dusík, ktorý motoru dáva väčšiu šťavu. Kamery urobili svoje čaro a špeciálne efekty poriadne premazali akčné scény. Veľa ich síce nebolo, ale film sa tak udržal v chode, a pritom neodbočil od reality. Film určite ocení hlavne mužské publikum, ale ženské pohlavie určite nebude sklamané, keď sa fešák Statham zohne pod kapotu a ukáže nám svoje zadné proporcie, na ktorých sa mu určite za volantom sedí pohodlne.

Rallye smrti  (Death Race, 2008)

Takže technickú prehliadku filmu by sme mali, ale čo dodať. Snáď len toto: Sprava nemôžeš, zľava nemôžeš a pred tebou Statham s guľometom na kapote a smrtiacim výrazom v očiach pod maskou Frankensteina. Tak čo urobíš? Ak ste film Rallye smrti ešte nevideli, potom vám len radím: vytiahni krucifix a začni sa modliť, aby toto krvavé dielo plné akcie a nadupaných áut dorazilo čoskoro aj do dvd požičovní!

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Universal Pictures

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...