Pavučina lží (Body of Lies)

27.11.2008|Stano Sokolský|
Pavučina lží (Body of Lies)

V dnešnej dobe nás médiá doslova kŕmia správami o teroristoch, Al Káide a bombových samovražedných útokoch. Keďže táto tematika je vcelku populárna, Hollywood nezaháľa a od útokov z 11. Septembra 2001 úspešne produkuje filmy odsudzujúce militantov. Ako príklady môžem spomenúť napríklad Kráľovstvo, alebo Syrianu s Georgeom Clooneym v hlavnej úlohe. Dá sa povedať, že nový film Ridleyho Scotta Pavučina Lží je dosť blízkym príbuzným práve spomínaných dvoch snímkov.

Scott už počas svojej bohatej režisérskej kariéry zabŕdol snaď do každého žánru. V Sci-Fi sa stal priekopníkom vďaka Votrelcovi a Blade Runnerovi, Thelma & Louise bola Oscarom ocenená dráma, v prípade výpravnej histórie Scott uspel Dobytím Raja, alebo Kráľovstvom Nebeským. O jeho schopnostiach natočiť akčný film taktiež nie je pochýb, 5-Oscarový Gladiátor a 2-Oscarový Čierny Jastrab Zostrelený sú toho dôkazmi. Ridley sa teda k akcii zasa vrátil, tentokrát je jej však napriek mojim očakávaniam menej, ako v minulosti.

Hneď v úvode sa priznám, že na základe traileru (a názvu filmu) som od Pavučiny Lží očakával trochu zložitejší dej a viac spomínanej akcie. Vo filme ide o snahu agenta (a jeho šéfa na telefóne) Americkej CIA v spolupráci s Jordánskou tajnou službou nájsť a zneškodniť jedného z najhľadanejších teroristov Al-Saleema. No a to je asi tak všetko. Čo ma sklamalo, je lineárnosť deja - podľa traileru a viac-menej "záhadného" názvu filmu som očakával kopu podrazov medzi CIA a Jordánskou tajnou službou, poprepletané akcie, neistý osud každého z hlavných hrdinov, viac akčných scén a hlavne zložitejší dej. Jednoducho sklamanie. Týmto nechcem tvrdiť, že Scott predviedol podpriemerný výkon, alebo že by bol príbeh príliš slabý - ide mi iba o to, že už to tu raz (alebo 2 krát) bolo. Stačí, ak si spomeniete na Syrianu a pochopíte, koľko spoločných čŕt s Pavučinou Lží má. Niektorých divákov zároveň možno mierne pobúri znázornenie USA vo filme ako spasiteľa Iraku a svetového policajta, pohľad na túto problematiku je však veľmi individuálny a subjektívny, takže niekomu sa to môže na druhej strane páčiť.

Pavučina lží  (Body of Lies, 2008)

Herci naproti scenáristom podali skvelé výkony. Scottov dvorný herec Crowe si zahral Eda Hoffmana - cynického nadriadeného CIA, ktorý všetky akcie svojho agenta Rogera Ferrisa (Leonardo DiCaprio) na Blízkom Východe kontroluje cez telefón a špionážny satelit, pričom sa celý film tvári tak, že do samého záveru som nevedel odhadnúť, na čiej strane vlastne je. DiCaprio taktiež nezaostáva a podáva nadpriemerný výkon. Najviac sa mi však páčil asi šéf Jordánskej rozviedky Hani Salaam, ktorého si na počudovanie zahral Londýnčan Mark Strong - Salaam je zásadový človek s kamennou tvárou, ktorého reakcie nevie predpovedať ani samotná CIA. Na ktorej strane vlastne stojí sa dozviete taktiež až v závere snímku. Zvyšok postáv nestojí za spomenutie, trojicu najlepších som vyzdvihol.

Ridley Scott je zárukou kvalitnej výpravy a je tomu tak aj tento krát. Pavučina Lží sa počas 128 minút odohráva na rôznych miestach po celom svete, je celkom zaujímavé, ako to Scott dokázal s rozpočtom iba 70 miliónov USD. Strihu a kamere nie je čo vytknúť, v takýchto veciach sa už tak skúsený filmár ako Scott asi nesekne.

Vo filme sú prítomné Soundtrack aj Score. Soundtrack oficiálne ešte nevyšiel (a možno ani nevyjde), zazneli hlavne energické a dynamické skladby na podfarbenie akčnejších záberov, vcelku sa tam hodili. Samotné Score, ktorého autorom je Marc Streitenfeld (na konte má zatiaľ iba tento snímok a American Gangster), som si skoro vôbec nevšimol. Bolo absolútne nevýrazné, neobsahovalo žiadnu výnimočnú skladbu, ktorá by definovala Score ako celok. Takže hudba k filmu neuspokojivá...

Pavučina lží  (Body of Lies, 2008)

Pavučina Lží je rádoby akčným filmom, ktorý sa veľmi nápadne podobá na 3 roky starý snímok Syriana. Jednoduchý dej, na Scottove pomery relatívne málo akcie a biedna kvalita hudobnej zložky stiahli tento projekt do hladiny priemerných (a pridlhých) snímkov, na ktoré sa rýchlo zabúda. Návštevu kina by som odporučil iba v prípade, že sa náramne nudíte a nemáte po ruke žiaden iný film. Pavučina Lží ako oddychová zábava postačuje, ale to je asi tak všetko, Scott tentokrát neuspel a väčšina filmových kritikov mi taktiež svojimi hodnoteniami dala za pravdu.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Warner Bros

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...