Kráľova priazeň (The Other Boleyn Girl)

18.12.2008|Zuzana Kožaková|
Kráľova priazeň (The Other Boleyn Girl)

Povesti o kráľovi Henrichovi VIII. Tudorovi  sa dočkali už mnohého spracovania. Či už divadelného, filmového alebo seriálového. Najviac sa však do povedomia dostal seriál Tudorovci, ktorý sa stal celosvetovo uznávaným, a tak priblížil život Anglického kráľa z hľadiska jeho vlády a politiky. Do úzadia sa tak dostalo jeho päť manželiek, z ktorých najviac ovplyvnili jeho život len dve z nich. Sestry Mary a Anne Boleynové. Historická výpravná dráma Kráľova priazeň zachytáva príbehy týchto  neobyčajných žien, ktoré spájala nielen láska a túžba po kráľovi. Zrada i milostné vzťahy sa odohrávajú na pozadí udalostí, ktoré odštartovali anglickú reformáciu. Režisér seriálov Bleak house a The Vice, Justin Chadwick, sa rozhodol natočiť tento film, aby životy a skutky týchto žien nezostali nepovšimnuté.

Strhujúci príbeh plný lásky, túžby a intríg sa odohráva na kráľovskom dvore. Rozpráva o  vzťahu dvoch sestier Anny (Natalie Portman) a Mary (Scarlett Johansson) Boleynových, ktoré bojujú o priazeň kráľa (Eric Bana). Jediné, čo sa medzi nich dokázalo postaviť bolo kráľovstvo. Život mladučkej Mary je ovplyvňovaný rozhodnutiami jej otca a strýka. Vo chvíli, kedy sa kráľ začne obzerať po milenke, majú Boleynovci v ohni hneď dve želiezka. Ich cestu hore  po spoločenskom rebríčku nesmie totiž nič ohroziť. V dobách, kedy o osude  žien rozhodovala rodina, Mary nasledovala pravidlá a Anna sa rozhodla vzoprieť. Túži zvíťaziť nielen nad svojou sestrou, ale aj nad samotnou Katarínou Aragonskou. Chce sa stať Anglickou kráľovnou...Vyhrá boj o srdce samotného kráľa?

Kráľova priazeň  (Other Boleyn Girl, The, 2008)

Sviatky sú za dverami a my sa ocitáme v neistej situácii. Televízie sú v tomto čase  preplnené rozprávkami, ktoré poznáme do toho najmenšieho detailu. Tak prečo nesiahnuť po peňaženke a vybrať sa na film, ktorý vám nielenže oživí Vianoce, ale donúti vás zamyslieť sa. Kráľova priazeň  posúva latku poriadne vysoko, pretože príbeh bol veľmi dobre prepracovaný. Film vás rozhodne neprestane baviť a určite nebudete ľutovať, že ste si ťažko zarobené peniaze minuli práve na toto. Vďaka nemu svitá historickým filmom  na lepšie časy a vracia divákovi túžbu po poznaní.

Poďme si povedať trošku viac. Herecké obsadenie, ako to už býva, musí byť správne zostavené a perfektne ladiť, aby film pôsobil realisticky. Musím uznať , že som z počiatku nebola nadšená kombináciou Portman a Johansson, ale musím priznať, že som sa teda riadne sekla. Tie dve si perfektne hrali do noty a vedeli jedna druhú podržať. No viacej ma zaujala Natalie Portman, ktorá si zaslúžila môj obdiv. Rola neprajnej a vzdorovitej Anny Boleynovej  bola pre ňu to pravé a ani na chvíľu nezaváhala a ukázala nám, že si ten dar od Boha, ktorý dostala do vienka jednoducho zaslúžila. Samozrejme, že Scarlett Johanson v úlohe krehkej Mary Boleynovej  neprestala žiariť o nič menej. Skvele ich  dopĺňal a zdravo im  konkuroval aj Eric Bana v roli nerozhodného kráľa Henricha.

Hudba nerušila dôležité situácie vo filme, ale jemne zaznievala  v úzadí, ako to má byť. V plnej kráse ste si tiež mohli užiť aj prostredie filmu. Či už to bol malebný vidiek alebo vznešený kráľovský dvor, ktorý sa hemžil tisíckami poddaných. Režisér a kameramani skvele odviedli prácu a tak zažehnali počiatočné pochybnosti o sfilmovaní Kráľovej priazne. Našťastie pre nás sa nenechali odradiť neprajníkmi a priniesli nám tento skvost do kín. Klobúk dole pred nimi...

Kráľova priazeň  (Other Boleyn Girl, The, 2008)

Čo dodať na záver? Kráľova priazeň je film, pri ktorom si či už poplačete, alebo sa zasmejete, ale jedno je isté: Určite sa začnete modliť, aby takýchto skvelých filmov začalo pribúdať. A s istotou vám zaručím, že si film zaslúži vašu priazeň na poriadne dlho. Tak sa usaďte do kresla v kine a nechajte sa  viesť vôňou dávnej minulosti.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Columbia Pictures

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...