Česť a sláva (Pride and Glory)

26.12.2008|Stano Sokolský|
Česť a sláva (Pride and Glory)

Hoci po celom svete pretrváva finančná kríza, filmový biznis zostáva, zdá sa, neovplyvnený a skôr to vyzerá tak, že priestor dostávajú aj viac experimentálne snímky, ako napríklad nadchádzajúci Podivný Prípad Benjamina Buttona, alebo Aronofskeho The Wrestler. Drámy sa teda objavujú ako huby po daždi a výnimkou nie je ani Česť a Sláva. V jej prípade si však dovolím poznamenať, že nejde o nič originálne, definoval by som to frázou "už to tu raz bolo". S projektmi s podobnou tematikou (a relatívne podobnou hrubou dejovou kostrou) sa už totiž na Striebornom plátne mohol stretnúť nejeden divák a to aj v dobe celkom nedávnej (minuloročný Tropa de Elite, S.W.A.T, Traffic). Česť a Sláva nám príbehy o policajtoch v nasadení znova priblížila, zďaleka nie však s takou efektivitou, ako jej predchodcovia.

Hneď takto z úvodu chcem každého upozorniť, že ak čisto náhodou nie ste patrioti milujúci Los Angelskú políciu, alebo nie ste jej zarytými fanúšikmi, pri obrovskom počte scén a dialógov budete znechutene krútiť hlavami. Celý dej sa v podstate točí a odvíja od záhadnej vraždy štyroch členov LAPD, pri vyšetrovaní ktorej sa na verejnosť postupne vynárajú veľmi nemilé fakty, ktoré naznačujú korupciu v policajnom zbore. Zároveň sa hneď v úvode zoznámime s celkom početnou viacgeneračnou rodinkou Tierneyovcov, ktorí sú samozrejme členmi LAPD a ktorých sa záhadné vraždy priamo týkajú. No a to je všetko - absolútne nič originálne som v deji nenašiel, nič, čím by sa mi Česť a Sláva zapísala na dlhšiu dobu do pamäte. Ešte možno tak obrovským počtom klišé scén (čo síce originálne nie je a ani to nepridáva na pozitívnom hodnotení snímku), ktoré sa dostavovali každých pár minút, ako príklady uvediem rozhovor Francisa Tierneyho seniora (Jon Voight) na toalete so svojím synom Jimmym (Edward Norton), alebo priebeh spoločnej večery celej rodiny asi v polovici filmu. A nesmiem zabudnúť na neustále pripomínanie si osudu štyroch zavraždených policajtov, ktoré vyzeralo tak, ako keby na udalosť všetci členovia LAPD zabúdali pravidelne každých 10 minút a museli si to navzájom dookola opakovať. V úvode to až tak nevadí, ale časom sa to stane doslova otravným.

Česť a sláva  (Pride and Glory, 2008)

Režisér Gavin O'Connor si vzhľadom na svoju relatívne nováčikovskú pozíciu dokázal pre svoj film vybojovať až tri hviezdy veľkého formátu - Nortona a Voighta som už spomenul vyššie, zostáva ešte Colin Farrell. Obávam sa ale, že ani toto nebol ktovieaký dobrý krok - postavy hercom jednoducho nesadli tak, ako by mali. Voight (držiteľ Oscara za film Coming Home) sa zjavne necítil vo svojej koži, jeho výkon nebol zlý, ale zato dosť rozpačitý. Hoci Farrell mal úlohu aj vo S.W.A.T, ani v tomto prípade sa nejako nezaskvel. Ak to porovnám s jeho nedávnym výkonom v In Bruges (V Brugách), tak je jasné, že v Česti a Sláve jeho herecké umenie pokuľháva a vyzerá strašne umelo. No a Norton ako keby dostal predpísané od scenáristov tváriť sa celý film utrápene (ešte aj na samotných posteroch a reklamných plagátoch na film)...Ani jeden z troch hlavných protagonistov mi v snímku proste nesedel.

Kamera, výprava a scenár uspokoja oko každého diváka, snáď by sa ale zišlo troška menej roztrasených záberov "akčnou" kamerou, ktoré mnoho ľudí nemá v láske. Hudba k filmu ma vôbec nezaujala, čo nie je dobré znamenie. Na svedomí ju má Mark Isham, ktorý nie je žiadnym nováčikom v brandži, práve preto ma kvalita hudby prekvapila, je podpriemerná a tuctová a hlavne jednotlivé úseky sa k sebe nehodia, ako keby nemali žiaden spoločný základ.

Česť a sláva  (Pride and Glory, 2008)

Česť a Sláva sa dostáva do kín v období pôsobenia veľmi silnej konkurencie z podobného žánru. Osobne si myslím, že z povedomia divákov a aj zo Strieborných plátien sa vytratí veľmi rýchlo, veď onedlho vyjde Austrália a ostatné drámy spomenuté v úvode recenzie. Napriek snahe Gavina O' Connora natočiť emotívny príbeh z policajného prostredia, sa Česť a Sláva nepodarila a v kartotéke filmov, ktoré som v nedávnej dobe mal možnosť vidieť, by vôbec nechýbala.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  moviemania.sk Foto © New Line Cinema

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...