Polanski sa musí vrátiť do USA, tvrdí prokurátor

7.1.2009|Webnoviny|
Polanski sa musí vrátiť do USA, tvrdí prokurátor BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) - Oscarový režisér Roman Polanski sa podľa kancelárie losangelského prokurátora musí vrátiť do USA. V krajine sa má zúčastniť súdneho konania, ak chce, aby súd zrušil rozsudok v prípade znásilnenia 13-ročného dievčaťa z roku 1977. Jeho právni zástupcovia však nesúhlasia, informovala internetová stránka www.variety.com. Okrem toho navrhli, aby prípad ďalej nepatril pod losangelskú jurisdikciu. Vypočúvanie by sa malo konať 21. januára.

Dôvodom opätovného otvorenia prípadu je údajné "zneužitie právomocí a nevhodná komunikácia" medzi sudcom Laurencom Rittenbandom a žalobcami. Ako dôkaz slúži dokumentárny film Roman Polanski: Wanted and Desired (2008). V ňom pripustil vtedajší prokurátor David Wells, že o prípade pred vynesením rozsudku hovoril so sudcom. Polanskemu naďalej hrozí v USA 50 rokov väzenia a bezpečne sa nemôže cítiť ani v ďalších krajinách, ktoré s nimi majú dohodu o vydávaní stíhaných osôb. Režisér sa preto krajinám ako napríklad Veľká Británia vyhýba a cestuje najmä medzi Francúzskom a Poľskom.

Do sexuálneho škandálu sa vtedy 43-ročný Polanski zaplietol v roku 1977 - obvinili ho zo znásilnenia 13-ročnej Samanthy Geimer. Podľa výpovede požiadal jej matku, či môže Samanthu súkromne nafotografovať pre francúzske vydanie časopisu Vogue. Ona s tým súhlasila. Fotenie sa konalo 20. februára 1977 v Hollywood Hills bez problémov. Až na to, že dievčinu požiadal, aby mu pózovala "hore bez". Po skončení Samantha súhlasila aj s druhým stretnutím - 10. marca 1977. "Fotili sme a pili šampanské," spomínala neskôr. "Ku koncu to začalo byť trošku desivé. Uvedomila som si, že má iné zámery a vedela som, že by som mala byť niekde inde. Nevedela som ako sa odtiaľ dostať," dodala Geimer, ktorá potom Polanskeho obvinila zo sexuálneho zneužitia. V rozhovore z roku 2003 povedala, že sa bránila, ale potom to vzdala. V roku 1977 však pod prísahou vypovedala, že šampanské pila z vlastnej vôle v spoločnosti Polanskeho a ďalšej ženy, ktorá bola s nimi v dome Jacka Nicholsona. Polanski jej kázal zatelefonovať matke, ktorá sa ponúkla, že príde pre ňu. Dievča však nesúhlasilo - chcelo zostať. S matkou sa rozprával aj Polanski a povedal jej, že budú fotografovať dlho. Potom vraj vybral sedatíva a opýtal sa Samanthy, či ich má vziať s tým, že ak bude musieť šoférovať, neužije ich. Odpovedala, že nevie a tak sa jej spýtal, či si vezme ona. Geimer podľa vlastných slov vedela, čo jej ponúka a napriek tomu súhlasila. Potom pokračovali vo fotení a neskôr mali pohlavný styk. Polanskeho následne obvinili zo znásilnenia s použitím drog, perverzity, sodomie, obscénneho a lascívneho správania voči dieťaťu mladšiemu ako 14 rokov a podávania zakázanej látky mladistvému.

Všetky obvinenia neskôr stiahli, keď priznal, že mal pohlavný styk s mladistvou a so sudcom uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho predtým, ako rozhodol o dĺžke trestu, poslal na 90-dňové pozorovanie na psychiatriu. Tam bol 45 dní a 1. februára 1978 ušiel z USA cez Londýn do Francúzska, kde sa ako právoplatný občan krajiny usadil mimo dosahu americkej jurisdikcie. Samantha Geimer, v súčasnosti matka troch detí, mu pred rokmi verejne odpustila. V súčasnosti si myslí, že nie je nebezpečný pre spoločnosť a "nemusí byť navždy za mrežami". V autobiografii Roman by Polanski režisér tvrdí, že obvinenie vykonštruovala Samanthina matka s cieľom vydierať ho.   Foto © Focus Features

Súvisiace články