Rocknrolla

22.1.2009|Zuzana Kožaková|
Rocknrolla

Po prepadákoch ako boli filmy Revolver a  Stroskotanci sa rozhodol majster svojho remesla, režisér Guy Ritchie, vrátiť k filmom, ktoré ho vyniesli na vrchol. Ku gangsterkám. Toto je cesta, ktorá sa mu osvedčila a dúfajme, že sa nerozhodne odbočiť do ďalšej slepej uličky. Rocknrola je film z Londýnskeho podsvetia a Ritchie sa nám ho snažil ukázať z iného pohľadu, ako sme ho poznali do teraz. Film zachytáva „špinu“ Londýna a ukazuje nám, že nemôžeme veriť ani najlepšiemu priateľovi. Podľa slov samotného Ritchieho by Rocknrolla mohla byť prvým filmom z pomyselnej trilógie. Uvidíme ako sa režisér nakoniec rozhodne, ale prvoradé je v tomto momente to, či sa Rocknrolla uchytí medzi divákmi a my opäť zažijeme v kinách povestnú „Ritchiovskú mániu“.

Drsná gangsterka sa odohráva v podsvetí chladného Londýna, kde človek môže prísť ľahko k úrazu. Pouliční zlodeji, ale aj luxusní gangsteri sa pokúšajú zistiť čo to o obchode z nehnuteľnosťami . Je jasné, že sa tu jedná o veľké prachy a každý má záujem o aspoň malý podiel. Zlodejíček One Two (Gerard Butler), ruský mafián Uri ( Karel Roden), ale aj známy zo starej školy, Lenny Cole (Tom Wilkinson) pripravujú sprisahania, dokonca  spolu aj  paktujú, ale ostražitosť majú na najvyššom stupni. Niekto však urobí chybu a tak povediac náhodou sa z nespoľahlivého rockera Johnnyho (Toby Kebbell) stane multimilionár, ktorý by mal byť mŕtvy, no zatiaľ je až príliš živý...

Rocknrolla (2008)

Tvorca snímok Zbaľ prachy a vypadni! či Podfu(c)k si  získal verných fanúšikov svojráznou zmesou tragiky, čierneho humoru, napätia a absurdnosti, rázovitých figúrok a bláznivých dialógov, ktoré sa nebál použiť aj v tomto filme. Aj keď Rocknrolla pôsobí ako typická gangsterka preplnená zbraňami, nadávkami a chlapíkmi, ktorý nikdy nezomierajú, je to len klamlivý dojem, ktorý túto podarenú akčnú kriminálku doladenú o povestný Ritchieovský humor, radí medzi ostatné nepodarky z mafiánskeho prostredia. Prvý dojem často klame a Rocknrolla je toho ráznym príkladom.

Guy Ritchie je známy tým, že si hercov do svojich filmov vyberá veľmi obozretne a skoro vždy sa mu to aj vyplatí. Generála Gerarda Butlera, ktorý dobojoval u Thermopyl obsadil do roli zlodeja One Two, ktorý aj pre peknú tváričku nejakej slečny dokáže prepadnúť auto plné prachov. Mafiána s falošným ruským prízvukom, ktorý miluje golf rovnako ako lámanie kostí si zahral rodák z Česka, Karel Roden, a jeho najväčším spojencom ale zároveň aj sokom sa stal Tom Wilkinson v úlohe zostarnutého mafiána Lennyho. Pri písaní role rockera Johnnyho sa Guy Ritchie inšpiroval nechvalne známym Petom Dohertym, ktorému rocker Johnny akoby z oka vypadol. Nakoniec do tejto úlohy obsadil Tobyho Kebbella.

Nálada pochmúrnych uličiek Londýna, špinavý bar, v ktorom sa zdržuje One Two so svojou partiou, či už prepychové vily mafiánov, tieto všetky tvoria charakter a príbeh samotného filmu. Ritchie dokázal nájsť tie najdrsnejšie a najodpornejšie ulice v Londýne, v ktorých by ste si možno ani bicykel neodstavili, no vo filme sú obrovským plusom a divák sa tak môže rýchlejšie aklimatizovať do prostredia, kde sa film odohráva. Interiéry a exteriéry boli viac ako uspokojivé. Na druhej strane som bola veľmi sklamaná z hudby. Soundtrack bol úplne nezaujímavý a prakticky o ničom a vôbec nepodtrhoval atmosféru či situácie vo filme. Pri takomto vydarenom filme si mohli dať záležať aj na dôležitých doplnkoch akým je aj hudba.

Rocknrolla (2008)

Napriek nedostatočnej a nevýraznej hudbe sa oplatí pozrieť si tento film aj viackrát, pretože vás úplne dostanú prepracované postavy a nádherné prostredie mrazivého Londýna, kde sa práve schyľuje k tej najväčšej mafiánskej zápletke, ktorej šéfuje jednoznačne Guy Ritchie.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Warner Bros

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...