Ženy (The Women)

28.1.2009|Zuzana Kožaková|
Ženy (The Women)

Vo filmovom priemysle sa o režisérsku stoličku zaujímajú skôr muži ako ženy. To je známy fakt. Keď už sa však nejaká dáma rozhodne ujať celého projektu, tak to skoro vždy stojí zato. Skúsili to aj režisérka Phyllida Lloyd, ktorá nás dokázala roztancovať v rytmoch piesní skupiny ABBA vo filme Mamma Mia! a Catherine Hardwicke, ktorá si vzala do parády bestseller od Stephanie Meyer a predviedla nám romantický príbeh o láske medzi smrteľníčkou a upírom vo filme Súmrak. Obe uspeli a vyslúžili si obdiv nielen od fanúšikov, ale aj od kolegov. Príklad z nich si však nezobrala režisérka Diane English, ktorá vo svojom diele Ženy vykreslila ženskú populáciu ako naivné „sliepky“, ktorých jediným problémom je ladenie topánok s kabelkou a viacej ako o deti sa zaujímajú o svojich štvornohých miláčikov.

Dej zachytáva priateľstvo skupinky kamarátok, ktoré žijú v New Yorku. Mary (Meg Ryan) má ideálny život: má krásny dom, úžasnú dcéru, úspešného manžela a je návrhárkou na čiastočný úväzok v odevnej firme. Navyše sa môže oprieť o svoje priateľky. Sylvia (Annette Bening) je žena s veľkým šmrncom a ostrým humorom a je šéfredaktorkou časopisu Cachet. Do ich vernej skupinky patrí aj Edie (Debra Messing), výstredná žena, ktorá robí „matku“ nielen svojim priateľkám, ale aj svojmu rozrastajúcemu sa potomstvu. Ďalej tu je esejistka Alex (Jada Pinkett Smith), okúzľujúca dáma s darom hovoriť ľuďom aj to , čo nechcú počuť. Od perfektného života je len krôčik do hlbokej priepasti samoty. Mary však čoskoro zistí aké to je byť na dne tejto priepasti.

Ženy (2008)

Diane English sa rozhodla natočiť tento film podľa predlohy od Georga Cukora z roku 1939 a zapojila do toho aj prvky z divadelnej hry od Clare Boothe Luce z roku 1936. Očividne sa nerozhodla správne ohľadom zrealizovania tohto filmu, pretože je ľahké poznať o akú podobnosť s akým seriálom či filmom ide. A to vrhá na jej meno nepekný tieň. Snaha vyšvihnúť sa na vrchol medzi svojich „hviezdnych“ kolegov prišla navnivoč a tak sa dozaista ocitla medzi neúspešnými kolegyňami, ktoré sa silou mocou snažia zrežírovať kino hit.

Hviezdne obsadenie nie je vždy tou silnou stránkou, ktorá by film vyniesla do hviezdnych nebies. Film sa hemžil slávnymi menami ako sú Meg Ryan, Annete Benning , Debra Messing či Jada Pinkett Smith , no herečky nemali absolútne čo zahrať. Každá z nich už dokázala svoju genialitu v hraní, ale tu by im nepomohol ani zázrak. Dialógy boli nemastné, neslané. V niektorých momentoch film nedával zmysel a nevedeli ste, či sa máte smiať alebo plakať. Hudba stála za „ pendrek“ a nedodávala tú správnu atmosféru. Celý film pôsobil katastrofálne a nehodil by si ani ako predskokan na nejakom filmovom festivale.

Ženy (2008)

Film Ženy ma nesmierne sklamal a musím priznať, že by som sa už druhý krát nedonútila pozrieť si ho. A neodporúčam to hlavne ženám. Dámy, aj keď sa napriek argumentom, ktoré som vám predložila rozhodnete, že si pozriete tento výsmech ženskej populácie, berte to prosím s rezervou a veľa neočakávajte, pretože po záverečných titulkoch sa budete hanbiť zato, že ste žena.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  Moviemania.sk Foto © Inferno Distribution

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...