Watchmen - Strážcovia

4.3.2009|Zuzana Kožaková|
Watchmen - Strážcovia

V poslednom období sa vo filmovom priemysle roztrhlo vrece s filmami inšpirovanými komiksovou predlohou. Na žiaden z nich sa  nečakalo toľko rokov ako na veľdielo Alana Moorea. Na grafickom románe  so spletitým príbehom si v 20. rokoch vylámalo zuby mnoho režisérov, medzi ktorými bol aj režisér Terry Gilliam, ktorý sa ho pred pár rokmi márne snažil sfilmovať. Podarilo sa to až v roku 2006 režisérovi sparťanskej  300:Bitky pri Thermopyl, Zackovi Snyderovi, ktorý sa nezľakol ani dospelých tém  ako sú sex, znásilnenie či viera. Príchod Strážcov na filmové plátna spomalil aj fakt, že o práva na tento famózny komiks sa posledné tri roky ťahali dve najväčšie filmové spoločnosti v Hollywoode.

Kauza Warner brothers vs. 20th Century Fox sa stala najsledovanejšou udalosťou nielen v Amerike , ale aj po celom svete. Prvotné práva na sfilmovanie Strážcov držali v rukách štúdia Fox. Keďže sa im sfilmovanie nepodarilo v 90.rokoch, odsunuli film na dobu neurčitú. V roku 2006 prišli štúdia Warner so skvelým scenárom na Strážcov, ktorý ponúkli režisérovi Zackovi Snyderovi, ktorý ho  nakoniec prijal. V roku 2007 sa však Fox prišli Warnerom pripomenúť, že prvotné práva na film majú oni. Keďže Warner brothers do filmu investovali 130 miliónov dolárov, rozhodli sa neustúpiť, a tak právnici spoločnosti predali celú záležitosť do rúk súdu. Súd sa vyvíjal v prospech 20th Century Fox, a preto sa Warneri rozhodli stiahnuť do úzadia a dohodnúť sa s Fox mimosúdne. Tí im zaplatili odškodné vo výške 10 miliónov dolárov a šesť týždňov pred premiérov bol spor ohľadom Strážcov uzavretý.

Strážcovia (2009)

Strážci boli označený ako nesfilmovateľný komiks, ale opak je pravdou. Príbeh sa odohráva v alternatívnej Amerike 80.rokov, kde vládne prezident Nixon. Píše sa rok 1985 a vonku zúri studená vojna. Svet je na pokraji nukleárnej katastrofy a superhrdinské remeslo už pomaly nie je v móde. Nikoho preto nezaskočí násilná smrť istého Edwarda Blakea, ktorý bol medzi superhrdinami známy ako Komediant. Jediný, kto považuje Komediantovu smrť za sprisahanie, ktorého cieľom je odstrániť zostávajúcich superhrdinov, je vytrvalý borec Rorschach. V snahe zabrániť ďalšiemu vyvražďovaniu sa pokúsi zmobilizovať starých „známych“, z ktorých má nadprirodzené schopnosti iba jeden, známy pod menom Dr. Manhattan. Ich cieľom je strážiť ľudstvo. Kto však stráži ich?

Všetky škandály ohľadom sporu o film nijako nepošramotili povesť pôvodného komiksu, ktorý si získal nielen milióny priaznivcov po celom svete, ale ohromil natoľko, že získal literárnu cenu Hugo a stal sa poctou celému žánru. Tvorcovia filmu dúfajú, že film vyvolá rovnakú revolúciu, tak ako tomu bolo pri komikse. Snyder nám svoju genialitu dokázal už v historickej Bitke pri Thermopyl. Na tomto filme sa poriadne namakal, kým z nekonečného sledu zaujímavých vyostrení v príbehu vybral tie najlepšie a dokázal to vtlačiť do 164 minút, pričom film v pôvodnej verzii trval vyše tri hodiny. Na diváka môže minutáž filmu pôsobiť odstrašujúco, ale verte mi, že s výsledkom budete nadmieru spokojný.

Tento krát sa do priliehavých kostýmov napasovali pre niekoho možno neznámi herci. Pulzujúceho a domodra prifarbeného Dr. Manhattana si zahral skúsený herec Billy Crudup. Vždy verného a trochu šialeného Rorschacha si zahral Jackie Earle Haley, skvelým kolegom sa mu vo filme stal aj superhrdinský maniak Ozymandias, ktorého stvárnil Matthew Goode, a  aby film nemal len mužské zastúpenie, v úlohe sladkej, no rovnako statočnej  Silk Spectre II. sa objaví švédska hviezda Malin Akerman. V úlohách superhrdinov sa ocitli aj Patric Wilson (Nite Owl II.), Carla Guggino(Silk Spectre), Jeffrey Dean Morgan (The Comedian) , Matt Frewer (Moloch the Mystic),  Stephen McHattie (Nite Owl). Všetci podali famózny výkon a zaslúžia si obrovskú poklonu.

Strážcovia (2009)

Alternatívny svet superhrdinov a Ameriku 80.rokov dokonale vytvárali interiéri rovnako dobre ako aj exteriéry, ktoré krásne kontrastovali so špeciálnymi efektami. Scény ako sú výlet na Mars, krištáľový palác z červeného piesku až po superhrdinskú lietajúcu loď pôsobia naozaj realisticky a nikde sa nemotali zbytočné efekty. Rovnako ako efekty, tak aj hudba odviedla svoju prácu a soundtrack, ktorý je nabitý skladbami od rôznych interprétov, medzi ktorými sa objavila aj známa skupina My chemical romance, je odsúdený na úspech.

Strážcovia patria medzi najlepšie komiksy už niekoľko desaťročí a myslím si, že po uvedení majstrovského diela  Zacka Snydera sa stanú aj  najlepšie prevedeným komiksom na filmové  plátno. Čakanie skutočne stálo zato a odhodlanie režiséra určite nepríde navnivoč. Čo viac treba dodať? X-Meni sú mŕtvi, nech živú Strážcovia.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Warner Bros

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...