Štvrtok prinesie do kín štyri filmové novinky

14.4.2009|Webnoviny|
Štvrtok prinesie do kín štyri filmové novinky BRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) - Štvrtok 16. apríla prinesie do slovenských kín štyri novinky - slovenskú drámu Nebo, peklo... zem, americkú rodinnú komédiu Hotel pre psov, francúzsky akčný triler Kuriér 3 a oceňovaný český dokumentárny film René.

Slovenská dráma Nebo, Peklo...Zem scenáristky a režisérky Laury Sivákovej prichádza do slovenských kín so sloganom "Môžeš sa utopiť. Alebo vyplávať". Hlavnou postavou snímky je 22-ročná Klára (Zuzana Kanócz), ktorá má pred sebou úspešnú kariéru baletky a angažmán v jednom z najlepších tanečných súborov na svete - stačí tvrdo trénovať. Zároveň má dlhoročný vzťah s mladým a úspešným podnikateľom Tomášom. Klára si však zraní nohu, stane sa svedkom nevery svojho partnera, jej rodina sa rozpadáva a zamiluje sa. Aj napriek tomu, že netuší, čo sa odohráva v hlave 54-ročného Rudolfa, ktorého opustila manželka a žije s 13-ročnou dcérou, celá sa ponorí do nového vzťahu. Vo filme ďalej hrajú: Bronislaw Wroclawski, Lukáš Latinák, Dagmar Bláhová, Dagmar Edwards, Jiří Korn, Ivan Martinka a ďalší.

Americká rodinná komédia Hotel pre psov v réžii Thora Freudenthala je adaptáciou rovnomennej knihy Lois Duncan. Súrodenci Andi (Emma Roberts) a Bruce (Jake T. Austin) sa spolu so svojím psom Piatkom dostanú k pestúnom, ktorí priam nenávidia zvieratá. Svojho miláčika preto musia zatajovať. Každodenné ilegálne uspokojovanie základných potrieb ich chlpatého priateľa však vystrieda omnoho ambicióznejší plán, na ktorého počiatku stojí objav spustošeného bývalého hotela. Andi a Bruce naň narazia náhodou pri úteku pred policajtmi a vo vnútri objavia dvoch Piatkových túlavých súkmeňovcov. Vtedy sa v ich hlavách zrodí šialený nápad poskytnúť azyl všetkým opusteným psom z blízkeho a širokého okolia.

Francúzsky akčný triler Kuriér 3 znovu vracia na filmové plátna Jasona Stathama ako "najrýchlejšieho a najspoľahlivejšieho kuriéra Franka Martina, ktorý doručí všetko a nepýta sa nič". Snímka v réžii Oliviera Megatona sleduje Franka pri plnení úlohy, v ktorej neurčuje pravidlá a bojuje s časom, pričom musí doručiť nezvyčajne krehký tovar - dcéru ukrajinského vládneho úradníka Valentínu (Natalya Rudakova).

Dokumentárny film René českej režisérky Heleny Třeštíkovej sleduje "20 rokov medzi kriminálom a slobodou" Reného Plášila. "Prečo žiadna časť môjho zasraného života nedopadla dobre? To nevie nikto. Ani Boh. Boh má voľno a číta si porno," píše vo svojom Denníku zabudnutého nenapraviteľný kriminálnik a osobitý spisovateľ René Plášil - hlavná postava časozberného dokumentu Heleny Třeštíkovej. Režisérka zaznamenávala smutný osud Reného na jeho púti medzi väzeniami a krátkymi pobytmi na slobode celých dvadsať rokov. Život Reného, ktorý sa úspešne štylizuje do úlohy desperáda, sa odvíja na pozadí významných politických udalostí - zamatová revolúcia, voľby prezidenta, 11. september alebo vstup Českej republiky do EÚ, to všetko René "zažíva" väčšinou v útrobách najrôznejších väzníc. Film vznikol zo štyroch zdrojov - z výňatkov filmu, ktorý vznikal tri roky pre nadáciu Film a sociologie, neskôr režisérka nakrúcala niekoľko rokov na vlastnú päsť, v tretej fáze spolupracovala s Českou televíziou a spoločnosťou Negativ a do filmu použila aj archívne materiály politických udalostí. Snímka získala cenu Európskej filmovej akadémie za najlepší európsky dokument roka 2008.   Foto © archív

Súvisiace články