Miloš Forman uvedie na festivale svoj nový film

28.4.2009|Webnoviny|
Miloš Forman uvedie na festivale svoj nový film BRATISLAVA 28. apríla (WEBNOVINY) - Hlavnými novinkami 44. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary, ktorý sa uskutoční 3. až 11. júla, je premiéra nového filmu Miloša Formana Dobře placená procházka a udelenie čestného ocenenia Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos režisérovi a výtvarníkovi Janovi Švankmajerovi.

Džezová opera Dobře placená procházka pochádza z dielne autorskej dvojice divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Miloš Forman sa inscenácie chopil už v roku 1966, keď spolu s Jánom Roháčom nakrútil rovnomennú televíznu adaptáciu. Dobře placená procházka sa na divadelné dosky vrátila v roku 2007. Obnovenú premiéru, ktorá sa konala v pražskom Národnom divadle, režíroval oscarový filmár spolu so synom Petrom, scénu vytvoril jeho druhý syn Matěj. Filmová podoba mala pôvodne vyjsť iba na DVD. Tvorcovia však boli tak spokojní, že ju uvedú aj v kinách. Snímka sa do českej distribúcie dostane 9. júla 2009.

Čestné ocenenie Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos tento rok udelia významnej osobnosti českého a svetového filmu Janovi Švankmajerovi. Na poctu režisérovi a výtvarníkovi, ktorý v septembri oslávi 75 rokov, premietnu snímku Spiklenci slasti (1996).

Organizačný tím dnes zverejnil aj prvé potvrdené tituly v hlavnej medzinárodnej súťaži celovečerných hlavných filmov. Zástupcu bude mať aj slovenská kinematografia a bude ním Vladimír Balko a jeho Pokoj v duši. "Klasicky vystavaná dráma vďačí za svoju pôsobivosť podmanivej kamere Martina Štrbu a vynikajúcim hereckým výkonom Attilu Mokosa, Romana Luknára či poľskej hviezdy Roberta Wieckiewicza," uvádza sa na internetovej stránke www.kviff.com. Maďarský režisér György Pálfi, tvorca snímky Taxidermia (2006), uvedie svoju novinku Nem vagyok a barátod. Cynická dráma, odohrávajúca sa v súčasnej Budapešti, vznikla prevažne na základe improvizácie. Filmár na skupine postáv, zviazaných vzájomným citovým vydieraním, rozpracoval tému odcudzenia vo svete konzumu, odosobneného sexu a stratenej nevinnosti. Chorvát Vinko Brešan, držiteľ ceny za réžiu z MFF Karlovy Vary 2000, príde so snímkou Nije kraj. Dráma, ktorej nechýba čierny humor, predstavuje príbeh chorvátskeho vojnového veterána Martina. Ten sa vydáva po stopách srbskej prostitútky Desy. Predstaviteľ najmladšej generácie iránskych filmárov Abdolreza Kahani predstaví psychologickú drámu s názvom Bist. Názov, ktorý sa dá preložiť ako Dvadsať, odkazuje na počet dní, ktoré ostávajú do zatvorenia kedysi obľúbenej reštaurácie. Rozhodnutie deprimovaného majiteľa chce zvrátiť skupina zamestnancov, pre ktorých je podnik viac ako len zdroj obživy. Kórejský režisér Jeon Soo-il osobne predstaví svoj film Barami Memounen Got, Himalya. Dobre situovaný kórejský štyridsiatnik sa, hnaný pocitom viny za smrť ilegálneho robotníka, vydáva na cestu na ’strechu sveta’. Ako uviedla umelecká riaditeľka podujatia Eva Zaoralová, "rolu prezidentky hlavnej medzinárodnej poroty prijala renomovaná francúzska producentka Claudie Ossardová, ktorej Amélia z Montmartru vo Varoch v roku 2001 zvíťazila a potom dostala štyri ceny Európskej filmovej akadémie," citoval jej slová portál iDNES.

MFF Karlovy Vary aj tento rok ponúkne niekoľko sekcií, vrátane sekcie venovanej americkému režisérovi Alanovi Rudolphovi, či filmovému a divadelnému režisérovi, scenáristovi, hercovi a producentovi Patriceovi Chéreauovi. Podľa prezidenta podujatia Jiřího Bartošku sa finančná kríza 44. ročníka nedotkla najmä vďaka dlhodobým zmluvám.

Informácie pochádzajú z internetových stránok www.kviff.com a www.csfd.cz.   Foto © archív

Súvisiace články

Zomrel režisér Miloš Forman

Zomrel režisér Miloš Forman

Vo veku 86 rokov zomrel náhle v piatok po krátkej chorobe v Spojených štátoch slávny režisér Miloš Forman, oznámila to jeho manželka...