Star Trek

10.5.2009|Stano Sokolský|
Star Trek

V roku 2002 sa po nevýraznom úspechu filmu Insurrection v limitovanom množstve kín objavil ďalší zo série filmov Star Trek s podnázvom Nemesis. Už pred jeho vznikom bolo jasné, že ak u divákov nevzbudí dostatočný záujem, tak pre sériu Novej Generácie sa skončí pôsobenie čí už na televíznych obrazovkách, alebo na Strieborných Plátnach. Hoci sa režisér Stuart Baird všemožne snažil, výsledok bol nemastný-neslaný a množstvo nie príliš dokonalých počítačových efektov ale aj lacno vyzerajúcich kulís iba umocnilo divácky a komerčný neúspech a ukončilo jednu éru Sci-Fi legendy na čele s kapitánom Pickardom. Štúdiá stratili záujem o ďalší počin a nový seriál Enterprise už nezaujal dostatok ľudí. Jeden z najdôležitejších Sci-Fi príbehov sa tak prepadol do pozadia, ale mnohí fanúšikovia (vrátane mňa) tajne dúfali, že sa s ním ešte v budúcnosti ešte stretnú.

Už okolo roku 2005 sa začali po Internete šíriť správy, že producentský mág J. J. Abrams by rád videl Star Trek znova v kinách. Tvorca seriálov Lost a Alias na počudovanie filmovej verejnosti dostal so svojím projektom zelenú a ešte väčšie prekvapenie spôsobila výška rozpočtu (odhady sa pohybujú v rozmedzí od 160 do 200 miliónov USD), ktorú Abramsovi štúdio Paramount poskytlo. S takým množstvom peňazí na produkciu prichádzali do úvahy iba dve možnosti – buď to Abrams nezvládne, z výsledného filmu vzíde fiasko a so Star Trekom bude navždy koniec, alebo sa všetko podarí a film bude úspešný, plus odštartuje novú éru Sci-Fi legendy. Po zhliadnutí filmu v predpremiére môžem prehlásiť, že v priebehu týždňov očakávam prvé správy o plánoch na nové pokračovanie – áno, Star Trek JE triumfom Abramsa, jeho teamu a scenáristov Roberta Orciho a Alexa Kurtzmana.

Star Trek (2009)

V mnohých ohľadoch bude niektorým divákom tento film pripomínať minuloročný Blockbuster Transformers. Dej plný adrenalínových akčných scén, ktorých je v tomto prípade požehnané množstvo a dokonalé digitálne efekty z Lucasovho štúdia ILM (Industrial Light & Magic) sú zmiešané so (skoro výhradne) skupinou mladých hlavných postáv a skvelým hudobným doprovodom. Samotný príbeh, z ktorého nechcem prezrádzať ani ten najmenší detail (len aby ste si nemysleli – z traileru nie je jasné skoro nič) a niektoré scény nie sú práve bez chybičky, dynamika filmu však diváka nepustí do hlbšieho zamýšľania sa nad tou-ktorou akciou niektorej z postáv a prenáša ho bez spomalenia od jedného záberu k druhému. Dalo by sa to prirovnať k jazde na húsenkovej dráhe, počas ktorej sa ide výhradne iba z kopca.

Aj v prípade hereckého obsadenia mal Abrams šťastnú ruku. Starším divákom, ktorí si pamätajú predchádzajúcich predstaviteľov osadenstva Enterprise, bude možno istý čas trvať pokým si zvyknú na nové tváre (ja som si zvykol veľmi rýchlo), mladšia generácia, ktorá sa poväčšine stretávala iba s Pickardom a jeho posádkou, s tým problém mať nebude. Vďaka tomu, že Kirk, Spock, McCoy (Karl Urban), Uhura (Zoe Saldana), Sulu (John Cho) a Chekov (Anton Yelchin) sú všetci čerství absolventi Akadémie, u každého z nich sa stretneme s viacerými charakterovými rysmi, postavy sú pekne priestorové a hlavne ľudské. Najlepšími momentmi sú istotne strety a dialógy medzi Kirkom (Chris Pine) a napoly človekom – napoly Vulkánom Spockom (Zachary Quinto), ktoré v mnohých prípadoch produkujú iskričky humoru. Toho je vo filme tak akurát, niektoré zo scén rozosmiali celé kino (Chekov so svojou zlou anglickou výslovnosťou zadávajúci hlasový bezpečnostný kód, alebo prvé scény so Scottym – Simonom Peggom). Hlavný záporák Nero v podaní Erica Banu je síce relatívne jednotvárny, ale dôležité je, že svoju úlohu v snímke splnil. Skvelú zostavu doplní aj dnes už legenda Leonard Nimoy, predstaviteľ Spocka v pôvodných seriáloch a filmoch.

Star Trek (2009)

Z technických atribútov v prípade tohto projektu samozrejme vstupujú do popredia hlavne digitálne efekty, ktoré vďaka ILM konečne v plnej dôstojnosti zobrazujú flotilu vesmírnych lodí Federácie, ale aj samotný vesmír a obrovské množstvo iných scenérií. Abrams je známy svojim experimentálnym prístupom pri používaní kamier (ako príklad uvediem Cloverfield) a je to vidno aj v prípade Star Treku. Kamera je často „akčná“, pri výbuchoch a otrasoch kmitá a dodáva tak záberom istú autentickosť. Veľmi rýchly strih v niektorých momentoch ešte zvýrazňuje akciu, nikdy sa však nedostáva do extrémov. Zvukové efekty síce nezaostávajú a v kinosálach s kvalitným ozvučením narobia dostatočný rachot, akosi som však nepostrehol významnejšie využitie možností priestorového zvuku, čo je v prípade takéhoto štýlu filmov dosť na škodu. Negatívne to samozrejme zážitok z filmu neovplyvnilo, mohlo ho však ešte zdokonaliť.

Zvláštnu pozornosť budem v prípade Star Treku venovať hudobnému doprovodu. Ako fanúšik filmovej hudby som si samozrejme ešte v predstihu s napätím zaobstaral Score od Michaela Giacchina, dvorného skladateľa J. J. Abramsa. Ja osobne som počul hudbu k všetkým predchádzajúcim Star Trek filmom nespočetne veľa krát a veľmi som dúfal, že v novom filme budem počuť niečo z dielne Jerryho Goldsmitha (tvorcu hudby k Star Trek:Motion Picture), teda buď Ilia’s Theme alebo jeho Main Title. Obával som sa však štýlu Giacchina, ktorého hudba z Lost mi vôbec nesedela. Giacchino ale milo prekvapil a zložil veľmi slušný orchestrálny doprovod, ktorý vo veľkej miere pripomína Goldsmitha a veľmi sa mi páči, hoci ani jedna z mojich obľúbených skladieb prítomná nie je. Na druhej strane však Giacchino použil znelku k pôvodnému seriálu od Alexandra Courageho, čo je tiež pekné gesto. Hudba perfektne doprevádza hlavne akčné scény a hoci v úvode filmu začujete aj Beastie Boys a iné moderné skladby, klasické Score je v prevahe a to je v rámci tradície Star Treku iba dobre.

Star Trek (2009)

Ako fanúšik Star Treku ako takého som na tento návrat čakal zopár rokov. Dúfal a veril som, že sa na Strieborných Plátnach konečne objaví čistokrvné Sci-Fi, ktorých je v poslednom čase veľmi málo. J. J. Abrams splnil želania milovníkov filmu a dokázal tento náročný projekt dotiahnuť do úspešného konca. Už po tajnej minipremiére v USA a svetovej premiére v Austrálskom Sydney bolo jasné, že fanúšikovia sa majú na čo tešiť – prvé recenzie najdôležitejších svetových filmových plátkov boli zverejnené takmer okamžite a aj napriek už 28mim recenziám svetových kritikov Tomatometer na stránke Rottentomatoes.com ešte vždy ukazuje výsledok 100%, čo je úctyhodný výsledok. IMDB taktiež ukazuje veľmi slušné hodnotenie 8,2. Star Trek je jednoducho nový začiatok podobný tomu, ktorý predviedol v roku 2006 Martin Campbell s návratom Jamesa Bonda v Casino Royale. Nový štart sa podaril a Abrams už teraz môže uvažovať o novom príbehu, pretože jedenásty film slávnej série sa jej istotne postará o jej znovuzrodenie. Ak máte nablízku kino, lístky objednávajte už teraz, istotne sa to oplatí… Hodnotenie pre nováčikov: 4.5 z 5 Hodnotenie pre znalcov: 5 z 5.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  Moviemania.sk Foto © Paramount Pictures

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...