Jodie Foster - sympatická intelektuálka

18.5.2009|Jozef Rigo|
Jodie Foster - sympatická intelektuálka

(19.11.1962 – Los Angeles, Kalifornia, USA)

Ako Alicia Christian Fosterová sa narodila ako najmladšia zo štyroch detí Evelyne 'Brandy' Fosterovej a Lucianovi Fosterovi. Jej rodičia sa ale rozviedli pred narodením Jodie. Brandy Fosterová, populárna herečka, brala svoje deti z jednej skúšky na druhú a tak pre svojho syna získala rolu v populárnom sitcome "Mayberry R.F.D." (1968). Práve v tomto seriáli získala Jodie niekoľko menších úloh, ale už predtým mala malé skúsenosti s natáčaním, a to vďaka účinkovaniu v reklame  "Coppertone girl" na opaľovací krém v úlohe dieťaťa, ktorému pes sťahuje plavky. Režisér Robert Zemeckis  sa  o nej vyjadril, že je to jedna z mála hollywoodskych hviezd, ktorá vie sama dať dokopy zmysluplnú vetu a potom ju zmysluplne vyjadriť. Každopádne Jodie Fosterová je, vlastne nie je typická hollywoodska herečka. Upozorňuje totiž na seba práve tým, ako starostlivo si chráni svoje súkromie...

„Skutočnou rodinou bol pre mňa vlastne film! Hranie pre mňa bolo istým druhom terapie, existenčnou potrebou a rozhodne ovplyvnil celý môj ďalší život. Nemala som celkom normálne detstvo, ale bolo to predsa len moje detstvo a ja ničoho neľutujem.“ hovorí Fosterová. Inými slovami Jodie Fosterová mala už od detských rokov oveľa vážnejší a hlbší vzťah k životu než iné deti v jej veku. Snáď preto sa mohla o nej jej matka vyjadriť: „Jodie nebola nikdy tým, čomu sa hovorí roztomilé dieťa. Nebol to typ bábiky s peknou, ale prázdnou tváričkou. V jej detskom pohľade sa už tajila určitá hĺbka premýšľavej bytosti.“

Ako detská herečka sa uplatnila na prelome 60. a 70. rokov v rade televíznych seriálov, ako sú Bob & Carol & Ted & Alice, Papierový mesiac (Paper Moon, 1974), Námluvy Eddieho otca (The Courtship of Eddie's Father), Mayberry, R.F.D., Moji traja synovia (My Three Sons), Dym z hlavne (Gunsmoke), Rodina Patridgeovci (The Partridge Family) a v rodinných filmoch z produkcie studia Walta Disneyho Jeden malý Indián (One Little Indian, 1973), Tom Sawyer (1973), v rodinnej story nazvanej Napoleon a Samantha (Napoleon and Samantha, 1972), o priateľstve dvoch detí a starého dobráckeho leva Majora.
Zo stereotypných úloh sympaticky rozpustilých dievčati sa vymanila potom, čo zahrala konfliktnú Audrey, predčasne dospievajúcu dcéru mladej vdovy (Ellen Burstynová) v melodráme Alice už tu nebýva (Alice Doesn`t Live Here Anymore, 1974), si získala záujem režiséra Martina Scorseseho, ktorý ju obsadil do úlohy dvanásťročnej prostitútky Iris v kultovom filme Taxikár (Taxi Driver, 1976), ktorý bol nominovaný na Oscara roku 1976 a získal cenu BAFTA v roku 1976 a Donatellovho Davida roku 1977. Kvôli tejto role musela podstúpiť psychologické vyšetrenie, aby dokázala, že v nej film nezanechá žiadne psychické následky.
Aby sa Jodie Fosterová vyvarovala nástrah, akým podľahli niektoré bývalé detské hviezdy, ktoré plytvali svoj talent a niekdajšiu slávu v podradných filmoch, obmedzila hereckú aktivitu a po maturite na francúzskom lýceu v Los Angeles vyštudovala v roku 1985 afro-americkú literatúru na Yale University. Návrat pred filmovú kameru sa jej príliš nevydaril, ale nakoniec zaujala svojimi mimoriadnymi výkonmi, ktoré z nej opäť vytvorili medzinárodnú hviezdu a zvýšili jej prestíž u kritikov.
V roku 1980 absolvovala Fosterová prestížne francúzske lýceum v Los Angeles. Ako najlepšia študentka sa rozhodla študovať anglickú literatúru na Yalskej univerzite. Preto sa Jodie neobjavovala na filmovom plátne, napriek tomu sa stala  na dlhú dobu centrom pozornosti médií, vďaka jednému divákovi, na ktorom jej film zanechal psychické následky. V roku 1981 sa John Hinckley Jr. pokúsil spáchať atentát na amerického prezidenta Ronalda  Reagana, aby urobil dojem pre mladučkú Jodie Fosterovú.

Po ukončení štúdia na univerzite na Yale sa objavila v niekoľkých niepríliš komerčne úspešných filmoch. Dalo by sa povedať, že išlo o nový rozjazd. Prvou úlohou v tzv. novom rozjazde bola postava Sarah Tobiasovej vo filme Znásilnenie (The Accused, 1988), v ktorom stvárnila úlohu jednoduchej a niepríliš vzdelanej servírky, ktorá bola niekoľkonásobne znásilnená. Tento film bol veľmi úspešný a Jodie za svoje vystúpenie Sarah získala svojho prvého Oscara roku 1988,  Zlatý glóbus roku 1988 a Donatellovho Davida roku 1989.

O svojej úlohe Fosterová vyhlásila: „Kaplanov film znamená rozhodujúcu etapu v mojej  doterajšej filmovej kariére. Úloha Sáry je veľmi emotívna, podobný typ som v minulosti hrala veľmi zriedka. Lákalo ma vytvoriť tak zložitú postavu dievčiny, ktorá je zároveň silná i zraniteľná, inteligentná, ale bez vzdelania, posadnutá túžbou po pomste, do ktorej sa mieša pocit viny.“

Za úlohu v thrilleri Mlčanie jahniat (Silence of the Lambs, 1991) získala Jodie Foster Oscara
Za úlohu v thrilleri Mlčanie jahniat (Silence of the Lambs, 1991) získala Jodie Foster Oscara

Ďalšia veľmi významná úloha, za ktorú získala už druhého Oscara prišla v thrilleri Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs, 1991). Agentka FBI Clarice Starlingová, nadaná študentka na akadémii FBI je pridelená agentovi Crawfordovi, vyšetrujúcemu prípad masového vraha Buffalo Billa, ktorý svoje obete sťahuje z kože. Clarice navštívi v baltimorskej väzeňskej nemocnici bývalého vynikajúceho psychiatra Hannibala Lectera (Anthony Hopkins), odsúdeného na doživotie za sériu brutálnych vrážd a kanibalizmus. Odsúdený psychiater Clarice zároveň desí aj fascinuje. Jedna jeho záhadná poznámka študentku dovedie k odrezanej hlave jedného z Buffalo Billových obetí. Keď je masovým vrahom unesená dcéra senátorky Martinovej, ponúkne Clarice Lecterovi prijateľnejšie väzeňské podmienky výmenou za informácie, vedúce k dolapeniu Buffalo Billa. Lecter je medzitým prevezený do Memphisu na pokyn riaditeľa väzeňskej nemocnice, ktorý podobnú dohodu vykonal menom senátorky Martinovej. Clarice sa podarí s Lecterom ešte raz prehovoriť a jeho ďalšia záhadná informácia ju uvedie priamo na Buffalo Billovu stopu. Lecter brutálnym spôsobom zavraždí svojich strážcov a dostane sa na slobodu. Film Mlčanie jahniat mal obrovsky úspech, získal päť Oscarov v kategóriach najlepší herec, herečka, najlepšia réžia, najlepší scenár a najlepší film.

Aby si Jodie vyskúšala aj inú profesiu rozhodla sa režírovať film Človiečik Tate (Little Man Tate, 1991), príbeh je o sedemročnom matematickom géniovi (Adam Hann-Byrd), ktorého si vezme do pedagogickej starostlivosti renomovaná detská psychologička (Dianne Wiestová). O rok neskôr sa objavila v komédii Tiene a hmla (Shadows and Fog, 1992). Kafkovské udalosti jednej noci v novej komédii Woodyho Allena. Donatelovým Davidom roku 1994 a nomináciou na Oscara 1994 a Zlatý glóbus 1994 bol odmenený jej výkon v titulnej úlohe "lesnej" dievčiny, ktorú sa pokúša miestny lekár (Liam Neeson) s ambicióznou psychologičkou (Natasha Richardsonová) uviesť  do civilizovaného sveta v psychologickej melodráme podľa hry Marka Handleyho Nell (1994). Svoj debut ako producentka uskutočnila práve vo filme Nell (1994), v produkcii a réžii pokračovala vo filme Domov na sviatky (Home for the Holidays, 1996), v ktorom s citom pre psychologickú drobnokresbu popisuje atmosféru stretnutia obyčajnej americkej rodiny pri tradičnej oslave Dňa vďakyvzdania. Nakoniec film nebol príliš úspešný, čo sa týka návštevnosti, tak sa Jodie radšej vrátila k hraniu v úlohe astronómky Ellie Arrowayovej hľadajúcej mimozemské civilizácie vo filme Kontakt (Contact, 1997). Po dokončení filmu sa venovala výchove svojho syna Charlesa, ktorý sa narodil v roku 1998.

Jodie Foster vo filme Kontakt (Contact, 1997)
Jodie Foster vo filme Kontakt (Contact, 1997)

Aj po narodení svojho syna pokračovala v hraní, tentokrát v úlohe Anny Leonowensovej vo filme Anna a kráľ (Anna and the King, 1999). Jodie Fosterová a Chow Yun-Fat v milostnom historickom veľkofilme, kde sa učiteľka Anna (Jodie Fosterová) zamiluje do siamského kráľa Mongkuta. Jedným z najvýznamnejších filmov, ktorý Jodie natočila bol thriller Úkryt (Panic Room, 2002). Príbeh rozvedenej tridsiatničky a jej dcéry, ktoré sú nútené ukrývať sa v „miestnosti strachu“ v ich novom luxusnom dome. Schovávajú sa pred nezvanými hosťami, ktorí v dome hľadajú dosiaľ nenájdené peniaze bývalého milionára. Práve tento nútený spoločný pobyt im pomáha nájsť cestu k sebe. V roce 2005 sa objavila v hlavnej úlohe napínavého thrilleru režiséra Roberta Schwentkeho Tajomný Let (FlightPlan, 2005). Hlavnou hrdinkou je Kyle Prattová (Jodie Fosterová), žena, ktorej v modernom Boeingu 474, ktorý letí z Berlína do New Yorku zmizne bez stopy jej šesťročná dcéra (Marlene Lawstonová). Všetky dôkazy smerujú ku skutočnosti, že jej dcéra nikdy na palube lietadla nebola a Kyle preto neostáva nič iného než sa pri pokuse o vyriešenie celého tajomstva spoľahnúť sama na seba.

Jodie Fosterová si prísne stráži svoj súkromný život. Má dvoch synov Charlesa (1998) a Christophera (2001), ale neodhalila sa ich otcovská totožnosť, pretože Jodie  určitý čas žila s producentom Cydneyom Bernardom. Niektorí ľudia predpokladajú, že je lesbička, ale Fosterová nepodala žiadne verejné vyhlásenie o svojej sexuálnej orientácii. Neautorizovaná biografia Nevlastné dieťa, napísaná bratom Buddym Fosterom, potvrdzuje, že ju pozná ako bisexuálnu.

Filmografia Jodie Fosterovej:
Ozveny leta (Echoes of a Summer, 1975), Dievčatko, ktoré žije na konci ulice (TheLittle Girl Who Lives Down the Lane, 1975), Podivný piatok (Freaky Friday, 1975), Bugsy Malone (1975), Kabína na pláži (Il casotto, 1977), Ja, modrá kvetina (Moi, fleur bleue, 1977), Film je môj život (Movies Are My Life, 1978), Líšky (Foxes,1979), Púť (Carny, 1980), O´Harova žena (O'Hara's Wife, 1982), Krv tých druhých (Le sang des autres, 1984), Hotel New Hampshire (The Hotel New Hampshire, 1984), Šokovaná (Mesmerized, 1986),  Päť rohov (Five Corners, 1987), Hra s ohňom (Backtrack/Catchhfire, 1989), Návrat Sommersbyho (Sommersby, 1992), Maverick (1994)Nebezpečný život miništrantov (The Dangerous Lives of Altar Boys, 2002), Príliš dlhé zásnuby (A Very Long Engagement, 2004), Spojenec (Inside Man, 2006), Niet návratu (The Brave One, 2007), Zabudnutý ostrov (Nim´s Island, 2008).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Warner Bros

Súvisiace články