Jan Hřebejk nakrúca film Kawasakiho růže

2.7.2009|Webnoviny|
Jan Hřebejk nakrúca film Kawasakiho růže BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) - Český režisér Jan Hřebejk nakrúcal vo Švédsku film s názvom Kawasakiho růže. Ďalšie filmovanie bude pokračovať do 22. júla v Česku. "Švédsko náš film inšpirovalo, pre Švédsko bol priamo napísaný," prezradil Jan Hřebejk. Scenár napísal jeho dvorný scenárista Petr Jarchovský, ktorý objavil krásu a fotogenickosť švédskeho Göteborgu už pred niekoľkými rokmi. Oslovilo ho najmä spojenie mestskej architektúry s prírodou, ako aj budova, v ktorej pracujú a bývajú göteborskí výtvarníci.

Vo filme Kawasakiho růže sa objavia slovenskí herci ako Ladislav Chudík, Martin Huba či Milan Mikulčík. Hlavnú postavu pána Kawasakiho stvárni Isao Onoda, japonský výtvarník a konzultant žijúci v Prahe. Do ďalších úloh Hřebejk obsadil Danielu Kolářovú, Lenku Vlasákovú a Petru Hřebíčkovú, ale aj výtvarníčku Annu Šimonovú, fotografa Antonína Kratochvíla a publicistu Martina Schulza.

Kawasakiho růže sa začínajú žiarlivosťou zaťa na svokra, pričom zať ho obviní z udavačstva. Hoci sa Hřebejk vo svojom filme zaoberá totalitnou minulosťou, príbeh zasadil do súčasnosti. "Sledujeme úvodnú výpoveď, ktorá sa na začiatku javí ako ohováranie a hriech spáchaný v minulosti, ktorý začína postupne meniť ľudské životy a vytvára paradoxné situácie," vysvetlil Hřebejk. Ako dodal, divák pozoruje postavy, na ktoré postupne mení názor až dospeje k jednoznačnosti. Politika tvorí podľa režiséra len rámec pre ľudské osudy. Kawasakiho růže by sa mali dostať do kín na jar 2010.

Informoval o tom internetový portál iDNES.cz.   Foto © Česká televize

Súvisiace články