Predčítač (The Reader)

3.7.2009|Marek Gurský|
Predčítač (The Reader) Kate Winslet považujem za jednu z najlepších herečiek nielen súčasnosti, ale i celej viac ako storočnej histórie kinematografie. Jej výkon v minuloročnom Núdzovom východe bol vynikajúci a nečakal som, že hneď svojou nasledujúcou filmovou rolou v Predčítačovi vysoko nastavenú hereckú latku prekoná.

Dej filmu sa odohráva v rozmedzí niekoľkých desaťročí. Začína v roku 1958, keď sa pätnásťročnému študentovi Michaelovi Bergovi (David Kross) po ceste zo školy urobí zle a domov mu pomôže približne tridsaťročná Hanna Schmitzová (Kate Winslet). Po vyliečení Hannu vyhľadá, aby jej poďakoval za pomoc. Ešte v ten deň medzi nimi vzniká silné milenecké puto, ktoré v konečnom dôsledku výrazne ovplyvní najmä Michaela, keďže je to pre neho prvá známosť. Nevedia o sebe takmer nič a spája ich práve fyzická príťažlivosť. Ich vzťah je napriek niektorým rozporom veľmi intenzívny a Michael kvôli nemu odsúva rodinu i rovesníkov na vedľajšiu koľaj. Bežnou súčasťou ich milostných stretnutí sa stáva Michaelovo čítanie najrôznejších kníh – od Homérovej Odysey, cez Lawrencovho Milenca lady Chatterlayovej až po Čechovovu Dámu so psíkom. Predčítanie kníh zohráva v ďalšom vývoji filmu dosť podstatnú úlohu. Zmena nastáva v momente, keď Hanna zo dňa na deň bez vysvetlenia odchádza z mesta i z Michaelovho života.

Predčítač (Reader, The, 2009)

V druhej tretine filmu sa presúvame do obdobia o osem rokov neskôr, keď je Michael mladým študentom práva a v Nemecku prebiehajú procesy s ľuďmi, ktorí priamo vykonávali rozkazy nacistických pohlavárov počas druhej svetovej vojny. V jednej z dozorkýň, obžalovaných z vraždy tristo Židoviek, spoznáva Hannu. Michael počas procesu zisťuje, že sa Hanna nepravdivo priznala k viacerým skutočnostiam, z ktorých rezultovalo jej odsúdenie na doživotie, no napriek tomu nie je schopný jej pomôcť. V poslednej tretine filmu je Michael (v tomto úseku ho hrá Ralph Fiennes) už rozvedený právnik, ktorý stále nezabudoval na svoju prvú lásku a jej záľubu v počúvaní predčítaných kníh.

Ako som spomenul už v úvode, hviezdou filmu je jednoznačne Kate Winslet. Z jej tváre je bez ťažkostí možné vyčítať akékoľvek emócie (zúfalosť, ľútosť, vystrašenosť, zraniteľnosť). Aj keď hovorí o vyvražďovaní, zachováva si v podstate ľudskú tvár. Na nahotu pred filmovou kamerou je zvyknutá, čo dokazujú aj viaceré scény v úvodnej tretine filmu. Jediný problém som mal s jej výpoveďami pred súdom. Divákovi je dávno jasné, že ostatné obžalované dozorkyne ako hlavnú zodpovednú za smrť tristo ľudí označili práce Hannu, no jej táto skutočnosť dochádza pomerne pomaly. Možno je to dané aj knižnou predlohou, ktorú som však nečítal. O úlohu Michaela sa podelili mladý David Kross a Ralph Fiennes. Kvôli chúlostivým scénam sa s natáčaním muselo počkať do Krossových osemnástych narodenín. Svoju postavu zvláda výborne či už ako teenager alebo študent práva. Ralph Fiennes nedostal veľa priestoru a často „iba“ s nostalgickým pohľadom spomína na dávno minulé udalosti. Keď však v záverečnej časti má aj čo hrať, je (ako zvyčajne) veľmi dobrý.

Kniha Bernharda Schlinka Predčítač (Der Vorleser) vyšla v roku 1995 a ihneď sa zaradila medzi bestsellery. Režisér Stephen Daldry mal už v roku 1999 záujem o jej sfilmovanie, no práva zakúpil Anthony Minghella, ktorý mal pôvodne film aj režírovať. Nakoniec však ostal iba na pozícii producenta a režírovanie prenechal Daldrymu. Je smutnou zhodou okolností, že ďalším producentom snímky bol Sydney Pollack. Minghella i Pollack však patria k hollywoodskym hviezdam, ktoré v roku 2008 zomreli. Aj ich mená spomenula so slzami v očiach Kate Winslet pri preberaní Oscara za rolu Hanny Schmitzovej. Prípravy na film trvali pomerne dlho a Kate Winslet nahradila pôvodne angažovanú Nicole Kidman, ktorá ešte dokončovala Austráliu a následne kvôli tehotenstvu rolu odmietla. Zmena nastala aj na poste kameramana, keď Chris Menges natáčal všetky scény, kde vystupovala Hanna. Všetky ostatné scény natočil pôvodný kameraman Roger Deakins. Na výslednej podobe tento fakt nie je však zjavný a vizuálnej stránke filmu vôbec neublížil. Hudba neznámeho Nica Muhlyho je nevtieravá a príjemne podfarbuje jednotlivé scény. Možno by ale neuškodil nejaký výraznejší motív, ktorý by ma „donútil“ siahnuť po nosiči s filmovou hudbou. Vo filme však určite spĺňala svoj účel.

Predčítač (Reader, The, 2009)

Predčítač je po filmoch Billy Elliot a Hodiny tretí Daldryho režisérsky počin, ktorý pre neho znamenal i tretiu Oscarovú nomináciu, čo je určite úctyhodný výkon. Prelínanie rôznych časových rovín je v Predčítačovi oproti Hodinám minimálne, čo vôbec nie je na škodu. Časti s Ralphom Fiennesom otvárajú i uzatvárajú film a zároveň nás útržkovite sprevádzajú celým príbehom.

Pokiaľ prižmúrite oko nad niektorými zbytočnými scénami (napríklad Michaelova návšteva koncentračného tábora), nemeckým prízvukom anglicky hovoriacich hercov (aj keď v pozadí ostatné postavy hovoria nemecky), anglickými knihami v Nemecku, čaká vás silný príbeh s excelentnými hereckými výkonmi. V letnej blockbusterovej sezóne to je veľmi príjemné osvieženie.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Palace Pictures

Odporúčané články