Na čo sme sa pozerali pred jedenástimi rokmi?

23.7.2009|Slavomír Sochor|
Na čo sme sa pozerali pred jedenástimi rokmi? Podarilo sa nám nahliadnuť do archívu a zistiť, na čo sme sa v televízii pozerali pred viac ako desaťročím. Programová štruktúra televíznych staníc sa v porovnaní s dneškom skutočne veľmi odlišovala, ale veď, pozrite sa sami.

Konkrétne sa nám podarilo nájsť program televíznych staníc z 28.júla roku 1998. Keď sme si v ten deň ráno zapli prvý kanál Slovenskej televízie bežal práve blok rozprávok a magazín Kultúra ´98. Najbližší utorok si ráno môžeme pozrieť akurát tak reprízu akéhosi magazínu pre ženy, „dvesto šesťdesiatu tretiu“ reprízu mládežníckeho seriálu Safari s Emanuelom Hasonom v hlavnej úlohe. Televízia Markíza od vtedy štruktúru príliš nezmenila. Ráno okolo devietaj začína celodennú dávku americkej seriálovej tvorby, ktorú otvára dvesto-dielna telenovela Maria. V tento utorok to bude seriál V siedmom nebi.

Seriál V siedmom nebi patrí do seriálovej štruktúry už nejaký ten rôčik

JOJ-ka v týchto rokoch ešte nevysielala. Takzvaným štvorkou na diaľkových ovládačoch bola VTV – Vaša televízia. Jej denná vysielacia štruktúra mala dva bloky, ktoré delila asi trojhodinová prestávka. Bola mnohožánrová. O 10:50 vysielala dokument Svet vedy. O polhodinu dokument vystriedala hudobná hitparáda. V prime-time vysielali seriál Modrí psi.

Medzi slovenskými kanálmi najlepšie seriály vysielala Televízia Markíza. Dá sa povedať, že táto vlastnosť jej pretrváva do dneška. Hoci každá televízia sa snaží privlastniť si túto vlastnosť. V roku 1998 mala Markíza ale pestrejší výber seriálov. Už spomenutá (bezcharakterná) telenovela je klasickou súčasťou Markízy. Na to sme si už zvykli. Niekomu ale môže chýbať Tridsať prípadov majora Zemana, ktoré sa na slovenských staniciach nevysielali už skutočne veľmi dlho. Veľmi chýba i legendárny Star Trek: Nová generácia. Diskutujúci diváci na rôznych internetových fórach zaraďujú aj túto kultovku medzi tie seriály, ktoré by si chceli po dlhšom čase v televízii pozrieť. Pre mnohých nezabudnuteľným je i český seriál Priatelia Zeleného údolia s Vladom Müllerom, ktorý Markíza taktiež vysielala. Ten čas, ktorý dnes patrí reprízovanému Komisárovi Rexovi, (ktorý v tej dobe zažíval najväčšiu slávu) vtedy vlastnil dlhú dobu Dallas.

Po tom čo Markíza predĺžila spravodajský blok o celú polhodinu sme sa rozlúčili aj so sitcomovou polhodinkou, ktorá 28.júla ´98 práve patrila tretej sérii Harryho a Hendersonovcov. Po Harrym nasledovala komediálna bublanina Trh s mamami. Po nočných správach nasledoval ďalší seriál z rokov osemdesiatych – Magnum s Tomom Selleckom a deň pred polnocou zavŕšil Babylon 5.

Doktorka Quinnová prešla z verejnoprávnej do komerčnej televízie JOJ Plus

Seriály, ktoré vysiela dnešná JOJ Plus patrili vtedy STVéčke. Žiaľ aj to iba po troške. Jedna epizóda zahraničného seriálu Vysoko v sedle nám musela stačiť. Druhý kanál pre zmenu pred siedmou vysielal Doktorku Quinnovú.

Ale aby sme príliš neodbáčali od témy Filmu, podarilo sa nám získať údaje o tom, čo sa premietalo na slovenských plátnach v presne ten istý deň. Kino Istropolis v Bratislave mal v programe o šiestej Armageddon, banskobystrické kino Urpín premietalo Blus Brothers 2000, Art Kino pre zmenu Mužov na zabitie. V Prievidzi sa diváci o 20:00 v kine Baník pozerali na film Mercury a v košickej Tatre premietali Pieseň pre nevestu.
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články