Vo štvrtok zomrel John Hughes

8.8.2009|Slavo Sochor|
Vo štvrtok zomrel John Hughes John Hughes v poslednom desaťročí minulého storočia vytvoril jedny z najúspešnejších komediálnych a rodinných filmov. Bol scenáristom, producentom, režisérom a občas si aj zahral. Budúci rok by sa dožil šesťdesiatich rokov.

Hughes vstúpil do filmového priemyslu napísaním scenáru ku piatim epizódam seriálu Delta Force, v hlavnej úlohe s Johnom Vernonom v roku 1979. V kolónke režiséra sa prvý krát objavil v roku 1985, keď do kín uviedol svoj film The Breakfest Club. O dva roky na to režíroval ďalší, tento krát oveľa známejší film Planes, Traines & Automobiles / Lietadlom, vlakom a autobusom, ktorý z poznajú aj slovenskí diváci z obrazoviek Televízie Markíza. V roku 1989 objavil detskú hereckú hviezdu deväťdesiatych rokov Macaulaya Culkina, ktorého v tom istom roku obsadil do rodinného filmu Uncle Buck / Strýko Buck s Johnom Candym v hlavnej úlohe. Jeho posledným a zároveň ôsmym filmom, ktorý režíroval bola v roku 1991 romantická komédia Curly Sue / Kučeravá Sue.

Home Alone / Sám doma (1990)

Macauley Culkin a Daniel Stern vo filme Sám doma (1990)


V roku 1990 do kín ako producent a scenárista uviedol jeden z najúspešnejších vianočných filmov Home Alone / Sám doma, z ktorého sa v priebehu dvanástich rokov vytvorila celá séria príbehov o „veľkých deťoch a malých zlodejoch“. Počas deväťdesiatych rokov natočil ešte niekoľko filmov. Napríklad sa podpísal pod menej úspešnú komédiu Dennis the Menace / Postrach Dennis, 101 Dalmatines / 101 Dalmatíncov, Flubber, sériu príbehov o psovi menom Beethoven. Jeho posledným filmom bol Drillbit Taylor / Tvrďák Taylor, ku ktorému napísal scenár.

Film Vacation / Prázdiny v Amerike, pre ktorý Hughes napísal scenár odvysiela slovenská Televízia Markíza v nedeľu 8.augusta 2009 o 12:25.

* 18.02.1950 – Lansing, Michigan, USA
† 06.08.2009 – Manhattan, New York, New York
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Disney Enterprises

Odporúčané články