Návrh (The Proposal)

13.8.2009|Zuzana Kožaková|
Návrh (The Proposal)

Rovnováha je veľmi dôležitým aspektom k prežitiu. A to nielen po stránke životnej, ale aj po stránke filmovej. Po obrovskom prešľape, ktorý si dovolil spraviť režisér Jonas Elmer, keď pustil do kín niečo tak nezmyselné a teatrálne ako je „romantická komédia“ 32 a stále slobodná, je priam nutné uviesť do kín komédiu, ktorá by romantickým komédiám 21.storočia pozdvihla tú kladnejšiu stránku a tým narušenú rovnováhu uviedla na správnu mieru. Hovorím o novom filme režisérky Anne Fletcher, ktorá sa osvedčila už komédiou 27 šiat, z prostredia svadieb a „večných“ družičiek. Tento krát sa pohráva s myšlienkou o úspešnej emancipovanej žene, ktorá je nakoniec nútená požiadať mužskú populáciu o pomoc. Pohodlne sa usaďte, pretože do kín mieri film Návrh, ktorý ašpiruje na titul komédia roka.

Margaret (Sandra Bullock) je úspešná a vychytená knižná editorka. No za pracovnou fasádou sa skrýva mrzutá, komplikovaná a zakomplexovaná žena, ktorej najväčšou zábavkou je kritizovať svojich podriadených. No krídla je pristrihne vedenie, keď jej oznámi, že jej čoskoro vyprší vízum a ona sa ocitne kúsok pred deportáciou. V jej „dokonalej“ hlave však dokáže vykresať posledný záchranný plán. Požiada svojho asistenta Andrewa (Ryan Reynolds), ktorého verejne ponižuje, aby sa s ňou oženil. Napriek jej správaniu Andrew súhlasí, ale pod jednou podmienkou. Margaret bude musieť odletieť na Aljašku, aby sa stretla s Andrewovou trochu strelenou rodinou. Pred strachom z deportácie súhlasí, no ani len netuší, že deportácia by bola tou pokojnejšou voľbou...

Návrh (The Proposal, 2009)

Vtipná nevtieravá komédia Návrh vznikla pod rukami scenáristu Petra Chiarelliho, ktorý sa nechal inšpirovať samotným Hollywoodom a všetkými úspešnými ženami v centre jeho diania. Väčšinou sa v komédiách do popredia dostávajú mužské postavy, no tento krát sa role neurotického despotu ujala ženská postava, no s tými mužskými má veľa spoločného. Postava Margaret bola písaná ako mužská postava so všetkým povahovými črtami či dokonca náladami. Tento nesporne prefíkaný a veľmi efektívne pôsobiaci počin scenáristu Chiarelliho bol dokonale zosúladený s postavou Andrewa, ktorý je spočiatku tichý, nekonfliktný, plniaci každý rozmar svojej šéfky, ale nakoniec ohlušujúco úprimný a sebavedomý, presne ako je písaných mnoho ženských postáv. Táto hra na obrátené úlohy filmu pridala na efekte a originalite.

Komédia Návrh má niekoľko predností, pričom dve z nich vystupujú z radu. Prvou prednosťou filmu je nevtieravosť. Film sa zbytočne nesnaží byť vtipný, on totiž vtipný je! Úsmev sa dostaví samovoľne a pritom veľmi prirodzene a nenútene. Druhou obrovskou prednosťou je súlad dvoch základných postáv, Margaret a Andrewa. Sandra Bullock stvárnila postavu Margaret. Nesmierne vtipné, sem tam až príliš sarkastické poznámky v jej podaní nezneli prvoplánovane, ale veľmi sofistikovane a prirodzene. Je pravda, že pre Ryana Reynoldsa mám trošku slabosť, hlavne kvôli tomu, že vyzerá ako o pár rokov mladšie a sladšie vydanie Bena Afflecka, ale to nijako neovplyvní môj triezvy pohľad na jeho výkon. Ryan si zahral trpiaceho, no rozhodného asistenta Andrewa, ktorý spočiatku pôsobí ako „dievča pre všetko“, ale v závere filmu budete jeho postavou fascinovaný. Z utiahnutého asistenta sa zmení na rozvážneho a sebavedomého muža s typicky hedonickou prirážkou a Ryan Reynolds ju hral s takým nasadením, že bolo nemožné mu neveriť každé slovko.

Návrh (The Proposal, 2009)

Film Návrh sa pre mňa stal určite najväčším prekvapením tohto roku a som si istá, že jeho triezvy nadhľad a efekt obrátených úloh zapôsobí aj na Vás. Ak ste pozorne čítali moju recenziu určite budete chápať, prečo odo mňa film dostal 5 hviezdičiek.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  moviemania.sk Foto © Walt Disney Pictures

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...