Konečne je tu! - Juraj Jánošík

3.9.2009|Slavomír Sochor|
Konečne je tu! - Juraj Jánošík Desiateho septembra to bude presne štrnásť mesiacov od udalosti, ktorá doslova hýbala Slovenskom. Do našich kín prišiel veľkofilm, ktorý prekonal akékoľvek rekordy návštevnosti slovenských filmov v histórii Slovenskej republiky. Práve desiateho septembra bude uvedení ďalší veľkofilm, ktorý sa rozhodne zapíše do histórie slovenského filmu.

Jánošík – ten čo vraj bohatým bral a chudobným dával sa znovu objaví na plátnach kín a nielen našich. Takisto bude mať premiéru v českých, poľských a maďarských kinách. V jednom z poľských „biografov“ už dokonca film odpremietali špeciálne pre päť filmových novinárov. Tí boli filmom doslova nadšení a jeden z nich film dokonca prirovnával k známemu titulu Statočné srdce. Výkon hlavného hereckého predstaviteľa sa im páčil takisto.

Vráťme sa ale troška k histórii filmu. Tá je naozaj dlhšia ako si mnohí myslia. Scenár k tomuto výpravnému filmu začala scenáristka Eva Borušovičová písať už v roku 1994. Jeden z jej prvých scenárov, ktoré sa objavili aj na plátne je film Modré z neba (ten aj režírovala. V roku 2002 sa začalo natáčanie pod vedením Agniezsky Holland a jej dcéry Kasie Adamik i v dedinke, ktorá je s Jánošíkom spájaná najviac – v Terchovej. Po istom čase však sa natáčanie v produkcii Rudolfa Biermanna a jeho spoločnosti Charlie´s predčasne ukončilo. Herci sa vrátili naspäť do bežného života, toho nejánošíkovského. Václav Jiráček začal natáčať televízny a distribučný film Krev zmizelého ale i krátkometrážny film Jana Budařa Ráno. Minulý rok mal premiéru film Hlídač č.49, v ktorom hral s Karlom Rodenom hlavnú úlohu. Túto jeseň ho uvidíme tiež v česko-slovenskom thrilleri Hodinu nevíš. Ivan Martinka, ktorý mal v Jánošíkovi stvárniť Tomáša Uhorčíka sa zase vrátil ku moderovaniu detského programu Gombíkovo. Ale zároveň si zahral aj v seriáli Záchranári a vo filme Martina Šulíka Slnečný štát. Natočený filmový materiál „zapadol prachom“. Hoci sa hovorí, že časť, ktorá už bola natočená putovala na DVD medzi niektorými filmovými fanúšikmi z istého populárneho filmového portálu.

Po pár rokoch však prišiel poľský producent a režisér Dariusz Jablonski s nápadom, že nedotočeného Jánošíka dokončí a tak dostane do kín jeden z najočakávanejších európskych filmových projektov. Natáčanie prebiehalo minulý rok v mnohých kútoch Slovenska. Podľa Jablonskeho bol natočený materiál vo vynikajúcom stave a tak nebolo potrebné scény natáčať znovu. Od začiatku tohto roka už prebiehala post-produkcia a tak sa niektorí slovenskí herci zatvorili do pražského dabingového štúdia a predabovali hlasy pôvodných hercov. Václava Jiráčka do slovenčiny nadaboval člen Slovenského národného divadla. Práve ten sa pre jeden bulvárny portál vyjadril, že táto práca ho zaujala i napriek tomu, že niekoľko rokov filmy nedabuje. Jeho hlas sme mohli počuť napríklad i vo filme Muž za zrkadlom, v ktorom daboval Michaela Jacksona.

Náš a váš portál MovieMania.sk vám bude prinášať správy o filme Jánošík. Pravdivá história naďalej. Už dnes v noci si budete môcť prečítať o tom, ako sa točil Jánošík v roku 1921 a už počas najbližšieho víkendu si budete môcť prečítať exkluzívnu recenziu a reportáž zo špeciálnej premiéry, ktorá sa koná už zajtra v Bratislave. Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Garfield Film

Súvisiace články