Žena cestovateľa v čase (Time Traveler´s Wife)

6.11.2009|Zuzana Kožaková|
Žena cestovateľa v čase (Time Traveler´s Wife) Iste budete súhlasiť, ak poviem, že sa k takýmto chladnejším večerom hodí romantický film, ktorý by Vás zohrial aj pri srdci. Nemám však namysli miliónty prvý film z dielne Rosamunde Pilcherovej, ale najnovší romantický príbeh Žena cestovateľa v čase. Filmového spracovania celosvetovo úspešného rovnomenného románu od Audrey Niffenegger sa ujal režisér Robert Schwentke. Film nielenže prekonal časové bariéry, ale prekonal aj očakávania režiséra a samotných tvorcov, keď pozvoľna nastúpil na cestu za úspechom.

Príbeh nám predostiera vskutku zaujímavý pohľad na vzťah dvoch mladých ľudí. Henry (Eric Bana) je knihovník trpiaci zvláštnou genetickou poruchou – tá mu spôsobuje nedobrovoľné cestovanie časom. Clare (Rachel McAdams) sa kvôli genetickej vade často ocitá bez manžela. Ich manželstvo, vždy naplnené láskou a porozumením, teraz komplikujú Henryho „návštevy“ do minulosti či budúcnosti. Clare sa, aj napriek tomu, že Henryho výlety v čase nič nezastaví, rozhodne bojovať o svoje manželstvo a lásku svojho života.

Žena cestovateľa v čase (2009)

Precítený romantický príbeh s jemným podtónom sci-fi filmov útočí na naše slzné kanáliky vskutku úspešne. I keď aj v tomto prípade platí, že knižná predloha vysoko prevyšuje svoje filmové dvojča, nedá sa dobre odvedená práca režiséra a scenáristu kritizovať. Zaujímavé prierezy minulosti a budúcnosti sledujúce vzťah Henryho a Clare od jeho počiatku, Vás uvedú do komplikovaného stretnutia sa dvoch hlavných hrdinov. Na skvelom renomé sa nepodpísal len bestseller od Niffeneggerovej, ale dozaista aj zvučné meno scenáristu Brucea Joel Rubina, ktorý napísal scenár k filmu Duch. A ak toto nie je záruka perfektného filmu tak už naozaj neviem. Scenárista vskutku nesklamal a svojim geniálnym prekomponovaným scenárom opisujúci milenecký vzťah dvoch ľudí uväznených v časovej slučke, dokázal vytvoril na plátne fascinujúce obrazy dýchajúce romantikou, zúfalstvom a ročnými obdobiami. Tvorcovia sa totiž film snažili rozdeliť aj do jednotlivých období, čím vlastne vytvorili určitý symbol vývoja vzťahu medzi Henrym a Clare.

Ústredná dvojica odviedla svoju prácu fantasticky. Eric Bana čoby cestujúci knihovník Henry bol krásne zúfalý a milujúci manžel. Ono zahrať mnohotvárnu postavu nie je ľahké, no Bana v jej stvárnení využil všetky svoje kvality od šarmu až po nedbalú eleganciu vyjadrovania a doslova zažiaril. Rachel McAdams sa po boku Erica Banu v úlohe vzornej manželky Clare vôbec nestratila, priam naopak. Bola očarujúco elegantná a odhodlanosť jej priam sršala z očí. Spolu s Banom vytvorili takzvaný filmový pár snov, ktorému to náramne pristalo na filmovom plátne a chémia medzi hercami priam bila do očí, preto dúfajme, že ich ešte niekedy uvidíme v podobnom žánri ako milenecký pár.

Žena cestovateľa v čase (2009)

Niet sa čo čudovať, že Robert Schwentke patrí medzi famóznych režisérov, predovšetkým čo sa týka vizuálneho cítenia a štylistiky. Svoje kvality nám predviedol aj v tomto filme, ktorému latku posúva vyššie aj ústredná dvojica Bana – McAdamsová. Pri takto skvele spracovanom filme sa Vám bude zdať 107 minút ako veľmi krátka doba.
VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Continental film

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...