Love and Dance (Kochaj i tancz)

9.11.2009|Tomáš Zausin|
Love and Dance (Kochaj i tancz)

Druhá polovica 70. tych rokov je najmä v USA charakteristická masívným nástupom nového hudobného štýlu- disca. Táto hudba so sebou priniesla nielen novú kultúru, ale aj nový štýl tanca, či zábavy. A nakoľko je disco založená najmä na tanci, nemohla sa táto vlna vyhnúť aj filmovému priemyslu, hlavne Hollywoodu, ktorý tri desaťročia po Fredovi a Ginger opäť objavil kúzlo tanca. Na základe toho vznikli v 70.rokoch v Amerike notoricky známe filmy,ktoré boli touto novou vlnou viac či menej inšpirované ako Horúčka sobotňajšej noci, či Pomáda. V 80.rokoch sláva disca prudko upadla, no aj napriek tomu sa objavilo v kinách viacero filmov,ktoré s tancom narábali ako napríklad Flashdance, Hriešny tanec, či Chorus Line. Na istý čas táto téma potom opadla, aby sa opäť a s plnou silou prejavila najmä po roku 2005, keď do kín prichádza hojne, hlavne mladými navštevovaná séria Let´s Dance.

Aby sme však nepripisovali všetky zásluhy len Hollywoodu. Svojou troškou prispelo do tanečnej sekcie tento rok aj Poľsko, a tak môžeme v súčasnosti vidieť v naších kinách film Love and Dance( Kochaj i tancz).

Love and Dance (2009)

Hania je dievča resp. mladá žena pracujúca pre isté noviny. Tie jej dajú za úlohu urobiť reportáž z nadchádzajúcej tanečnej súťaže,ktorej sa má zúčastniť aj slávný poľský tanečník, toho času žijúci v zahraničí, Jan Kettler. Ten prichádza do rodnej vlasti skôr, aby pomohol s výučbou mladých a nádejných súťažiacich. Na jednom z týchto tréningov sa Hania zoznámi s Wojtekom, chlapcom pracujúcim vo firme svojho otca, no túžiacim stať sa tanečníkom. Hania začne Wojtekovi pomáhať pri tréningoch, začínajú sa spolu zbližovať, no Hania má však isté tajomstvo...

Film si pod réžijnú taktovku zobral mne neznámy švajčiarsky režisér Bruce Parramore. Ten obsadil do hlavných úloh dvojicu mladých poľských hercov Mateusza Damieckiho v úlohe Wojteka a Izzabelu Miko,ktorú si možno budete pamätať z filmov ako Coyote Ugly, či Kronika rodiny Spiderwickov. Priznám sa, že má dvojica hlavných hrdinov celkom príjemne prekvapila. Typovo sa k sebe hodia a pôsobia dokonca sympaticky,čo je u takýchto filmov z poslednej doby skôr zvláštnosťou ako pravidlom. Wojtek je postava charizmatická a na Haniu sa zasa dobre pozerá. Tým však v žiadnom prípade nechcam znižovať jej herecké kvality. Jan Kettler je zasa postava,ktorá nabáda k tomu, aby bol prísny, možno až nervózny. No práve naopak. Postava Kettlera je skôr pokojná a so študentami pracuje takmer ako so seberovnými.

Love and Dance (2009)

Veľmi pekne sú zmajstrované aj tanečné scény. Kamera je pri nich dynamická, zaberá pohyby z rôznych uhlov, či už sú to nadhľady,podhľady,alebo zábery z bočných strán. K cekovému dojmu a efektu nepochybne dopomáha aj dynamický strih,ktorý je v konečnom dôsledku pri takomto type filmov nevyhnutný.

No, čo by bol tanečný film bez hudobného doprovodu. Ten tvorí najmä zmes rôznych piesní od popu, rocku až disco. Priznám sa, že som bol celkom prekvapený ako sa dá spraviť tanečná choreografia aj na rockovú skladbu.

V konečnom dôsledku tak pôsobí Love and Dance celkom sviežo a príjemne. Je presne ten typ filmu do letného kina, či do kina s partnerom,kde koniec poznáte už takmer od začiatku, ktorý neohromí,ale na druhej strane ani neurazí.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Bontonfilm

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...