Klony (Surrogates)

4.12.2009|Zuzana Kožaková|
Klony (Surrogates)

Tak sa zdá, že scenáristi Michael Ferris a John Brancato sú tento rok posadnutý androidmi, a preto sa ich snažia vtesnať kam sa len dá. Nedá sa povedať, že na tohtoročného Terminátora, ktorý to rozbalil už po štvrtý krát, sa nedalo pozerať, ale pri poslednej polhodine ste museli svoje triezve uvažovanie prepnúť na tichý režim, pretože logika akosi zaostávala za normálnym ľudským chápaním. A teraz, do kín prichádzajú Klony. Film, ktorý je odhodlaný poukázať na naše súčasné opojenie, hlavne čo sa týka počítačovej techniky. Pohodlne sa usaďte, pretože vstupujete do sveta, kde takmer nikdy slnko nezapadá, kde sú všetci bezchybne naškrobený a všetko pôsobí dojmom nového Barbielandu.

Ďaleká budúcnosť. Krátko potom, ako sa lenivosť u ľudí vyšplhala na najvyššie možné priečky, prišiel istý vedec na spôsob, ako klonovať ľudí. Títo androidi sú však oveľa dokonalejší ako ich ľudské vzory. Sú odolnejší, priamočiari a poslúchajú na slovo. Policajný detektív (Bruce Willis), potom ako prišiel o svojho posledného „zástupcu“ vyrazil do ulíc osobne, čo sa už nikto veľmi dlhú dobu neodvážil urobiť. Jeho „odvážny“ počin naštartoval tajomný vrah, ktorý veľmi efektívne likviduje jeden klon za druhým. Podarí sa detektívovi dolapiť páchateľa aj keď je oproti zvyšku sveta oveľa viac „rozbitný“?

Klony (2009)

Adaptácia sci-fi novely „The Surrogates“(Náhradníci) prichádza do kín ako akčný sci-fi thriller, ktorý nefalšovane pracuje s technofóbiou, rovnako ako tomu bolo aj vo filme Ja, robot, či v novinke District 9. Podobnosť je „celkom“ náhodná, ale pri takýchto filmoch je však absolútne očakávaná a ticho pretrpená. Režisér Jonathan Mostow sa snažil poukázať na isté prvky civilizačnej choroby. Nebojte sa, nehovoril o prasacej chrípke. Mostow sa snažil poukázať na posadnutosť dnešného človeka modernou technológiou, ktorá bude mať v blízkej budúcnosti ohlušujúci dopad. Postavu detektíva, ktorý sa vydáva na vlastnú päsť do ulíc, použil ako symbol staršej generácie, ktorá sa horšie aklimatizuje na súčasné technické parametre a tak zaostáva za mladšou generáciou, čo výrazne ovplyvňuje jej pôsobenie vo svete. Prekombinovaná detektívka s ponurou atmosférou vznikla na vcelku podarenom nápade, ktorý však úplne vyskratovalo filmové spracovanie a záchvaty katatónie samotných scenáristov.

Na prvý pohľad je jasné, kto má pod kožou nainštalované káble a kto nie. Poznávacie znaky ako napr. strnulé pohyby, takmer úplná absencia žmurkania či kŕčovité postoje Vám priam s intenzitou reflektora svietia do očí. Tento „detail“ však poslal do hája vašu ostrozrakosť, ktorú ste si mohli potrénovať na tom, ako by ste sa snažili odlíšiť klon od skutočnej osoby. Perfektnú fasádu klonov však režisér nedokázal aplikovať na svoje najnovšie filmové „dieťa“, pretože za zvuku mizerného soundtracku, v ktorom Vám bude chýbať hádam už len skladba Barbie Girl od skupiny Aqua, skolabovalo takmer všetko od počítačových sekvencii, cez akčné naháňačky, až po herecké výkony. Bruce Willis v úlohe detektíva-človeka ťahal opraty prakticky sám. Do cieľa sa rozbehol slimačím tempom, cestou sa parádne zadychčal a zbledol, a tak sa zdá, že kúsok pred cieľom ho to prestalo baviť. Jeho herecká postava ani výkon neboli vôbec zlé, ale zišlo by sa okoreniť to vtipnými hláškami a čerstvým nadhľadom. Ving Rhames ako „ľudský“ prorok sa zamotal do vlastných dredov, ktoré sa mu tak efektívne hompáľali na hlave počas celého filmu. Dámy motajúce sa okolo Willisa, Radha Mitchell ako agentka Petersová a Rosamund Pike ako manželka Maggie, boli až veľmi prepudrované a vystylované, a s naivnosťou slečien vystrihnutých z 19. storočia žmurkali do kamery.

Klony (2009)

Na tomto filme je jasne vidieť, že režisér Mostow ešte nedorástol medzi súčasných režisérov s víziou a spolu s katatonickým scenáristickým duom Ferris-Brancato poslal do šrotu veľmi originálny a zaujímavý nápad, ktorý mohol spraviť z Klonov sci-fi roku. Po takto odvedenej práci ich pred šrotovaním nezachráni ani nálepka s menom Brucea Willisa, ktorý bol asi jediným lákadlom divákov, ale ktorý zaostal za prvou polovicou filmu, vďaka čomu sa z filmu s potenciálnym nápadom stala bezduchá prehliadka našminkovaných plechoviek.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Saturn

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...
Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...