Bratia Bloomovci (Brothers Bloom)

12.12.2009|Zuzana Kožaková|
Bratia Bloomovci (Brothers Bloom) Na konci roku 2009 nám nováčik na režisérskej stoličke, Rian Johnson, pripravil milé prekvapenie, ktoré predstavuje povestné svetielko na konci tunela, pretože jeho najnovšie dielo hrá presne na tú správnu strunu, na ktorej by sa mal spolu s ním zviesť aj zvyšok kinematografie. Do kín práve zamierili Bratia Bloomovci, ale nebojte sa. Nejde o žiadny životopisný film o Orlandovi Bloomovi a jeho bratovi. Podobnosť mien je čisto náhodná, ale myslím si, že pri nefalšovanej retro komédii prešpikovanej podfukmi, ktoré nemajú konca kraja, bude zhoda mien to posledné, čo Vás bude zaujímať.

Neexistuje nič také, ako nedopísaný životný príbeh. Za zvuku jazzovej hudby a všadeprítomných klobúkov sa na scénu dostávajú bratia Stephen (Mark Ruffalo) a Bloom (Adrien Brody) Bloomovci. Bratia podnikajúci vo sfére podfukov, ktoré sú ich najmilšou kratochvíľou, a aj jediným živobytím, plánujú poslednú „akciu“. Bloom má totiž všetkého, nevynímajúc jeho klamlivého brata a jeho zamatový klobúk, až po krk, a aby sa odpútal od bratovho milovaného zovretia pristúpi na posledný podraz. Tento krát sa ich „obeťou“ stane bohatá dedička Penelope (Rachel Weisz), ktorej najväčšiu radosť robí privlastňovanie si koníčkov iných ľudí. Nikto z Bloomovcov však nepočítal s tým, že sa subtílny Bloom zamiluje, čo jeho bratovi príliš nehrá do karát......

Bratia Bloomovci (2009)

Podfukárska komédia šmrncnutá prvkami drámy a prekvapivým krimi záverom je svojim čerstvým retro štýlom príjemným rozptýlením od nastávajúcej vianočnej nákupnej hystérie. Iracionalita filmového príbehu Vás spočiatku môže miasť, ale verte tomu alebo nie, po prvých pár minútach prídete na to, že Vás ide roztrhať od smiechu. Prvé dve tretinu filmu ste celkom očarený Ruffalovou zvráteno - podfukárskou láskou k bratovi, Brodyho relevantnosťou, roztomilou vyšinutosťou Rachel Weisz a všadeprítomnou mlčanlivosťou Rinko Kikuchi, ktorá sa nám predstavila ako veľmi oddaná pomocníčka Bloomovského dua podfukárov. Byť záver môže na niekoho pôsobiť dosť ireverzibilne, čoho príčinou môže bezpochyby byť záverečný skok k inému filmovému žánru. Režisér Johnson si tento skok vyskúšal aj vo svojej prvotine Zmiznutie, pričom tam bol úplne na mieste, čo však v prípade Bratov Bloomovcou nebol práve ten najracionálnejší nápad. I keď sa podľa môjho názoru koniec trošku nepodaril, nakrúcanie v Prahe, ktorá tentoraz hrala samú seba, mi to dokáže vynahradiť spolu s jazzovým soundtrackom režisérovho bratranca, Nathana Johnsona, ktorý skombinoval moderné prvky spolu s prvkami dôb starších, napr. harfa stojaca oproti elektrickej gitare.

Posledných 40 minút, ktoré zbytočne predĺžili film na neúnosnú dĺžku dvoch hodín, spríjemňuje vskutku podarené herecké kvarteto a perfektne zvládnuté dialógy. Mark Ruffalo, ktorý svojim charizmaticky prijemným hlasom predstavil Stephena Blooma ako podrazáckeho bračeka, ktorý viac ako čokoľvek na svete miluje práve tie svoje podfuky a kartové triky, si zaslúži váš vlažnejší potlesk. A to z toho dôvodu, že sa v druhej polovici filmu nejakým nepochopiteľným dôvodom nechal vtiahnuť do tuctového prevedenia svojej celkom zaujímavej postavy. Adrien Brody. Chlapík, ktorý na Vás od začiatku pozerá tými svojimi rozkošnými psími očami, a vyzerá akoby si to každou minútou mal hodiť, presvedčil môj vyberavý filmový vkus, že nikto iný by subtílneho a občas aj vtipného Blooma nezahral lepšie ako jeho osoba. Rachel Weisz je však pre mňa asi najväčším prekvapením. Na plátne dokázala vytvoriť bytosť s dvojrozmernou dušou bažiacou len po troške vzrušenia. Zo šedivej myšky, takej tichej a milej, dokázala vykresať behom pár minút vtipnú a miestami mimoriadne extrovertnú spoločníčku, ktorej najnovšou zábavkou je neplánovaný atentát na pražské múzeum. A na koniec, očarujúca aziatka Rinko Kikuchi, ktorá svojej Bang Bang dala do vienka neporušiteľnú mlčanlivosť a obrovskú záľubu v plastických trhavinách.

Bratia Bloomovci (2009)

Snáď Vám budú tie argumenty stačiť na to, aby ste odložili svoje nákupné šialenstvo a zašli na tento film, kvôli ktorému sa Rachel Weisz naučila hrať na klavíry, benje, husliach, ale tiež žonglovať, hovoriť po česky a mnoho iných vecí. Verte tomu alebo nie, no nejedná sa o žiaden podfuk, keď filmu s pokojným svedomím dávam štyri hviezdičky. Pochopíte to až vtedy, keď sa necháte vtiahnuť do spoločnosti jazzových nadšencov, uctievačov zamatových klobúkov a nenapraviteľných podfukárov, skrátka do spoločnosti bratov Stephena a Blooma Bloomovcov.
VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Palace Pictures

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...