Avatar

17.12.2009|Stano Sokolský|
Avatar

V úvode tejto recenzie by som sa chcel podeliť s mojou osobnou filmovou “filozofiou”: hoci veľké množstvo ľudí tvrdí, že každý filmový výtvor by mal upútať diváka hlavne svojím príbehom, ja sa s týmto názorom nestotožňujem. Už viackrát som v mojich predchádzajúcich recenziách naznačil, že vizuálna stránka robí kinematografiu a samotné kiná tým, čím sú; a vďaka nej sa ešte vždy nájde dostatok ľudí, ktorí neuprednostnia nekvalitné ilegálne kópie šíriace sa po Internete, ale radšej si film užijú naplno na Striebornom plátne. Aj vďaka tomu je táto recenzia ovplyvnená tým, čo mňa osobne pri pozeraní Avataru absolútne dostalo – teda vizualizáciou a celkovým prevedením v 3D.

Musím priznať, že voči tomuto projektu som bol už vopred celkom skeptický. Nedá sa povedať, že by som držiteľa troch Oscarov Jamesa Camerona nemal v láske, Terminátora mám celkom rád, ale svojim Titanicom ma teda istotne neohúril a dodnes ho považujem za jeden z najväčších gýčov v dejinách moderného filmu. Čo ma v mojej skepse ale ovplyvnilo najviac, boli prvé fotky z natáčania Avataru a nakoniec aj samotný trailer. Modré stvorenia mi pripadali vrcholne nesympatické (a to sa, úprimne povediac, nezmenilo ani po zhliadnutí samotného filmu) a výzor fantasy krajiny mi mierne pripomínal kresbu voskovými pastelkami. Začal som z toho v duchu viniť štúdio WETA, ktoré som ešte donedávna nepovažoval za dostatočnú konkurenciu ILM. Ale našťastie som sa kruto mýlil a môžem s radosťou oznámiť, že Avatar je vizuálne dokonalý.

Avatar (2009)

Najprv však budem venovať priestor kritike. Najhorším aspektom Avataru je jeho samotný príbeh. Nebudem prvý a ani posledný recenzent, ktorý Avatar prirovnáva k westernovej klasike Tanec s Vlkmi. Pokiaľ ste ju videli, vaša schopnosť predvídať udalosti vo filme stúpne o sto percent a dej vás ničím neprekvapí. Najhoršie na tom je, že aj napriek chýbajúcej originalite (až na niektoré minoritné prvky) Cameron z nejakého dôvodu neodolal nutkaniu a spáchal niekoľko úplne zbytočných klišé scén, bez ktorých by sa Avatar istotne zaobišiel a jeho 162-minútová dĺžka by sa mierne upravila. Nechcem tým tvrdiť, že by som sa počas filmu nudil – to nie, ale od menej kvalitných úsekov by sa osekať istotne dal. Vrámci kritiky by sa ešte dal spomenúť pochybný výkon Sigourney Weaver, ktorá v niektorých záberoch vyzerala, ako keby ju k natáčaniu niekto donútil bičom. No a to je všetko.

Pamätám si útržky z mojej dávnejšej recenzie na film 300, v ktorej som sa vyjadril, že vizuálny zážitok v kinách vďaka nemu dosiahol maximum. Omyl. Po zážitku z Avataru to beriem späť – neviem ani slovami opísať, ako som sa cítil pri mohutných scénach v tomto filme. Technológia Real 3D spoločne s obrovským plátnom a zvukom Dolby Digital spôsobili doslova mágiu. Proste toto bol pre mňa jednoznačne najunikátnejší zážitok z kina vôbec a hoci som už niekoľko 3D snímok predtým videl, na Avatar sa kvalitou spracovania a využitia priestoru, ľudovo povedané, nechytajú. Dokonalé digitálne efekty, vykreslenie fiktívnej scenérie s fosforeskujúcou prírodou, poletujúca kamera a dokonalý strih – to všetko ma do filmu vtiahlo tak hlboko, že som si na moje veľké prekvapenie úplne prestal všímať iritujúce stvorenie sediace vedľa mňa, požierajúce plné vedro pukancov. To však nie je všetko – hudba Jamesa Hornera ešte tento zážitok minimálne zdvojnásobila. Samotné Score som mal napočúvané niekoľko krát už pred premietaním, takže som naň bol pripravený a hoci niektoré pasáže mierne pripomínajú hudbu k filmu New World, spojenie Hornerových “záhadných a rozprávkových” podmazov s vizuálnou pastvou pre oči bolo nezabudnuteľné.

Avatar (2009)

Som si vedomý, že táto recenzia je kratšia, ako to je v mojom prípade zvykom, ale jednoducho nič iné už rozoberať netreba a pochybnosti sa vytratili. Cameronov Avatar je niečo, čo musí v kine vidieť každý, kto sa rád s pomocou filmov odpútava od reality a kto rád občas popustí uzdu svojej fantázie. Na Striebornom plátne som videl už stovky filmov, ale Avatar mi ukázal, ako sa dá zážitok z filmu vďaka novým pokrokovým technológiám priblížiť k dokonalosti, dá sa povedať k filmovej nirváne. Kašľať na mierne infantilný dej a niektoré zbytočné muchy – Avatar je vizuálnou filmovou revolúciou a priznám sa, že ak by mi niekto ponúkol možnosť pozrieť si ľubovoľné scény v Real 3D v tej istej kinosále znova bez časového limitu, dokázal by som sa nimi kochať celé hodiny iba tak, pre radosť. Pokiaľ je vo vašej blízkosti IMAX alebo kino podporujúce Real 3D, neváhajte a kúpte si lístky, môžem vám zaručiť, že nebudete ľutovať. Cameronovi a štúdiu WETA zdar.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Tatrafilm

Súvisiace články

Dvojité pokračovania

Dvojité pokračovania

V prípade pokračovaní úspešných filmov sa dostáva do popredia spôsob, pri ktorom sa naraz natočí viacero filmov a tie idú do kín v...
Avatar Land na Floride

Avatar Land na Floride

Aj keď Avatar je jednoznačne najziskovejší film histórie, nič nebráni tomu, aby James Cameron z tohto fenoménu nezískal aj zopár dolárov...