Filmový prelom 2009 / 2010

3.1.2010|Slavo Sochor|
Filmový prelom 2009 / 2010

Rok, ktorý sa skončil, bol skutočne pestrý. Videli sme začiatok série o adolescentnom upírovi, vtipný dokument o vojnových kuchároch, drámu o chlapcovi, ktorý vyhral milióny v populárnej súťaži a získal aj Oscara. Dovolím si spomenúť aj film Clinta Eastwooda o starom mužovi a jeho aute, návrat Star Treku ale i Terminátora. Opäť do kín prišli robotické príšerky Transformers, tretí zmrzlinový kopček Doby ľadovej či nová dávka dobrodružstiev okuliarnatého čarodejníka Pottera. Vrátil sa aj Sacha Baron Cohen, tentoraz ako teplý rakúsky moderátor Brüno. Viac ale potešil nový kúsok z dielne Pixaru Hore, či trošku žánrovo odlišná pecka Nehanební bastardi Quentina Tarantina. Dôkazom toho, že slovenské dokumenty sú dobré, bolo aj ocenenie filmu Osadné na Medzinárodnom festivale v Karlovych Varoch. Návrat Mickeyho Rourka v úlohe Wrestlera bol na Slovensku trošičku oneskorený, ale fajnšmekri sa predsa dočkali. Prekvapilo sci-fi District 9, po ňom podľa očakávaní uspela úžasne rýchla reakcia filmárov na úmrtie Michaela Jacksona. Osobne si nedovolím nespomenúť austrálsky bábkový film Mary a Max. V novembri prišiel do kín katastrofický film 2012 so zaujímavými hereckými tvárami v hlavných úlohách. Okrem volieb do územných celkov si mohli občania zvoliť aj to, či do ich mesta zavíta film Paranormal Activity. Málokedy sa stáva, že pokračovanie úspešného filmu príde do kín ešte v tom istom roku. U nás na Slovensku je to možné, a tak po neskorej premiére filmu Súmrak, jeho druhá časť do našich kín prišla pár dní po svetovej premiére. Keď píšem tento článok v slovenských kinách ešte nie je jasné, ako divácky dopadne najočakávanejší film roka – Avatar, ktorý režíruje James Cameron.

3. FILMOVÉ ZLOMY ROKU 2009

1. SÚMRAK

Bella volá Edwardovi: "Miláčik, príď dnes večer k nám, nikto nebude doma..." Edward sa usmeje, učeše, navonia, príde, zazvoní... A nikto nie je doma…. (zdroj: stránky fanúšikov)

A ide sa do kina! Povedala si skupina fanúšičiek v jeden pekný januárový deň. A prišlo ich skutočne dosť. Do kina na tento fenomén, ktorý na Slovensko docestoval až príliš neskoro, prišlo za 2 týždne úctyhodných 43 354 divákov. Ako už každý vie, film je nakrútený podľa románovej predlohy Stephanie Meyerovej, ktorá napísala ešte ďalšie pokračovania. Práve podľa tých sa natáčajú ďalšie časti. Druhá bola uvedená (aj do slovenských) kín už v tomto novembri. Hlavnú úlohu si zahral Robert Pattison známy ako Cedric Diggory zo štvrtej časti Harryho Pottera. Réžiu mala pod palcom režisérka Catherine Hardwickeová, ktorú sme mohli vidieť v titulkoch filmu Legendy z Dogtownu alebo Príbeh narodenia. Ďalšiu hlavnú úlohu – Bellu, stvárnila Kristent Stewartová. Jej tvár môžu poznať diváci béčkového sequelu Flinstonovci 2 alebo hororu Kliatba domu slnečníc. Tretie pokračovanie Twilight ságy uvidíme už v roku 2010. Jeho režisérom bude David Slade (Noc dlhá 30 dní). To, že Súmrak je príbehom lásky dievčaťa k jednému upírovi, hádam ani nemusíme spomínať.

Súmrak

2. JÁNOŠÍK

Príbeh, ktorý nezaujal možno práve preto, lebo bol skutočným. Projekt, ktorého príprava trvala vyše desať rokov, mal premiéru tohto roku v septembri. Žiaľ, u väčšiny kritikov a odborníkov na jánošíkovskú tematiku neuspel. Hlavnú úlohu si zahral charazimatický český herec Václav Jiráček, ktorého sme videli aj v česko-slovenskom filme Hodinu nevíš. Po jeho boku si v Jánošíkovi zahral napríklad slovenský herec, známy z detského cyklu Gombíkovo – Ivan Martinka, ale taktiež mladá slovenská herečka Táňa Pauhofová, ktorú režisér Ivan Vojnár tento rok obsadil aj do koprodukcie Ženy môjho muža. Keď už som spomenul koprodukciu, dovolím si povedať, že Jánošík bol vyrábaný za peňažné prostriedky štyroch krajín – Poľska, Slovenska, Česka a Maďarska. Práve Poľsko tento nový jánošíkovský projekt zachránilo. Poľský producent sa rozhodol do projektu zafinancovať a tak sa po pár rokoch (v roku 2008) natáčanie pod režijnou taktovkou Agniezsky Holland a jej dcéry Kasi Adamik mohlo opäť začať.

3. AVATAR

Bude prepadák alebo absolútny trhák? To sa pýtajú všetci filmoví fanúšikovia. Režisér James Cameron, ktorý je známy arogantnosťou voči médiám, sa v auguste tohto roku nečakane rozhodol do niektorých krajín (vrátane Slovenska) vpustiť pätnásťminútovú ukážku z očakávaného filmu o objavení novej mimozemskej rasy – tzv. Na´vi. Podľa vyjadrení niektorých divákov, čo tento štvrťhodinový teaser videli hovoria, že po dejovej stránke sa film pohybuje na bode mrazu, avšak po stránke vizuálnych efektov je to niečo úžasné. Nezabúdajme, že išlo iba o časť, ktorá tvorí vzhľadom na výnimočnú dĺžku filmu naozaj malý kúsok. Do hlavnej úlohy obsadil režisér legendárneho Titanicu herca Sama Worthingtona, ktorý tento rok účinkoval aj vo filme Terminator Salvation. Po jeho boku hrá herečka so skutočne exotickým menom Zoë Saldana. Príjemnú atmosféru filmu dopĺňa sympatická americká herečka Sigourney Weaver. Skutočne neobyčajnou voľbou slovenského distribútora bol slovenský dabing, v ktorom si zahrali skutočne vynikajúci herci Dušan Cinkota, Petra Vajdová alebo Táňa Kulíšková. Dabing sa vyrábal v štúdiu Ivory v réžii Michala Domonkoša.

Avatar

SLOVENSKÉ FILMY V SLOVENSKEJ DISTRIBÚCII V ROKU 2009

Po tom čo sa v roku 2008 rozbehol akýsi „maratón“ slovenských filmov na čele s krvavou grófkou, tento rok mal snahu, pokračovať v tejto – nie príliš zaužívanej tradícii. Ako prvý prišiel do kín v januári film Miloslava Luthera – Tango s komármi, v hlavnej úlohe s Adym Hajdu a Romanom Luknárom. Je známe, že hraným filmom sa v tomto roku nedarilo až tak ako dokumentom. Prvý z nich bol o vojnových kuchároch a ich životoch. Ide o film Ako sa varia dejiny od režiséra Petra Kerekesa, ktorý získal ocenenia na mnohých festivaloch. Jedným z úspešnejších hraných filmov bola – ako povedal návštevník jedného kina - „balada“ Pokoj v duši od režiséra Vladimíra Balka. Veľkým plusom pri propagácii filmu bola vynikajúca pesnička od Jany Kirschner. Ešte predminulý rok na bratislavskom filmovom festivale bol uvedený nový slovenský film Veľký rešpekt, ktorý skutočne prekvapil svojou otvorenosťou. V česko-slovenskej koprodukcii vznikol aj film Anglické jahody, ktorý sa opäť vracia ku augustu ´68. Po ňom do kín prišla ďalšia typická slovenská dráma Nebo, peklo, zem... so Zuzanou Kanócz. Medzi oceňované hrané filmy patrí aj Nedodržaný sľub, ktorý zaujal príbehom židovskej rodiny aj na niekoľkých festivaloch a hlavný predstaviteľ Samo Spišák získal ocenenie na známom španielskom festivale. Ďalšia melodráma z Bratislavy prišla začiatkom leta. Ženy môjho muža, ktoré dali producenti zostrihať kvôli prílišnej depresívnosti filmu a to ešte bez účasti režiséra, skutočne nedosiahli veľký úspech a možno i preto, pol roka po premiére film nasadzuje jeden z koproducentov – STV, do svojho vysielania.

Nedodržaný sľub

Medzi očakávané filmy patril obraz hlavného mesta Bratislavafilm, ktorý myslím pripomínal Veľký rešpekt, aspoň tou témou. Ale určite to môže pôsobiť aj naopak. Výnimočným titulom bola aj česko-slovensko-japonská koproukcia Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? Pozor, potom prišiel Jánošík a dosť veľké sklamanie. Hoci sa na film prišlo pozrieť skutočne slušné číslo divákov, po umeleckej stránke bol film...no to si už prečítajte v recenzii. Krajší ako zbojník, bol dokument Osadné, ktorý si odniesol ocenenie napríklad z Karlových Varov. Koncom jesene do slovenských prišiel triler Hodinu nevieš o heparínovom vrahovi, ktorého skôr poznali českí diváci. V decembri do kín dorazili, v jeden deň až dva filmy. Prvý – česko-slovensko-írska dráma o slovenských au-pair žijúcich v Írsku a druhý bol horor Juraj Herza s názvom T.M.A.. Filmový rok 2009 bol na slovenské filmy štedrejší a znovuzrodenie slovenskej pôvodnej tvorby v médiách neznelo tak ako po minulé roky.

ČO MÔŽEME ČAKAŤ OD ROKU 2010?

Nebolo by roku, ktorý by bol žánrovo pestrý. Nepochybne taký bude aj ten, čo je práve pred nami. Rok 2010. Rok plný hitov. Hádam, by ani nebol filmový, keby ho neotvorila ďalšia epizódka série Saw (tento krát už šiesta) a vraj po príbehovej stránke je lepšia ako jej predchádzajúci piaty diel. Chladné, zasnežené dni ľudia strávia buď na svahoch, doma pri telke alebo v príjemnej sedačke obľúbeného kina. Na taký chladný zahmlený deň sa určite hodí januárová komédia Starí psi s Johnom Travoltom, ktorý so spoločnosťou Disney už nakrútil jeden film o bande starších chlapov, čo jazdia na riadne „hustých“ motorkách. Po tom čo prišla informácia o tom, že do kín v roku 2010 dorazí aj tretie pokračovanie priam čarovného animovaného filmu o priateľstve Toy Story, medzinárodný distribútor využil na propagáciu aj dva predchádzajúce časti, ktoré boli v kinách pred viac ako desiatimi rokmi a nasadí ich na plátna opäť, tento krát v 3-D verzii. Fanúšikov, ktorý čakajú na tretiu časť môžem potešiť vráti sa kovboj Woody, Buzz Light-year ale i Krumplihlava alebo pes Slinky, ktorý má hlavu vždy inde ako svoj zadok. Podľa vyjadrenia hovorkyne slovenského distribútora Ľuby Grmanovej sa budú snažiť zachovať aj pôvodné dabingové obsadenie a tak sa možno vrátia do štúdia herci ako Miro Noga, Emo Hason, Stano Dančiak či Karol Čálik, aby nadabovali deťmi obľúbené postavy. Pokračovania sa dočká aj ďalší animovaný film. Tento raz Karcoolka a vieme aj to, že sa to celé bude točiť okolo Janka a Marienky. Do slovenských kín zavíta aj film Jana Hřebejka Kawasakiho ruže, v ktorom si zahral aj pán Herec Ladislav Chudík. Denzel Washington sa tentoraz vydá na záchranu sveta s Knihou prežitia a do Ameriky nás pozýva animák Princezná a žaba. Zdeněk Troška odložil nakrúcanie ďalšej rozprávky o čertoch a nakrútil komédiu podľa predlohy Miroslava Švandrlíka, ktorý sa žiaľ premiéry nedožil.

Alica v krajine zázrakov

Po tom čo nás Tim Burton, Johnny Depp a Helen Bohnam Carter pozvali do sveta plného sladkostí vo filme Charlie a továreň na čokoláda a naše pohľady oskalpovali v Sweeney Toddovi, tentoraz spolu s austrálskou herečkou Miou Wasikowskou (alebo ak chcete Alicou) nakukli do krajiny zázrakov. O tom, či sa režisér Burton držal knižnej predlohy Lewisa Carolla sa dozvieme v kinách v marci. Ak ste Carollovu „Alicu“ nečítali, tak sa na ňu pred návštevou kina pozrite, veď predsa, marec je mesiac knihy. Koncom marca kiná, ale hlavne kluby ožijú novou kontroverznou snímkou Larsa Von Triera Antikrist, v ktorom si hlavnú úlohu zahral Willem Dafoe. O svojich kvalitách sa nás bude snažiť presvedčiť aj film Vtedy v Ríme (When in Rome), ktorý sa zrejme snaží napodobniť kultové Prázdniny v Ríme s Heuphburnovou. Pokračovania sa dožil aj film Olivera Stonea Wall Street s Michaelom Douglasom a Charliem Sheenom. Do tohto „burzového“ filmu sa podarilo získať aj Josha Brolina, ktorý hral Georga Busha v poslednom Stoneovom filme. Druhý diel čaká aj „muža z ocele“, teda Iron Mana. Či sa mu podarí nahnať do kín aspoň toľko divákov ako pred dvoma rokmi uvidíme už v máji. Remakeu sa dočká aj kultová Nočná mora z Elm Street. Fredyho Krugera si zahral Kalifornčan Jackie Earle Haley. Po veľkom úspechu hry Prince of Persia prichádza aj na filmové plátna. Na režisérsku stoličku sa posadil Mike Newell a do hlavnej úlohy boli obsadení herci Jake Gyllenhaal, Alfred Molina a Ben Kingsley. Úspech seriálu Sex v meste v máji roku 2008 dovolil aby sa natočil takmer trojhodinový celovečerák o tom, čo sa stalo hlavným hrdinkám po skončení seriálu. Keďže „dievčence“ v kinách nesklamali, vrátia sa po druhý krát. Zrejme poteším všetky mladé „filmové“ fanúšičky keď spomeniem, že v tejto časti uvidíme aj Miley Cyrus (jupí!). Mnohí ani netušili, že z filmu Paríž, Milujem Ťa! sa vykľuje celá séria filmov. Tento rok v júni sa pozrieme do New Yorku. Twiligt Sága sa v tomto roku dočká ďalšej časti. Bude ju režírovať David Slade a jej podnázov je Zatmenie. Chritopher Nolan na krátku dobu schoval do zásuvky svojho pracovného stola ďalší batmanovský film a s Leom DiCapriom natočili akčný triler Inception. Český režisér Petr Jákl ml. obsadil do svojho nového filmu o vrahovi Jiřím Kajínkovi sovietskeho herca Konstantina Lavronenka. Práve on si zahrá spomínaného zločinca. Spolu s jeho hereckou kolegyňou Táňou Vilhelmovou boli Kajínka navštíviť aj vo väzení. My na Slovensku, Kajínkovu „filmovú výpoveď“ uvidíme v lete. Jackie Chan sa stal kung-fu učiteľom v novej časti série Karate Kid. Ako sa mu bude dariť uvidíme v septembri. V novembri na plátna kín príde prvý diel siedmej časti Harryho Pottera. Medzi nové tváre, ktoré uvidíme v predposlednej časti patrí aj Bill Nighy. Ten vo filme hrá postavu nového ministra mágie Rufusa Scrimgeoura.

Harry Potter a Dary Smrti

Z klasickej rozprávky, ktorú pozná takmer každý pochádza námet ku filmu Zlatovláska. Ide o Disneyho animovaný film. Jeho tvorcovia doteraz spolupracovali napríklad na animáku Blesk alebo Tajomstvo Robinsonovcov. Namiesto Davida Schwimmera, ktorý mal prepožičať hlas postave princa, príde do štúdia Zachary Levi. Zlatovlásku nadabuje Mandy Moore. Nedovolím si povedať, že všetky spomenuté filmy sú to najzaujímavejšie čo nás čaká. To, na čo pôjdete do kina, si musíte zvoliť vy. Na záver ponúkam malý bonus. Pár našich redaktorov, mojich kolegov sa vyjadrilo, na čo sa tešia v roku 2010 oni:

Marek Orieščík:
Čo očakávam od roku 2010 z pohľadu filmového fanúšika? Odpoveď bude presne tá istá ako po uplynulé roky. Nemám veľké oči a viac-menej som skeptický, keďže momentálny main-streamový trend je produkovať mnoho, za veľa peňazí s priemernou až nízkou kvalitou aj keď s technologicky vyspelým vizuálom, čo je asi jediné pozitívum, ktoré však snímok ako celok nezachráni. Ak pozmením otázku nato, v čo dúfam, odpoveď bude diametrálne rozdielna. Väčšina filmových nadšencov dúfa v "lepšie zajtrajšky", prebudenie sa filmových štúdií a samotných tvorcov z horúčkovitej honby za ziskom, nech získajú aj iný pohľad na túto umeleckú sféru a neberú novodobý film ako masový konzum, koľkokrát masírovaný reklamnou kampaňou drahšou než realizácia samotného projektu. Minimálne teda dúfam, že tak ako v roku 2009 ma prekvapilo a potešilo pár filmov, ktoré zrátam na prstoch jednej ruky, tak aj rok 2010 prinesie minimálne podobné "množstvo" filmových skvostov. Tieto filmy ma osobne zaujali (keďže som viac-menej sci-fi fanúšik, tento žáner v nasledujúcom zozname zastáva majoritu): Kniha prežitia (Book of Eli), Princ z Perzie: Piesky času (Prince of Persia), Súboj Titanov (Clash of Titans), Svitanie (Daybreakers), Salt, Zelená zóna (Green Zone).

Zuzka Kožaková:
Rok 2009 sa blíži ku koncu a myslím, že je namieste menšie zhodnotenie. Tento rok sa na plátnach kín objavili stovky filmov, no len pár z nich stálo naozaj zato (napr. Rembrandtova nočná hliadka, Sin Nombre, Rozorvané objatia, Návrh...) a my ich môžeme spravodlivo označiť za záchranné kolesá kinematografie, ktorá sa pomaly stáva zástancom sloganu: Kvantita, nie kvalita. Preto dúfam, že vo filmovom roku 2010 zaveje nový vietor a prinesie nám do kín filmy s nádychom vízie, triezveho nadhľadu a zmysluplného deja. Už teraz moje filmové senzory brnia od nedočkavosti ako si popasiem oči na svojráznosti Johnnyho Deppa v Alici v krajine zázrakov, ako sa pohnú piesky pod nohami Jakea Gyllenhaala alias Princa z Perzie, ako raz Edward bude zachraňovať svoju milovanú v Zatmení a ako slzy doprajú nutné zavlaženie mojim očiam pri poslednej spomienke na Heatha Ledgera vo filme Imaginárium dr. Parnassa.

Imaginárium Dr. Parnassa

Matej Fekiač:
Po filmovo bohatom sci-fi roku 2009 sa na nás znovu valí poriadna várka očakávaných trhákov. Ja osobne si najväčšie chute robím na Robina Hooda od Ridleyho Scotta, ktorý má americkú premiéru v máji. Robina si zahrá Russel Crowe a ak jeho spolupráca s Ridley Scottom dopadne tak, ako v roku 2000 pri multioscarovom Gladiátorovi, máme sa na čo tešiť. Okrem toho príde pokračovanie skvelého Iron Mana a remake Súboja titanov už v marci. Určite nevynechám prequel Nočnej mory z Elm Street, Rodriguezovu Machette a posledný film Heatha Ledgera, Imaginarium Dr. Parnassa. Z ďalších titulov, ktoré podľa mňa budú stáť za to spomeniem Wolfman, The Resident, Buried, The American, Splice, Predators.

Stano Sokolský:
Jednoznačne najočakávanejším filmom pre mňa osobne je najnovší projekt režiséra Petra Jacksona The Lovely Bones. Jackson si vzal do parády úspešnú knižnú predlohu od spisovateľky Alice Sebold a posledný trailer vyzerá doslova úžasne. Teším sa aj na Blockbuster roka, Iron Man 2, ktorý si dúfam udrží svoju ľahkosť a sarkastický humor z prvej časti. Rok 2010 bude na žáner Science Fiction bohatý, s napätím očakávam voľné pokračovanie legendárneho Tronu, Knihu Prežitia s Denzelom Washingtonom a Milou Kunis, no a najväčší otáznik visí nad novou verziou pre mňa kultového fantasy Súboj Titanov, ktorá sa nakoniec dočkala dosť vysokého rozpočtu a výprava vyzerá aspoň na základe traileru celkom slušne. No a aby som nezostal len pri vedecko - fantastických snímkach, tak zaujala ma aj svojská verzia Robina Hooda od Ridleyho Scotta a taktiež poriadne akčný projekt The Expendables od Sylvestra Stalloneho, ktorý dal dohromady úctyhodný zoznam hercov, vrátane, Jasona Stathama, Jeta Liho, Dolpha Lundgrena, Mickeyho Rourkea, Brucea Willisa, Arnieho a ďalších. No a na čo sa neteším? Jednoznačne na remake Highlandera od režiséra Justina Lina a mierne sa obávam aj Princa z Perzie a po zhliadnutí traileru bohužiaľ aj Cameronovho Avataru. Zdroj:  MovieMania.sk Foto © SPI International, Bontonfilm,

Súvisiace články