Zomrel Igor Ciel

6.7.2010|Slavo Sochor|
Zomrel Igor Ciel V nočných sobotných hodinách vo veku 79 rokov po ťažkej chorobe navždy opustil filmový svet režisér známych televíznych filmov, pedagóg, ale aj herec - Igor Ciel.

Igor Ciel sa narodil trinásteho apríla roku 1931 v Rožňave. Jeho prvé filmové kroky si množstvo ľudí spája s jeho prvým režijným počinom, ktorým bol Koniel a začiatok z roku 1968, v hlavnej úlohe s Daňom Michaellim. Prvý krát čo sa priblížil ku kamere bolo už v roku 1958, ale vtedy stál pred kamerou a to vo filme Posledný návrat (r.František Kudláč) po boku vtedy už slávnych hercov Ladislava Chudíka či Gustáva Valacha. V tej dobe už pôsobil aj v divadelnom svete. Vo zvolenskom Divadle Jozefa Gregora Tajovského bol režisér čoskoro po jeho otvorení v roku 1949.

Známy sa stal najmä vďaka neskorším počinom vo filmovej tvorbe. Spomenieme napríklad šesťdielny televízny seriál Parížski mohykáni podľa predlohy Alexandra Dumasa, jeho najznámejšie dielo: sedemdielny seriál Vivat Beňovský v hlavnej úlohe s Jozefom Adamovičom. Potom mini-sériu o svetoznámom vedcovi Louisovi Pasteurovi, televízny film Ruy Blas s Dušanom Jamrichom. Počas svojej úspešnej filmovej „kariéry“ spolupracoval s množstvom známych hercov ako boli Zdena Studenková, Štefan Kvietik, Božidara Turzonovová.

Ešte pred pár týždňami jeden z našich redaktorov Tomáš Zausin hovoril s pánom režisérom Cielom o svojej školskej práci, ktorej témou bol práve on. „Pamäť mal naozaj dobrú. Spomínal, že jeho tvorbu často kupovali najmä do Švédska. Jemu aj Danielovi Michaellimu dokonca Švédi zaplatili a vybavili letenky aby mohli v roku 1968 do Švédska emigrovať. Seriál Vivat Beňovský nepredali iba do Škandinávie, ale skoro do všetkých krajín Európy,“ hovorí Zausin.

Rozlúčka s tvorcom mnohých televíznych filmov a seriálov sa uskutoční vo štvrtok 8. júla o 10.30 hodine v Krematóriu v Bratislave. Zdroj:  MovieMania.sk Foto © STV

Súvisiace články