Fish Tank

21.9.2010|Tomáš Zausin|
Fish Tank Od 9.septembra tohto roku prebieha v slovenských kinách a filmových kluboch už 16. ročník filmovej prehliadky s názvom Projekt 100. Zámerom tejto prehliadky je priblížiť a priniesť divákom to najlepšie nielen z dejín ale aj súčasnosti svetovej kinamografie. Tak majú diváci možnosť vidieť popri dielách zo zlatého fondu svetovej kinematografie aj diela ocenené na filmových festivaloch a rôznych filmových prehliadkách. Tento rok sa tak môžeme stretnúť s dielami tvorcov ako sú Woody Allen, Howard Hawks, Hal Ashby, Michael Haneke, alebo Ján Švankmajer. Kým po minulé roky sa v dramaturgii prehliadky objavovali skôr diela so skorším dátumom výroby, tento rok je tomu naopak. Prevažujú diela s nedávným dátumom produkcie medzi ktoré patrí aj britský film režisérky Andrey Arnold s názvom Fish Tank. Mia je pätnásťročné dievča žijúce v nie príliš vábne vyzerajúcej štvrti anglického Essexu, kde býva spolu so svojou mladšou sestrou a matkou. Jej sestra je síce o niekoľko rokov mladšia, no na nervy vie liezť statočne. O nič lepšie to nie je ani s matkou s ktorou si Mia nie príliš rozumie. Okrem toho matka oboch dievčat zvykne pomerne často meniť partnerov, čo tiež nepridáva pozitíva k psychickému stavu oboch dievčat. Z tohto stavu sa snaží Mia utiecť aspoň prostredníctvom hip hop dance, ktorý poctivo nacvičuje, aby sa mohla prihlásiť na konkurz. Film Fish Tank som mal možnosť po prvýkrát vidieť takmer pred rokom na MFF Bratislava, kde bol uvádzaný ako jeden z hitov festivalu. Bol premietaný v najväčšej kinosále festivalu , vypredal (takmer) všetky miesta v hľadisku. Skúsme sa teda pozrieť, čím divákov zaujal a, či je ozaj taký dobrý ako bolo prezentované. Prvým plusom filmu Fish Tank je nesporne jeho autenticita. Odohráva sa v nevábne pôsobiacich exteriéroch akéhosi sivého panelákoveho komplexu, pripomínajúceho mnohé slovenské sídliska. Kto videl napríklad Modyssonov film Lilja 4- ever, vie ako silno dokáže na diváka zapôsobiť už len samotný záber na polorozpadnuté, betónové sídlisko. Obyvatelia sídliska vo Fish Tank sú na tom podstatne lepšie, no aj napriek tomu ako kulisa k dianiu vo filme pôsobí vierohodne. Druhým plusom je výber hereckej predstaviteľky pre postavu Mie (Katie Jarvis) pre ktorú bola rola v tomto filme debutom na filmovom plátne. Mia je teenager snáď v najhoršom veku, kedy sa proti každému a všetkému búri. No na rozdiel od dievčat v jej veku, ktoré vyrastajú v usporiadaných rodinách je vzdor Mie do určitej miery opodstatnený. Matka sa stará viac o toho akého nového chlapa si priviesť domov, než o to, čo robia jej dcéry. Mia nemá skutočných kamarátov, a tak sa snaží všetku svoju energiu preniesť aspoň do tanca. Aj keď navonok pôsobí ako neprístupná, drzá, v jadre je to dobré dievča, ktoré sa však týmto spôsobom snaží obrniť proti nie príliš priaznivej situácii.
Fish Tank (2009)

Film aj vďaka tomu pôsobí otvorene a ľudsky a aj napriek svojej téme bez zbytočného sentimentu. Fish Tank je príbehom vzdoru, ale zároveň hľadania samého seba v zložitom svete, kde sa každý môže potknúť, ale nesmie zostať dlho ležať. V konečnom hodnotení je Fish Tank filmom, ktorému slušia skôr filmové festivaly a kinosály filmových klubov, než televízna obrazovka v prime time. Je to film aj autenticky, aj ľudsky v istých momentoch aj príjemný, ale osobne ma nezasiahol tak, ako niektorých mojich spolužiakov – kolegov z umeleckej kritiky s ktorými som bol na premietaní. V každom prípade je to film, ktorý stojí za to, aby ste ho videli.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © archív

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...