Ghost Writer

14.10.2010|Ľubo Martiniak|
Ghost Writer

Každý schopný spisovateľ sa snaží napísať originálnu knihu s originálnym príbehom. Nášmu hrdinovi (Ewan McGregor), ktorého meno by ste vo filme hľadali márne, sa už nejaká ta biografia dostala na prvé priečky rebríčka najpredávanejších kníh. Aktuálne ho však čaká ďalší zaujímavý projekt. Priateľ Rick (John Bernthal) sa postará o job, ktorý sa jednoducho povedané neodmieta - napísať resp. kompletne prepracovať autobiografiu bývalého britského premiéra Adama Langa (nemastný-neslaný Pierce Brosnan). Po neúspechu (rozumej vražde) svojho predchodcu mu nikto nezazlieva strach z tejto ponuky. Samozrejme bez mena a za tučný honorár sa "Ghost" predsalen postupne púšťa do práce, pričom sa dozvedá informácie o svojom "hostiteľovi", ktoré by ho mohli stáť i vlastný život.

The Ghost Writer

Kontroverzný Roman Polanski, ktorý keď momentálne niečo netočí, údajne obťažuje trinásťročné dievčatá a vyhýba sa americkým úradom, natočil ďalší zo svojich extrémne inteligentných a poctivých trilerov. Avšak, ak existuje niekto, kto dokáže dokonale zmazať hranicu medzi trilerom a „hororom“, Polanski je jeho živým predstaviteľom. Režisér, ktorý ma za sebou kultové záležitosti ako Rosemary ma dieťatko alebo oscarom ovenčeného Pianistu, opäť raz predviedol čo dokáže. Na jeho filmy v poslednej dobe v kinách príliš nenatrafíte, ale keď už zvyčajne niečo natočí, je sa určite na čo pozerať. Rovnako ako nie práve najkladnejšie prijatá Deviata brána i tu sa snaží rozohrávať minimalistický a realistický príbeh so silným mysterióznym, ba až hororovým nádychom. Podľa knihy spisovateľa historických románov Roberta Harrisa natočený Muž v tieni, akoby vysal atmosféru z knižnej predlohy. Podobnú je možné dosiahnuť len v knihe a niekto si to zjavne plne uvedomil. Nesnaží sa kopírovať, len silne napodobiť. Je už teraz jasné, že sa mu to viac než podarilo. Od scenára až po samotných predstaviteľov je príjemne cítiť tu tajomnú auru okolo postavy Adama Langa.

The Ghost Writer

Dozvedáme sa o jeho minulosti o jeho vnútri i životných postojoch. To všetko veľmi pozvoľna a najmä cez nášho hrdinu, "Ghost" spisovateľa. Dokonalá Polanskému vlastná mrazivá hudba (50% úspechu) , geniálne herecké výkony (Ewan „Jedi“ McGregor je okrem charizmatického rytiera Jedi aj dokonalý spisovateľ:) a všetko to univerzum okolo jeho režisérskeho talentu sa stretli v jednej perfektne poskladanej snímke. Poslušne nám to zapadá, veľa sa vysvetľuje a ešte viacej zatajuje a zostáva neobjasnené pre divákovu fantáziu. K tomu si prirátajte brilantne vystavaný finish s poloprezradeným odhalením, ktoré bude zaručene úplne iné než by ste čakali, a je to za plný počet. Uvedomujem si, že sme možno „zažili lepšieho Polanského“, no tento rok som mrazivejší triler snáď ani nevidel. Tento príjemný pocit mi nepokazí ani rozporuplne nehodiaci sa Pierce Brosnan. Aj napriek tomu, že je to v podstate jedna z ústredných postáv, vo filme si ho moc neužijeme. Z určitosťou však môžem prehlásiť, že väčšina divákov sa sťažovať nebude. Piere Brosnan prepožičal Adamovi Langovi tvár, ale jeho vystupovanie celkovo akosi nezapadá do vyznenia ostatných postáv a pôsobí značne rušivo, niečo ako prežitky z Bondových čias.

The Ghost Writer

Neraz ma zarazilo ako niekto dokázal v podstate z ničoho vytvoriť tak napínavú hru zasahujúcu do špinavých praktík politikov a tajných služieb. Príbeh sa jemne obtiera aj o tajné univerzitné spolky a s určitým nadnesením sa nehanbí poukázať i na nejakú tú konšpiráciu vychádzajúcu aj z takýchto miest. Z nadhľadom vyskladaný príbeh, kde nechýbajú charaktery ani odvážnejšie scény s premiérovou manželkou (zmyselná Olivia Williams) sú doplnené i v podstate bezvýznamnými postavami (tajomný vojnový veterán) a dokonca vtipnými situáciami (McGregorové násilné otváranie sejfu minimálne príjemne pobaví). Akurátnosť všetkého tak vytvára brilantnú koláž drámy, akcie, trileru a horou, až je ťažké priznať, že s prehľadom zastupuje všetky spomínané žánre, pričom ani za jeden z nich by sa nemusel hanbiť. Konečný verdikt je teda zrejmý. Super napínavá atmosféra, ktorú si doprajem minimálne ešte raz, a je mi úplne jedno ako jasne som podarený záver pochopil. Nad precíznosťou režisérskej ruky a vôbec všetkých "vypiplaných" filmových prvkov sa dá v tomto prípade kochať do nemoty. Návšteva kina je preto pre každého filmového nadšenca doslova povinnosťou...

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Film Europe

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...