Přežít svůj život (s Janom Švankmajerom)

9.11.2010|Zuzka Kožaková|
Přežít svůj život (s Janom Švankmajerom)

"Spojenie sna a reality je najlepší možný spôsob ako žiť svoj život" (Jan Švankmajer) Stretnutie s významnou osobnosťou sa vždy vezie na hranici serióznosti a profesionality. Avšak stretnutie so surrealistom - režisérom Janom Švankmajerom sa nieslo na vlnách snových princípov a originality. Přežít svůj život je zatiaľ posledným celovečerným počinom výtvarníka Švankmajera, kde skĺbil starú metódu vystrihovaných papierových postavičiek s hranými sekvenciami. Film patrí jednoznačne medzi surrealistických pletencov sna a reality, čo režisér Švankmajer komentoval nasledujúcimi slovami: „Vždy som chcel natočiť film, kde by sa prelínal sen s realitou.“ Na besede, ktorá sa konala počas Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, sa režisér Švankmajer vyjadril na margo výkladu filmu Přežít svůj život, že „Nikdy nevykladám svoje filmy, pretože nechcem vzbudiť dojem, že tam je len jeden správny výklad.“ Rôznorodosť Švankmajerových filmov nenechá chladným žiadneho z divákov. Symbolika, s ktorou sa Švankmajer pohráva na hranici každého svojho filmu je akýmsi „zlatým východiskovým stredom“, ktorým chce maximalizovať zážitok a nepresýtiť ho pritom ťaživými symbolmi.

Přežít svůj život

Fakt, že sa film odvíja od skutočného Švankmajerovho sna, je len dôkazom, že nápaditosť a kreativita toho pána nepozná hranice. A to ani počas spánku. Spánok sa totiž stal aj ústredným spojovateľom snového, vytúženého sveta pána Evžena (stvárnil ho Václav Helšus), ktorý sa po stereotypnom prebdení každého dňa v práci, rád vracia do snovej reality za svojou milenkou Evženiou (stvárnila ju herečka Klára Issová). Nad pokojným pobudnutím vo svete vytúžených predstáv však visí veľký mrak reality... Přežít svůj život je komédia, na ktorej sa podľa vlastných slov režiséra „nebudete smiať.“ Úprimne? Smiala som sa. A so mnou aj väčšina divákov v sále. Je to vtipné, originálne, nepreštylizované zbytočnosťami, kde by sa vytratili originálne a takzvane „nájdené“ rekvizity, ktoré držia film neustále otvorený možnostiam. Som si takmer istá, že keď si tento snový snímok pozriem druhý, tretí či štvrtý krát, zakaždým sa vo mne zobudia iné zmyslové receptory, ktoré mi však jednohlasne budú našepkávať: „Švankmajerovsky geniálne.“ Tento film sme videli na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava 2010.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Cinemart

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...