Jane Russellová - „Páni majú radšej tmavovlásky“

11.4.2011|-jr-|
Jane Russellová - „Páni majú radšej tmavovlásky“

(21.6.1921, Bemidji, Minesotta, USA – 28.2.2011, Santa Maria, Kalifornia, USA)
Túžili po nej tisíce mužov. Americká herečka Jane Russellová bola hollywoodskym sex symbolom 40. a 50. rokov minulého storočia. Hrala s Marilyn Monroeovou. Potom sa z filmu stiahla do ústrania. Venovala sa svojmu kostolnému zboru a charite. V pondelok vo veku 89 rokov zomrela v rovnaký deň ako francúzska diva Annie Girardotová. Príčinou smrti boli dýchacie problémy.
Ernestine Jane Geraldine Russellová sa narodila 21. júna 1921 v Bemidji v štáte Minnesota. Janina matka pre ňu zariadila lekcie hrania na klavíri. Jane sa zaujímala o hudbu, herectvo a zúčastnila sa vystúpenia na Van Nuysovej strednej škole. Medzi jej prvé ambície bolo stať sa dizajnérkou, v ktorom úsilí vydržala až do smrti jej otca. Po maturite sa rozhodla pracovať ako recepčná. Živila sa tiež ako fotomodelka a na prianie svojej matky študovala divadelné a filmové umenie. Hrala s divadlom Maxa Reinhardta.
Krásnu brunetku objavil v roku 1941 excentrický miliardár Howard Hughes, ktorý ju obsadil do kontroverzného westernu Vyhnanec (The Outlaw, 1943). Jane s ním podpísala sedemročný kontrakt. Práve Vyhnanec bojoval s cenzúrami niekoľkokrát než sa dostal do širokého povedomia divákov. S uvedením filmu boli problémy, preto sa jeho prvé premietanie presunulo až na rok 1946. Odvážny výstrih zmyselnej herečky totiž veľmi vadil vtedajšej norme, takže prípad vyzývavého výstrihu sa dostal až pred súd. "Jej prsia tam viseli ako búrka nad krajinou, bola proste všade," vyjadril sa počas líčenia jeden rozhorčený sudca. Spoločne s Lanou Turnerovou a Ritou Hayworthovou predstavovali vďaka svojím zmyselným krivkám symbol sladkých dievčat, pretože so svojimi mierami, ktoré boli 38 – 24 – 36, bola Jane oproti svojím kolegyniam iná. Hoci film Vyhnanec nebol senzačným westernom, ale stal sa kasovým trhákom. Howard Hughes ju preto hodlal obsadiť do ďalšieho filmu, kde by opäť predviedla svoju dokonalú postavu, údajne odmietol ponuku od Darryla Zanucka, aby hrala vo filme Krv v piesku. Neobjavila sa v žiadnom filme až do roku 1946, kedy si zahrala Joanu Kenwoodovú vo filme Mladá vdova (The young widow, 1946).
Znovu si zahrala v ďalších filmoch natočených spoločnosťou Paramount v roku 1948 vo filme Bledá tvár (The paleface, 1948) s Bobom Hopeom a v roku 1952 vo filme Syn Bledej tváre (The son of Paleface, 1952). Jane predviedla svoj komediálny talent po boku Marilyn Monroeovej ako Dorothy Shawová vo filme z roku 1953 Muži majú radi plavovlásky (Gentlemen Prefer Blondes, 1953)v spoločnosti 20th Cenrury Fox. Ten sa stal jej najznámejším filmom, v ktorom mohla naplno prejaviť svoje herecké umenie. Film bol veľmi kladne prijatý.Hrala  v dvoch ďalších filmoch po boku Roberta MitchumaJeho druh ženy (His kind of woman, 1951) a Macao (1952). S ďalšími uznávanými umelcami, okrem Franka Sinatru a Groucha Marxa si Jane zahrala v komédii Dvojitý dynamit (Double dynamit, 1951). Vo filme Príbeh z Las Vegas (The Las Vegas story, 1952) hrala s Victorom Maturom a Vincentom Priceom. Ďalej s Jeffom Chandlerom účinkovala vo filme Foxfire (1955) a konečne s Clarkom Gableom a Robertom Ryanom vo filme Správni chlapi (The Tall men, 1955).
V produkcii Howard Hughes RKO si zahrala vo filme Francúzska spojka (The French line, 1954). Na záver filmu, kde sa Jane objavila v jednodielnych plavkách a na tých správnych miestach predviedla provokatívne hudobné číslo zvané “Lookin´for Trouble”. Vo svojej autobiografii uviedla, že tento odhaľujúci outfit bol Hughesovou alternatívou k pôvodnému kostýmovému návrhu – bikinám. Stala sa klasickým plagátovým dievčaťom, jej fotografie v plavkách alebo v šatách s hlbokými výstrihmi si obľúbili predovšetkým vojaci počas 2. svetovej vojny.
Jane a jej prvý manžel Bob Waterfiel založili Russ-Field Productions. Produkovali film Muži sa ženia s brunetkami (Gentlemen Marry Brunettes, 1955), Kráľ a štyri kráľovné (1956) s Clarkom Gableom a Eleanor Parkerovou v hlavných úlohách, Beh za slnkom (1956) a The Fuzzy Ping Nightgown (1957). Jej výkon vo filme Muži sa ženia s brunetkami, kde hrala s Jeanne Crainovou a v dráme Vzbura Mamie Stover (The revolt Mamie Stover, 1956) znovu preukázali jej herecké schopnosti. Ale po filme The Fuzzy Ping Nightgown (1957), ktorý totálne prepadol sa po dobu siedmych rokov neukázala na striebornom plátne.
V októbri roku 1957 debutovala v úspešnom sólo vystúpení z nightclubu Sands Hotel v Las Vegas. Neskôr tiež dosiahla veľkého úspechu vďaka svojím záväzkom v U.S.A., Kanade, Mexiku, Južnej Amerike a Európe. Na sklonku roku 1961 hrala v hre Skylark v Drury Lane Theatre v Chicagu. A v novembri 1962 hrala v hre Zvony zvonia ve Westchester Town House v Yonkersu, New Yorku. Jej ďalšia filmová úloha bola v   snímke Osud je lovec (Fate is the Hunter, 1964). Od tej doby vyrobila len štyri ďalšie filmy, dva z nich vo veľmi charakterných rolách. V šesťdesiatych rokoch však jej kariéra začala pomaly upadať. V roku 1971 sa predstavila v broadwayskom muzikáli Spoločnosť (Company). "Prečo som skončila s filmami? Lebo som začínala byť príliš stará!," povedala v rozhovore v roku 1999. Potom sa z filmového plátna vytratila. „Prečo som odišla? Nie je možné byť vo filme, keď začnete starnúť. Herečka, ktorá sa dostane nad 30-ku, už proste ďalej hrať nemôže,“ vyjadrila sa Russellová v roku 1999. Aj keď ukončila svoju filmovú kariéru,  objavovala sa v divadle, účinkovala v show v nočných kluboch a tiež na Broadwayi.

Jane Russell

V roku 1985 napísala svoju autobiografiu Jane Russell: Moja cesta a moje odbočky. V roku 1989 dostala od Women´s International Center cenu Living Legacy.
O živote Jane Russellovej bol v roku 2001 premietaný film Rennee Hendersonom v minisérii Blondínky na kanáli CBS a to na základe novely Joyce Carol Oatesovej. Miniséria je o Jane Russellovej a Marilyn Monroeovej, ktoré opúšťajú svoje odtlačky v Graumanovom Čínskom divadla vo filme HBO, ktorý nesie názov Norma Jeane & Marilyn a hlavné úlohy stvárnili Ashley Juddová a Mira Sorvino.
Russell bola tri razy vydatá. Vo svojej biografii, ktorá vyšla v roku 1985 sa priznala, že na strednej škole otehotnela, ale šla na nelegálny potrat. Bohužiaľ nebol prevedený odborne, tak už Jane nikdy nemohla mať deti. Adoptovala si s prvým manželom Bobom Waterfieldom dvoch chlapcov a dievčatko. Po tom, ako na vlastnej koži prežila ťažkosti adopčného procesu, založila v roku 1955 World Adoption International Agency, ktorá pomohla zorganizovať adopcie desiatok tisícov detí zo zámoria do USA. So svojím tretím manželom Johnom Calvinom Peoplesom bola od roku 1974 až do jeho smrti v roku 1999.
Jane bola určitý čas závislá od alkoholu a dokázala to prekonať. Hoci Jane na filmovom plátne mala imidž sexuálnej bohyne, ale v jej súkromí sa neobjavovali žiadne senzácie či škandály, ako tomu bolo u ostatných herečiek 50-rokov, napríklad u Lany Turnerovej či Veroniky Lakeovej. Predsa vo svojej autobiografii Jane priznáva, že prežila bez zranenia dve znásilnenia a že jej prvé manželstvo bolo poškvrnené obojstrannou neverou a násilím a že bola od mladosti alkoholičkou. Tiež odhalila, že bola rodenou kresťankou, čo  považovala za jeden z hlavných dôvodov, ktoré jej pomohli prežiť. Keď bola na vrchole svojej kariéry odštartovala “Hollywood Christian Group”, týždenné predčítanie z Biblie, ktoré sa odohrávalo u nej doma a bolo určené kresťanom z filmového priemyslu – boli medzi nimi aj tie najväčšie hviezdy. Čas od času sa objavovala v programe Chvaľte Pána a Trinity Broadcasting Network, čo je vlastne kresťanský televízny kanál. Bola republikánka, ktorá spoločne s Lou Costellom, Dickom Powellom, June Allysonovou, Anitou Louiseovou, Louellou Parsonovou a mnohými ďalšími navštívila Eisenhowera počas jeho inaugurácie. Jej ruky a chodidlá sú odtlačené na dvore Graumanovho Čínskeho divadla a má svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy na Hollywood Boulevarde.

  Foto © US Army

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...