film Monštrá vs. Votrelci (2009)
Film Monštrá vs. Votrelci (2009)
Fotogaléria (19) | Články (1)

Žáner:

Animovaný | Komédia

Krajina

USA

Dĺžka filmu

94 min

Slovenská premiéra:

26.3.2009 (Tatrafilm)

Pôvodný názov:

Monsters vs. Aliens


Na našu guľatú modrú planétu už zase zaútočili mimozemšťania. Ešteže máme obrovskú zásobáreň hrdinov, ktorí sa môžu voči nim postaviť. I keď tí, ktorých si vybrali animátori zo štúdia DreamWorks, sú naozaj výnimoční. Mimoriadna je aj ich novinka Monštrá vs. Votrelci. Nielenže v nej opustili dôverne známy a bezpečný svet zvierat a rozkošných zelených rozprávkových postavičiek, ale naviac ako prví pri nakrúcaní požili revolučnú technológiu, ktorú na vlastnej koži zažijú aj diváci.

Kým dosiaľ vznikali 3D-animované filmy tak, že sa počítačovo animovanému filmu dodal tretí rozmer, Monštrá vs. Votrelci sa nakrúcali hneď v 3D.“ Nie je tretí rozmer ako tretí rozmer.,“ hovorí šéf DreamWorks Animation Jeffrey Katzenberg. „ Aj keď k sledovaniu filmu stále potrebujete tie smiešne okuliare, digitalizovaný obraz je na plátne úplne perfektný. Neuvidíte zdvojený obraz, nebudete mať unavené oči ani pociťovať nevoľnosť,“ dodáva.

I keď väčšina príbehov svadbou skôr končí, Monštrá vs. Votrelci ňou začínajú. Suzan, obyčajné dievča z Kalifornie, má už o pár hodín povedať svoje „Áno“ svojmu vyvolenému. Keď ju do hlavy trafí meteorit plný kozmického slizu, dosť ju to vykoľají. Následne narastie do výšky 15 metrov a to ju rozhodí ešte o niečo viac. Než sa stačí svojho vyvoleného opýtať, či mu bude jej výška vadiť, zaútočí na ňu špeciálna vojenská jednotka, zajme ju a uväzní v tajnom vládnom komplexe. Tu Suzan, oficiálne premenovaná na Enormiku zisťuje, že so svojou výnimočnosťou rozhodne nie je sama. Okrem nej je tu väznený geniálny vedec Dr. Šváb, PhDr., ktorému po jednom neúspešnom pokuse nahradila vlastnú hlavu hlava mušia a Chýbajúci článok, čo je reprezentant evolučného prechodu medzi rybou a človekom. Ďalšími obyvateľmi sú rôsolovitý a nezničiteľný B.O.B. a sto metrov dlhá larva prezývaná Hmyzosaurka. Ich doživotné internácie skončia vo chvíli, keď na Zemi pristane záhadný mimozemský robot a zaútočí na ňu. Pretože konvenčné ani „štandardne nekonvenčné“ zbrane naň nepôsobia, obráti sa zúfalý generál MacBomba na ešte zúfalejšieho prezidenta Spojených štátov a požiada ho, aby oficiálne povolal partiu príšer do boja proti votrelcovi z vesmíru a zachránil svet pred hroziacou skazou. A monštrá v snahe dokázať, ako veľmi sú pre ľudstvo potrebné, chytia túto príležitosť pevne za pačesy.

Slovenskú zvukovú verziu vyrobila spoločnosť Cinetype v štúdiu Ivory

V slovenskom znení účinkovali:

Zuzana Mauréry (Susan), Juraj Kemka (Derek), Štefan Skrúcaný (prezident), Vladimír Jedľovský (Generál McBomba), Marián Miezga (Gallaxhar), Lenka Košická (hlas počítača), Martin Kaprálik (Bob), Ján Gallovič (Dr.Šváb) a Kamil Mikulčík ako chýbajúci článok

v slovenskom znení ďalej účinkovali: Táňa Kulíšková, Ladislav Konrád, Štefan Martinovič, Tomáš Horváth, Lucia Vrablicová, Dušan Kaprálik, Martin Vitek, Tibor Frlajs, Pavol Plevčík, Zuzana Porubjaková, Roman Fratrič, Juraj Hrčka, Miloš Kanjak, Dušan Vaňo, Ivan Laca, René Jankovič, Alena Michalidesová a Miloslava Duka.

Preklad a úprava dialógov: Miroslava Brezovská

Vedúca produkcie a supervízia: Eva Fifiková

Réžia slovenského znenia: Róbert Horňák