Bratislavským seniorom budú v Kine Film Europe patriť filmové stredy

9.10.2013|-ts-|
Bratislavským seniorom budú v Kine Film Europe patriť filmové stredy

Bratislava 9. 10. 2013 – V Kine Film Europe sa dnes začínajú filmové stredy pre seniorov. Projekcie pre seniorov budú každú stredu pravidelne o 11. 00 hod. Prvým filmom pre starších divákov bude oceňovaný francúzsky film Lurdy.

Filmové stredy pre seniorov v Kine Film Europe je projekt, ktorý ponúka kultúrne vyžitie skupine obyvateľov, ktorí si často zo súčasnej ponuky kín nemôžu, či nevedia vybrať diela, ktoré by zodpovedali ich záujmom a špecifickým požiadavkám. Kino Film Europe vyberá zo svojej bohatej knižnice filmov tie, ktoré majú predpoklad uspieť a potešiť divákov staršej vekovej kategórie. Čas predstavení (11:00 h) je zámerne nastavený tak, aby mohli aj v priebehu dňa stráviť príjemné chvíle pri sledovaní kvalitných snímok. Vstupné pre seniorov na tieto predstavenia je symbolické 1 €.

„Zavedenie premietaní pre špecifické skupiny obyvateľov je pre väčšinu kín nerentabilné. Kino Film Europe, tak ako sme už deklarovali, má záujem obyvateľov a nadšencov dobrého filmu vzdelávať a poskytovať im kvalitné kultúrne vyžitie. V rámci týchto aktivít sme nemohli opomenúť jednu z najváženejších skupín divákov - seniorov,“ povedal Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company.

Filmové stredy pre seniorov budú v mesiaci október výnimočné, ponúkajú seniorom štyri filmy so štyrmi jedinečnými pohľadmi na ženu. Vo filme Lurdy mladá a imobilná Cristine hľadá silu a vieru v pútnickom meste Lurdy, vo filme Bajkonur mladá a krásna Francúzka sa po nevydarenom pristátí kozmicekj lode ocitne medzi obyvateľmi kažažsekj stepi, vo filme Renoir sa streávame mladou a krásnou poslednou múzou impresionistického maliara Renoira a film Camille Claudel o študentke Augusta Rodina.

Lurdy – film ocenený desiatkou významných filmových cien, len na medzinárodnom festivale v Benátkach v roku 2009 to boli štyri ocenenia, z Viennale a medzinárodného filmového festivalu vo Waršave tri víťazstvá a v rokoch 2010-2011 ďalšie tri ocenenia. Film rozpráva príbeh mladej Christine, ktorá je pripútaná na invalidný vozík. Vydáva sa na cestu do pútníckého mesta Lurdy a v sprievode ostatných pútnikov sa zúčastňuje náboženských rituálov a uzdravovacích procedur a hľadá duchovné a fyzické uzdravenie.

Bajkonur - Čokoľvek spadne z neba, nechajte si to“ - tak znie nepísaný zákon kazašských stepí, náruživo dodržiavaný obyvateľmi malej dediny, ktorí zbierajú vesmírne trosky z blízkej vesmírnej stanice Bajkonur. Rádiový operátor Iskander, známy ako Gagarin je evidentne zbláznený nielen do Bajkonuru a rozľahlého vesmíru, ale aj do krásnej Francúzsky Julie Mahé, ktorej cestu ku hviezdam sledujú televízne kamery. Keď Julie doslova „spadne z neba“ v malej vesmírnej kapsuly, je to Iskander, kto ju nájde v bezvedomí. Tým, že si Julia nedokáže na nič spomenúť, je Iskander ochotný predstierať, že sú zasnúbení a obrátiť starý zákon stepí vo svoj prospech. Ale aj tá najromantickejšie lož nemôže trvať navždy.

Francúzska snímka Renoir je vynikajúcim životopisným filmom, ktorý zachytáva posledne obdobie života slávneho francúzskeho impresionistického maliara Renoira a jeho poslednú krásnu múzu Catherine, ktorá sa stala múzou a neskôr aj manželkou slávneho francúzskeho režiséra Jrana Renoira maliarovho syna. Film mal svetovú premiéru na medzinárodnom filmovom festivale Cannes 2012 v sekcii Un Certain Regard a je nominovaný na tohtoročnú cenu Oscara za Francúzsko.

Camille Claudel bola prvou študentkou Augusta Rodina, neskôr jeho milenkou a nakoniec pacientkou psychiatrickej liečebne v Montdevergues blízko Avignonu. Vynikajúci herecký výkon Juliette Binoche a majstrovské spracovanie životného príbehu ženy-umelkyne vyniesli režisérovi nomináciu na najvyššie festivalové ocenenie - Zlatého medveďa na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne.

Plán premietania na mesiac október 2013:
9. 10. 11:00 h LURDY

16. 10. 11:00 h BAJKONUR

23. 10. 11:00 h RENOIR

30.10. 11:00 h CAMILLE CLAUDEL 1915

 

Zdroj:  tlačová správa

Súvisiace články