Medzinárodný filmový festival Bratislava

8.11.2013|Iveta Kollárová|
Medzinárodný filmový festival Bratislava

V stredu sa slávnostným otváracím ceremoniálom začal 15. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Otváracím filmom bol film režisérky Nicole Holofcener Už ani slovo (Enough Said) s Juliou Louis-Dreyfus a Jamesom Gandolfinim v hlavných úlohách. Ostro-vtipná komédia poukazuje na pocity, neistotu a zmätky, ktoré často prichádzajú začínajúcim vzťahom.

Počas 6 dní festival návštevníkom ponúkne filmy slovenskej, či českej produkcie, európske a svetové filmy, mnohé z nich oceňované na zahraničných festivaloch. Predstavia sa nám krátke filmy v sekcií Azyl, či súťažnej sekcií krátkych filmov. V sekcií Focus sa predstaví izraelský film. Snímky v tejto kategórií boli síce vyrobené v predošlých rokoch, to im ale na atraktivite neuberá, práve naopak, sú príkladom rôznorodosti a intenzity tém.

Festival ponúka tri súťažné kategórie, súťaž prvých a druhých hraných filmov, súťaž dokumentárnych filmov a krátkych filmov. V rámci súťaže prvých a druhých hraných filmov sa nám predstavia snímky ako Triedny nepriateľ (Razredni sovražnik) režiséra Rok Bičeka. Slovinský film o rozdieloch vnímaní života a o kritickom vzťahu medzi učiteľom nemčiny a jeho triedou. Snímka získala cenu FEDORA pre najlepší film na festivale v Benátkach. Snímka Dve matky (Zwie Mütter) je prvým celovečerným filmom nemeckej režisérky Anne Zohra Berrached. Rozpráva príbeh dvoch žien, ktoré sa rozhodnú mať spolu dieťa. Ako viacero lesbických párov skoro zisťujú, že to nebude také jednoduché ako si pôvodne mysleli. Šancu na víťazstvo bude mať aj ruský film režiséra Jurijho Bykova Major, o policajtovi, ktorý na prechode zrazí chlapca, ktorý zraneniam podľahne. Policajt tak stojí pred dilemou: priznať sa a ísť do väzenia, či zamaskovať zločin? Film sa hral aj na filmovom festivale Karlovy Vary 2013. A režijný debut režiséra Bobo Jelčica Obrana a ochrana (Obrana i zaštita) rozpráva príbeh Slavka, ktorého starý priateľ zomrel a on sa dostal do dilemy, či ísť alebo neisť na jeho pohreb. Slavko je totiž Chorvát a pohreb sa koná v moslimskej časti mesta Mostar. Predstaviteľ hlavnej postavy Bogdan Diklic bol za svoje stvárnenie Slavka ocenení na festivale v Sarajeve v kategórií najlepší herec.

V súťaži dokumentárnych filmov sa, okrem iných skvelých filmov, predstaví aj film ocenený na festivale v Cannes v sekcií Un certain regard Chýbajúci obraz (L´image manquante) režiséra Rithy Panha. Dokument zaoberajúci sa chýbajúcim audiovizuálnym materiálom z obdobia, keď sa Červení Khméri dostávali k moci, ktorý by zodpovedal spomienkam na skutočný život Pol Potovho režimu. Zaujímavý dokument ponúkne aj mladý, debutujúci režisér Nick Bentgen Polárna žiara (Northern Light), ktorý na festivale Visions du Réel 2013 získal Zvláštnu cenu pre najinovatívnejší film. V chudobnom regióne štátu Michigan sa pravidelne konajú preteky snežných skútrov, miestny ich radi označujú ako lokálna verzia slávneho NASCAR. Pre niektorých možno kuriozita, pre miestnych toto športové vyžitie predstavuje najmä únik pred životnou realitou americkej pracujúcej triedy v časoch hospodárskej recesie.

Film Chýbajúci obraz

Okrem súťažných sekcií, sa na festivale v sekcií Panoráma predstavia dlho očakávané a vysoko oceňované filmy na mnohých festivaloch. Tešiť sa môžeme na film Nebraska režiséra Alexandra Payna. Predstaviteľ hlavnej postavy Bruce Dern vyhral kategóriu najlepší herec na festivale Cannes 2013. Najlepšou herečkou sa v Cannes stala Bérénice Bejo. Na jej majstrovské herecké vystúpenie sa môžeme pozrieť vo filme Minulosť (Le passé) režiséra Asghara Farhadiho. Úžasný film Philomena so silným príbehom o utrpení ženy, matky, o láske a odpustení, o strate a živote. V hlavných úlohách skvelá Dame Judi Dench, ktorej úspešne sekunduje Steve Coogan pod režisérskou taktovou Stephena Frearsa. Film získal cenu za najlepší scenár na festivale v Benátkach a obsadil 2. miesto v diváckej súťaži na festivale v Toronte 2013. Otvárací film Už ani slovo (Enough Said), kde jednu zo svojich posledných úloh stvárnil James Gandolfini. Či film, ktorý si vyslúžil Zvláštne uznanie na festivale v Berlíne, politický thriller o súčasnom ekologickom konflikte Zasľúbená krajina (Promised Land) režiséra Gus Van Santa.

Nezávislé filmy sa nám predstavia v sekcií Proti prúdu. Ťahákom určite bude one man show film Všetko je stratené (All is Lost) režiséra J. C. Chandora v hlavnej úlohe s fenomenálnym Robertom Redfordom. Zaostávať určite nebudú filmy ako Zvierací projekt (The Animal Project) režisérky, ktorá síce vyrastala v Kanade, no narodila sa v Bratislave, Ingrid Veninger. Srbský film Vír (Vir) režiséra Bojana Vuk Kosovčevica, či film Trailors v marocko-americkej spolupráci od režiséra Seana Gulletta.

Filmy životnej sily uvidíme v sekcií Príbehy. Tu sa nám predstavia aj dva filmy, ktoré sa uchádzajú o filmovú cenu Európskeho parlamentu Lux Prize 2013. Jedným z nich je spolupráca Belgicka a Holandska, nekonvenčná love story The Broken Circle Breakdown od režiséra Felixa van Groeninga o sile človeka prežiť navzdory ranám osudu. Film získal Cenu divákov v sekcií Panorama na festivale Berlinale 2013 a cenu za najlepšiu herečku a scenár na festivale Tribeca. A taliansko-francúzske spojenie vo filme Miele taliansko-gréckej režisérky Valerie Golino o príbehu ženy, ktorá pomáha nevyliečiteľne chorým ľuďom s asistovanou samovraždou. Snímka získala Zvláštne uznanie Ekumenickej poroty na festivale v Cannes a Haifa 2013. Táto sekcia ponúkne aj česko-slovenský film režiséra Juraja Lehotského ZázrakFilm získal na festivale v Karlových Varoch Zvláštne uznanie poroty v súťazi Na východ od Západu a predstavil sa aj na festivaloch v Toronte, Haife, či v rámci Filmového babího léta 2013. 

Film Zázrak

A v rámci sekcie Made in Slovakia sa predstavia najlepšie filmy, ktoré aktuálne ponúka slovenská filmová scéna. Či už celovečerné hrané, dokumentárne, krátke alebo študentské. Tešiť sa môžeme napríklad na Môj pes Killer režisérky Miry Fornay. Za tento film získala ako prvá slovenská filmárka cenu Tigra na festivale v Rotterdame, či cenu CineVision Award na festivale v Mníchove. Dokumentárny film Kvety a korene režiséra Doda Banyáka. Film prináša portrét medzinárodne uznávaného básnika, dramaturga, scenáristu a pedagóga Jamesa Ragana. Či ďalší dokument Stopy na hrebeni od významného slovenského režiséra dokumentov Pavla Barabáša, zameraný na Západné, Vysoké a Belianske Tatry a na príbeh dvoch kamarátov, ktorí sa rozhodli prejsť celým týmto vysokohorským hrebeňom. A z krátkych filmov sa môžeme tešiť na mnohými festivalmi oceňované Pandy od režiséra Matúša Vizára. Po 3. mieste v súťaži študentských filmov Cinéfondation na MFF Cannes získali ocenenia aj na festivaloch v Annecy, Melbourne, Guanajuato, Varšave, na Anifilme aj na Fest Anča.

Zaujímavým zážitkom určite bude aj tento rok Papučová noc zo soboty 9teho na nedeľu 10teho novembra. Od polnoci do pol šiestej rána si môžete prísť vychutnať filmy Philomena, Zasľúbená krajina, či slovinsko-taliansky film Zoran, môj debilný synovec. Medzi špeciálnymi premietaniami sa blysne film z Česko-Slovenska Štvorylka, či záznam divadelného predstavenia Frankenstein z Národného divadla v Londýne. Špeciálnej pocty sa dočká uznávaný dánsky režisér Bille August za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografií. Premietať sa bude jeho najnovší film Nočný vlak do Lisabonu (Night Train to Lisbon), ktorý je adaptáciou rovnomenného bestselleru od Pascala Merciera.

Medzinárodný filmový festival Bratislava sa koná od 6. do 12. novembra 2013. Filmy sa premietajú v mestských kinách, v dvoch kinosálach kina Lumiere, kine Mladosť, kine Nostalgia, kine Film EuropeBatelier. Vstupné 3,30 eur je jednotné pre všetky filmy do všetkých kín, okrem kina Batelier, kde je vstupné zadarmo.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © IFF Bratislava

Súvisiace články