Frajeri vo Vegas

23.12.2013|Renáta Mišovičová|
Frajeri vo Vegas

De Niro, Douglas, Freeman a Kline sa snažia dokázať, že ešte nepatria do starého železa a vedia si aj v zrelom veku užívať život. Sekunduje im pri tom aj 50 Cent.

Je rok 1955 a my sa zoznamujeme s „Flatbushskou štvorkou“, ako sa sama nazýva štvorica dvanásťročných chalanov z Brooklynu. Stačíme sa o nich dozvedieť akurát to, že sú zohratí, výreční, správne drzí a keď príde na to, vedia aj udrieť, a že dvaja z nich zdieľajú nežné city ku spoločnej kamarátke Sophie – a už sa aj presúvame v čase o štedrých 58 rokov ďalej, teda do súčasnosti, v ktorej ich osud rozvial do rôznych končín USA. Sam (Kevin Kline) žije s manželkou na Floride, kde si kráti dôchodcovské dni vodným aerobickom a ide sa pritom unudiť k smrti. Archie (Morgan Freeman) je po miernej mŕtvici, no trpí skôr následkom prílišnej starostlivosti a nekompromisného dohľadu svojho dospelého syna. Paddy (Robert De Niro) zostal ako jediný žiť v Brooklyne. Pred rokom mu zomrela manželka (zmienená detská láska Sophie), a zo stále smútiaceho vdovca sa stal nespoločenský ufrfľanec, ktorý odpláca susedkine láskavosti ostrými rečami. Z Billyho (Michael Douglas) je úspešný kalifornský obchodník, ktorý sa po desaťročiach staromládeneckého života práve chystá oženiť s tridsaťročnou ženou. A práve táto chystaná udalosť je zámienkou k plánovanej rozlúčke so slobodou práve v Las Vegas – len to ešte chce presvedčiť Paddyho, ktorého kamarátstvo s Billym značne utrpelo Billyho neúčasťou na Sophienom pohrebe, aby vyšiel zo svojho mauzólea a pridal sa k nim...

Recenzia filmu Frajeri vo Vegas

Najväčšou prednosťou filmu je samozrejme ústredná štvorica hereckých legiend, ktoré spolu dosiaľ pred kamerou nikdy nestáli. A funguje im to lepšie, než by sme predpokladali. Žiadne súboje hereckého ega, ale zladený tím. Páni sa navzájom dobre dopĺňajú, je medzi nimi chémia a nik sa nederie do popredia na úkor ostatných - aj keď je pravda, že vďaka stavbe príbehu vyčnievajú postavy stvárnené Douglasom a De Nirom, a ich spoločný konflikt, ktorý naberie novú dimenziu po tom, čo sa kamaráti v Meste Hriechov zoznámia s barovou speváčkou Dianou (Mary Steenburgen). 
Príbeh samotný obsahuje dosť klišé a je neveľmi originálny (partia starých pánov na výlete sa správa ako banda puberťákov; počas víkendového dobrodružstva, ktoré malo byť pôvodne čírou zábavou a uvoľnením, sa dostanú do nečakaných situácií a zážitkov a tie ich donútia zamyslieť sa nad vlastným životom), napriek tomu je film po väčšinu času príjemné sledovať.

Recenzia filmu Frajeri vo Vegas

Na jednej strane sa dočkáme pohľadnicových záberov Las Vegas, množstva opálených dievčat v bikinách, divokých večierkov v kráľovských apartmánoch prvotriednych hotelov, dokonca aj 50 Centa (o ktorom zistíme, že má slušný zmysel pre humor) v  dôvtipnej epizódnej úlohe, na strane druhej vážnych životných rozhodnutí, citových pohnutí a vyjasňovania dávnych konfliktov. Silné sú predovšetkým dialógy. Slovné prestrelky, vtipy, vzájomné doberanie sa, generačné či kultúrne strety a nedorozumenia z nich plynúce – v týchto aspektoch spočíva hlavná príťažlivosť filmu a keby bol celý film niesol v takomto ľahkom až fraškovitom tóne, mohlo vzniknúť naozaj výnimočne zábavné dielko. Nanešťastie sa dočkáme aj scén, v ktorých mizne humor a nadhľad, kedy sa komédia mení na (pseudo)psychologickú drámu, a divák čelí sentimentalite a nútenej dojemnosti chvíľami až gýčovitých rozmerov. Nie je ich však tak veľa, a vďaka šarmu hlavných hrdinov filmu dosť odpustíte. Vcelku sú Frajeri vo Vegas slušným, aj keď nenáročným kúskom, akousi rozprávkou pre dospelých, ktorá v tomto sviatočnom období nenamáha mozgové závity, ale pobaví i rozosmeje.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Odporúčané články