Filmové novinky na január 2014

29.12.2013|Iveta Kollárová|
Filmové novinky na január 2014

Rok 2013 ubehol ako voda a my už sme opäť na začiatku roka nového. Tí z vás, ktorí ešte nestihli bilancovať starý rok, môžu tak urobiť obhliadnutím sa za najlepšími filmami, ktoré priniesol a urobiť si svoj malý filmový rebríček Top 10. Pre tých z vás, ktorí si starý rok už ani nepamätajú, ponúkame prehľad nových filmov, na ktoré sa môžeme v novom roku 2014 tešiť. Začneme pekne januárom a jeho filmovou porciou v našich kinách.

Filmoví tvorcovia nezaháľali a natočili vskutku majstrovské diela. Dominujú najmä filmy natočené podľa skutočnosti, či adaptácie úspešných knižných bestsellerov. V prebiehajúcej oscarovskej sezóne sa pozrieme aj na pár filmov s veľmi veľkým oscarovským potenciálom. Uvidíme pokračujúcu spoluprácu dvoch legiend strieborného plátna vo filme Vlk z Wall Street, ktorý k nám dorazí 16. januára. Niektorí z nás ostanú v šoku po snímke od enfant terrible svetového filmu Larsa von Triera Nymf()manka, ktorej prvá časť k nám dorazí 9. januára. Skoro domovské farby budú hájiť dva české filmy, Nežné vlny a Vejška. Na hviezdnu spoluprácu sa môžeme tešiť vo filme Špinavý trik, kde si pod režisérskou taktovkou O. Russella opäť zahrali herci Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence a Bradley Cooper. Na výsledok ich spolupráce sa pozrieme 23. januára. A vrcholom mesiaca bude herecké predstavenie hviezd vo filme, natočenom podľa úspešnej rovnomennej divadelnej hry, Blízko od seba, ktorá získala Pulitzerovu cenu a cenu Tony.  Tu je prehľad mesiaca január:

47 Ronin – slovenská premiéra 2.1.2014

Réžia: Carl Rinsch
Hrajú: Keanu Reeves, Rinko Kikuchi, Hiroyuki Sanada, Cary-Hiroyuki Tagawa, ..

Pod režijným debutom Carla Rinscha, uvidíme príbeh založený na skutočnej udalosti, ktorá sa odohrala v 18. storočí v Japonsku. Mladý Asano sa vzbúril proti skorumpovanému šogunovi Kiru-ovi. Zaútočil na neho v jeho vlastnom paláci, Kiru prežil, no Asano prišiel o svoj život a celý jeho rod o majetok. Z Asanových samurajov sa stali tzv. roninovia – bojovníci bez pána. Pre skupinu najvernejších nastala dilema, či sa podriadiť šogunovi, či zostať verní Asanovi ako jedinému pánovi. Pretože podľa konfuciánskej zásady, žiadny človek nemôže žiť pod rovnakým nebom ako vrah jeho pána. Rozhodnú sa pre pomstu, aj keď vedia, že ako náhle zaútočia na Kira, čaká ich smrť.

Na život a na smrť (Lone Survivor) - slovenská premiéra 9.1.2014

Réžia: Peter Berg
Hrajú: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster, Eric Bana, ..

Film natočený podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali 28. júna 2005. Štyria členovia amerických zvláštnych jednotiek SEAL dostali za úlohu zajať alebo zabiť talibanského vodcu Ahmada Shahda. Operácia pod názvom „Red Wings“ sa ale od začiatku stretáva s problémami. Po pristáti v afganských horách vojaci narazia na mladého chlapca, pastiera. Náhle tak stoja pred morálnou dilemou: či chlapca zabiť, alebo ho pustiť a riskovať, že budú prezradení. Rozhodnú sa pre druhú možnosť, no skoro zistia, že to bola chyba. Rázom čelia ozbrojenej presile Talibancov a v krvavej bitke bojujú na život a na smrť.

Komorník (The Butler) - slovenská premiéra 9.1.2014

Réžia: Lee Daniels
Hrajú: Forst Whiteker, David Banner, Vanessa Redgrave, Oprah Winfrey, John Cusack, ..

A ďalší film natočený podľa skutočných udalostí. Tento krát sa jedná o životopis. Životopis jedného komorníka, Cecila Gainesa, ktorý niekoľko dekád slúžil v Bielom dome a obsluhoval osem prezidentov, bol svedkom tvorby dejín USA, od vojny vo Vietname, cez vývoj hnutia za občianske práva, až po atentát na Martina Luthera Kinga, či Johna F. Kennedyho. Okrem toho presadzoval práva afroamerických zamestnancov v Bielom dome. No bojovať musel aj za svoj súkromný život, za svoju rodinu, ktorú jeho zamestnanie ovplyvňovalo v mnohých smeroch. Musí nájsť cestu k svojej závislej žene a dospievajúcemu synovi, ktorý jeho povolaním pohŕda. Film ponúka pohľad na život obyčajného človeka a na jeho neobyčajnú kariéru a osobný život. Očami komorníka sledujeme dejiny, ktoré sa postupom času menili a vyvíjali. V hlavnej úlohe komorníka vynikajúci Forest Whiteker.

Nežné vlny - slovenská premiéra 9.1.2014

Réžia: Jiří Vejdělek
Hrajú: Táňa Pauhofová, Hynek Čermák, Lucie Šteflová, Vojtěch Dyk, Jan Budař, Jan Hartl

Po Ženách v pokušení, Mužoch v nádeji, či Účastníkoch zájazdu, prichádza do kín nová komédia, od jedného z najúspešnejších českých režisérov Jiřího Vejdělka, Nežné vlny. Film o láske a nádeji, ktoré sú typickými témami Vejdělkových filmov, nás prenesie do rokov nedávno minulých, a síce do roku 1989. Stretávame nesmelého Vojtu a jeho trošku šialenú rodinu. Cholerický otec, ktorému sa kedysi nepodarilo preplávať kanál La Manche, chce aby bol Vojta plavec. Jeho milujúca matka, bývalá hviezda detskej ľadovej revue, v ňom vidí nádejného pianistu. Vojta má ale celkom iné priority – predovšetkým ryšavú spolužiačku Elu, okúzľujúcu akvabelu, ktorá sa chystá odísť do Paríža. Ak Vojta nechce Elu navždy stratiť, musí rýchlo vymyslieť niečo zásadné, čo im navždy zmení život.

Nymfomanka I. (Nymphomaniac) - slovenská premiéra 9.1.2013

Réžia: Lars von Trier
Hrajú: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Shia LaBeaouf, Christian Slater, Uma Thurman, Jamie Bell, Willem Dafoe, ..

Á je to tu. Krátko po svetovej premiére, ktorá sa konala 25. decembra 2013 v Dánsku, sa dlho očakávaný a veľa diskutovaný nový film Larsa von Triera Nymfomanka dostáva do našich kín. Jedna z najväčších súčasných režisérskych osobností prináša poetický i odvážny príbeh jednej ženy, od jej detstva až po dospelosť, ktorá sa o svoje erotické zážitky delí s mužom, ktorý ju zachránil pri napadnutí. Hoci film vyvoláva kontroverzie už dlhšiu dobu. Dôvodom je jeho otvorený prístup k sexualite, film obsahuje množstvo sexuálne explicitných scén a záberov. Či vyhlásenie samotného režiséra, ktorý tvrdil, že sex vo filme bude reálny. Trier aj napriek tomu opäť posúva umelecké filmové hranice. Ponúka komplexné dielo, ktoré životný príbeh Joe i ľudskú sexualitu ako takú vyobrazuje z mnohých strán. Film Nymfomanka má niečo vyše štyroch hodín a je rozdelený na dve časti (druhú časť môžeme v kinách očakávať 6. februára). Odohrávať sa bude v ôsmich kapitolách: 1. The Compleat Angler, 2. Jerôme, 3. Mrs. H, 4. Delirium, 5. The Little Organ School, 6. The Eastern and the Western Church (Silent Duck), 7. The Mirror, 8. The Gun.

Film Nymfomanka I.

Paranormal Activity: Prekliati (Paranormal Activity: Marked Ones) - slovenská premiéra 9.1.2014

Réžia: Christopher Landon
Hrajú: Andrew Jacobs, Molly Ephraim, Richard Cabral, Carlos Pratts, ..

Voľné pokračovanie hororovej série ponúka celkom nový rozmer. Hlavným hrdinom už nie je terorizovaná rodina z predchádzajúcich častí, dej sa zameriava na Jesseho, ktorý práve skončil strednú školu a na začiatku prázdnin nevie, čo s voľným časom. Pri hľadaní niečoho zmysluplného, začuje z vetracej šachty podivné zvuky z bytu o poschodie nižšie. Zvedaví, spolu s jeho kamarátom vyšlú na prieskum bytu pod nimi kameru, ktorá odhalí bizarný rituál. Situácia sa zdramatizuje náhlym úmrtím obyvateľky spomínaného bytu. To vzbudí u Jesseho a jeho kamaráta ešte väčšiu zvedavosť a napriek policajným páskam sa rozhodnú susedkin byt preskúmať. Z bytu Jesse odíde z podivným uhryznutím, ktoré zmení jeho život a životy ľudí okolo neho. Jeho fádny a nezaujímavý osud sa tak nečakane pretne s tragickou históriou postáv z predchádzajúcich dielov.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street) - slovenská premiéra 16.1.2014

Réžia: Martin Scorsese
Hrajú: Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Jonah Hill, Spike Jonze, Margot Robbie, Kyle Chandler, Jean Dujardin, ..

Ďalšia zo spoluprác na linke Scorsese – DiCaprio. A koľkokrát to už prinieslo vytúžené ovocie. Vlk z Wall Street je film natočený podľa skutočných udalostí zo života makléra Jordana Belforta. Chlapík, ktorý v 90. rokoch založil investičnú spoločnosť Stratton Oakmont a stal sa legendou vo svete financií. Zarábal tisíce za minútu. Užíval si bohémsky život, ženy, divoké večierky, drogy. Génius, ktorého poznali pod prezývkou Vlk z Wall Street. Po úspechu ale zvyčajne prichádza pád. Strávil 20 mesiacov vo väzení za to, že odmietol spolupracovať na vyšetrovaní prípadu z roku 1990, ktorý zahŕňal rozsiahlu korupciu na Wall Street, či v oblasti podnikového bankovníctva, vrátane infiltrácie mafie na najvyšších miestach.

Film Vlk z Wall Street

Perverzný sprievodca ideológiou (The Pervert's Guide to Ideology) - slovenská premiéra 16.1.2014

Réžia: Sophie Fiennes
Hrajú: Slavoj Žižek

Tento dokumentárny film opäť prináša spoluprácu režisérky Sophie Fiennes (Perverzný sprievodca filmom) so slovinským kontroverzným mysliteľom Slavojom Žižekom. Spoločne ponúkajú pozoruhodnú dokumentaristickú reflexiu spoločnosti, aby divákom poodkryli cestu do podstaty ideológie – snov, ktoré formujú naše kolektívne vedomie a konanie.  Úvahami o filmoch, hudbe, histórii a súčasných spoločenských fenoménoch sa charizmatický Žižek a skúsená Fiennes dopracúvajú k definícii ideológie ako neustále sa meniacej umelo vytvorenej substancie, formujúcej všetky spoločnosti.

Zlodejka kníh (The Book Thief) - slovenská premiéra 16.1.2014

Réžia: Brian Percival
Hrajú: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Ben Schnetzer, ..

Film, natočený podľa knižnej predlohy svetového bestselleru The Book Thief, rozpráva príbeh o dievčati menom Liesel, ktorá sa na začiatku druhej svetovej vojny dostane do novej pestúnskej rodiny v Nemecku. Snaží sa zapadnúť, doma a najmä v škole, kde si z nej spolužiaci robia srandu, lebo nevie dobre čítať. Ťažké chvíle si kráti kradnutím kníh v domoch zbohatlíkov, o ktoré sa potom delí s ostatnými. Skamaráti sa aj so židovským utečencom Maxom, ktorý sa schováva v dome jej nových adoptívnych rodičov. Dobu plnú utrpenia tak prekonávajú spoločne, a Liesel si postupne naučí vážiť silu slov a moc, ktorú majú.

12 rokov otrokom (12 Years a Slave) - slovenská premiéra 23.1.2014

Réžia: Steve McQueen
Hrajú: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Dano. Lupita Nyong´o, Paul Giamatti, ..

Film natočený podľa skutočného príbehu Solomona Northupa, muža, černocha, ktorý ako slobodný muž v štáte New York, bol násilne odvlečený, unesený a následne predaný do otroctva na plantáže v Louisiane. Majiteľ plantáže je krutý a neľudský, a tak Solomon musí bojovať nie len o to, aby ostal nažive, ale aj o svoju dôstojnosť. Film ukazuje jeho boj o prežitie a slobodu, ktorú stratil. Jeho boj trval dlhých dvanásť rokov, kým našiel niekoho, kto by mu pomohol. Neobyčajný príbeh o sile človeka, ktorý stratil všetko, slobodu, dôstojnosť, rodinu, ale neprestal veriť v spravodlivosť. Režijný výkon Steva McQueena je podčiarknutý úžasným hereckým výkonom, o ktorý sa starajú Michael Fassbender ako majiteľ plantáže, či Chiwetel Ejiofor ako Solomon Northup.

Špinavý trik (American Hustle) - slovenská premiéra 23.1.2014

Réžia: David O. Russell
Hrajú: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jeremy Renner, Michael Peňa, Louis C. K., ..

Režisér Russell sa opäť spojil so svojimi dvornými hercami. S Jennifer Lawrence, Bradleym Cooperom a Robertom De Nirom spolupracoval na filme Silver Linings Playbook. Mladá Jennifer za svoju úlohu dokonca získala minulý rok Oscara (herečka v hlavnej úlohe). Christian Bale a Amy Adams mali tú česť s Russellom spolupracovať na biografickej snímke Fighter (4311-film-fighter-fighter.html). Bale za svoj výkon získal v roku 2011 Oscara pre herca vo vedľajšej úlohe. A to sa nezmieňujem o ostatných nomináciách, či už pre hercov (Cooper, De Niro, Adams), či pre samotné filmy. Vyzerá to, že spolupráca s Russellom sa naozaj vypláca. Film sa zameriava na vyšetrovanie FBI, ktoré prebiehalo koncom 70. a začiatkom 80. rokoch. Vyšetrovanie,  pôvodne zamerané na obchodovanie s kradnutým majetkom, sa zvrtlo na vyšetrovanie korupcie a zločinov verejných činiteľov, známe ako Abscam. Výsledkom bolo odsúdenie niekoľkých členov Kongresu. A vyzerá to, že režisér Russell je naozaj magnet na rôzne ocenenia. Jeho novinka získala až 7 nominácií na Zlatý glóbus, okrem iného si nominácie odniesli aj všetci štyria herci, a to v kategóriách herec, či herečka v hlavných, resp. vo vedľajších úlohách (Lawrence, Cooper, Bale, Adams).

Vejška - slovenská premiéra 23.1.2014

Réžia: Tomáš Vorel st.
Hrajú: Jiří Mádl, Filip Vorel, Tomáš Vorel ml., Zuzana Bydžovská, Jan Kraus, David Vávra, Ivana Chýlková, Petr Čtvrtníček, ..

O filme by sa dalo povedať, že je to také voľné pokračovanie filmu Gympl. Dvojica kamarátov a spolužiakov zo strednej, Kocourek a Kolman idú na vysokú. Kocourek sa už na druhý krát hlási na katedru grafiky na UMPRUM. Kolman naopak „študuje“ na VŠE, na prednášky a semináre nechodí a skúšky rieši pomocou podvodov, úplatkov, či vplyvným otcom. Obidvoch ale už od strednej spája nelegálne maľovanie graffiti a s tým spojené divoké dobrodružstvá. Vo filme budeme mať možnosť počuť hudbu a rap DJ Mika Trafika a Vladimíra 518.

Kapitál (Le capital) - slovenská premiéra 23.1.2014 

Réžia: Costa-Gavras
Hrajú: Gad Elmaleh, Gabriel Byrne, Natacha Regnier, Celine Sallette, Liya Kebede, ..

Film vznikol adaptáciou rovnomennej knihy Stephana Osmonta. Kapitál rozpráva príbeh o nezastaviteľnom vzostupe Marca Tourneuila, poníženého sluhu Kapitálu, ktorý sa napokon stane jeho nespochybniteľným pánom – novým riaditeľom najväčšej európskej banky Phenix. Akú však musí človek zaplatiť cenu za takéto víťazstvo? Hlavnú postavu stvárnil populárny francúzsky komik, herec a režisér Gad Elmaleh (Chouchou – miláčik Paríža, Coco).

Jack Ryan: V utajení (Jack Ryan: Shadow Recruit) - slovenská premiéra 30.1.2014

Réžia: Kenneth Branagh
Hrajú: Chris Pine, Kevin Costner, Keira Knightley, Kenneth Branagh, ..

Film, ktorý by mohol byť prísľubom poctivého akčného thrilleru. Jack Ryan ako mladý ekonomický analytik CIA odhalí ruské sprisahanie zamerané na nabúranie americkej ekonomiky možným teroristickým útokom. Jack je vyslaný do Moskvy, aby zistil, čo sa deje. Z úradníka sa musí premeniť na vycvičeného agenta, ktorý musí čeliť útokom z rôznych strán, aby zachránil svet a ochránil svojich blízkych.

Film Jack Ryan: V utajení

Ja, Frankenstein (I, Frankenstein) - slovenská premiéra 30.1.2014

Réžia: Stuart Beattie
Hrajú: Aaron Eckhart, Yvonne Strahovski, Deniz Akdeniz, Bill Nighy, Mirranda Otto, ..

Fantasy akčák od tvorcov série Underwold je natočený podľa komixovej predlohy od Kevina Greviouxe. V zime roku 1795 stvoril šialený doktor Frankenstein monštrum, ktorému sa podarilo prežiť až do dnešnej doby. Nesmrteľný Adam blúdi mestom, v ktorom proti sebe bojujú démoni a chrliči o osud ľudstva. Démoni, vedení tajomným princom Naberiom, sa snažia odhaliť tajomstvo Adamovho stvorenia, ktoré by zneužili k zničeniu celého ľudstva. Proti démonom stoja chrliči na čele s kráľovnou Leonorou. Tí sa snažia Adama ochrániť za akúkoľvek cenu. Adam si začne uvedomovať, že je kľúčom k ovládnutiu celého sveta, a preto sa musí rozhodnúť, na ktorú stranu sa pridá.

Zachránte pána Banksa (Saving Mr. Banks) - slovenská premiéra 30.1.2014

Réžia: John Lee Hancock
Hrajú: Tom Hanks, Emma Thompson, Colin Farrell, Ruth Wilson, Paul Giamatti, Jason Schwartzman, ..

Príbeh o tom, ako sa Walt Disney (Hanks) pokúša získať práva na sfilmovanie obľúbenej knižky pre deti Mary Poppins od spisovateľky P. L. Travers (Thompson). A práve tá nemá najmenší záujem o sfilmovanie jej knižky o zázračnej opatrovateľke. No ako náhle tržby z predaja knižky začnú klesať, zmení názor. Letí do Hollywoodu, aby si vypočula Disneyho návrh na spracovanie knihy. Vo filme uvidíme aj Bradleyho Whitforda ako scenáristu Dona DaGradiho, či B. J. Novaka a Jasona Schwartzmana ako nenapodobiteľných skladateľov, bratov Roberta a Richarda Shermanovcov.

Blízko od seba (August Osage County) - slovenská premiéra 30.1.2014

Réžia: John Wells
Hrajú: Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Juliette Lewis, Benedict Cumberbach, Abigail Breslin, Dermot Mulroney, Margo Martindale, Chris Cooper, Sam Shepard, Julianne Nicholson, ...

Film, nabitý hereckými esami, je natočený podľa rovnomennej divadelnej hry od Tracyho Lettsa, ktorý za ňu získal Pulitzerovu cenu. Rozpráva príbeh rodiny Westonovcov. Na ich čele vždy stála matka Violet, ktorá je cynická a rada provokuje, najmä svoje dcéry. Každá z nich má už ale svoj život, ďaleko od nej, no jednoduché to nemajú. Jednej krachuje manželstvo, druhá sa síce práve zasnúbila, ale jej snúbenec je úplný kretén a tretia zatajuje románik so svojím bratrancom. A aby toho nebolo málo, rodinu postihne tragédia a všetci sa schádzajú na pohrebe hlavy rodiny v rodnom dome Westonovcov. A hádky a spory na seba nenechajú dlho čakať.

 

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články