Filmové novinky na február 2014

28.1.2014|Iveta Kollárová|
Filmové novinky na február 2014

Po januári nabitom silnými filmami, mnohé s oscarovskými ambíciami a nomináciami, prichádza február a rozhodne nebude nijak zaostávať. Hneď na začiatku si zgustneme na pokračovaní filmu Larsa von Triera Nymfomanka, kde nám Joe poodhalí ďalší kúsok zo svojho života. Po viac ako 20. rokoch sa opäť stretneme s Bohušom Stejskalom v pokračovaní filmu Dědictví aneb Kurvaseneříka. Nevynecháme ani blížiace sa odovzdávanie Oscarov. Predstaví sa nám film nominovaný v šiestich kategóriách, vrátane najlepší film, herec v hlavnej, resp. vedľajšej úlohe, Dallas Buyers Club. Svoje odhodlanie zmeniť svoj život nám ukáže prvý víťaz súťaže Britain´s Got Talent Paul Potts vo filme Životná šanca. Upírskej akadémií nás naučia bojovať proti zlým upírom. Vo filme Non Stop sa dostaneme do kože letového maršala. A mesiac zavŕšime Veľkou orieškovou lúpežou.

Tu je prehľad filmov na mesiac február:

Mission London - slovenská premiéra 4.2.2014

Réžia: Dimitar Mitovski
Hrajú: Ralph Brown, Tomas Arana, Alan Ford, Ana Papadopulu, Julian Vergov, ..

Film je adaptácia jedného z najpredávanejších románov za posledné roky v Bulharsku. Napísal ho známy bulharský spisovateľ Alek Popov, ktorý spolupracoval aj na scenári. Hraný debut režiséra Dimitara Mitovskeho zaznamenal zatiaľ najväčší divácky úspech v postkomunistickej bulharskej kinematografií vôbec. Mission London je excentrická politická satira, ktorá sleduje úspešné i neúspešné pokusy nového veľvyslanca Varadina obnoviť činnosť Bulharskej ambasády v Londýne. Pri usporiadaní oslavy vstupu Bulharska do EÚ však musí čeliť ruskej mafii, neorganizovanému personálu, ale aj krásnej upratovačke, ktorá v noci pracuje ako striptérka.

LEGO Príbeh (Lego Movie) - slovenská premiéra 6.2.2014

Réžia: Phil Lord, Christopher Miller
Hrajú/v anglickom originály: Jonah Hill, Channing Tatum, Elizabeth Banks, Chris Pratt, Morgan Freeman, Will Ferrell,..

Tento 3D film rozpráva príbeh úplne obyčajnej Lego figúrky, ktorú si úplnou náhodou všetci zamieňajú za výnimočnú Lego figúrku MasterBuildera. A úplnou náhodou sa Emmet, obyčajná Lego figúrka, ocitne v spoločnosti Lego hrdinov, ktorí sú odhodlaní bojovať proti zlému Lego tyranovi, aby mu zabránili zničiť Lego svet.

Nymfomanka II. (Nymphomaniac: Volume 2) - slovenská premiéra 6.2.2014

Réžia: Lars von Trier
Hrajú: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Shia LaBeaouf, Christian Slater, Uma Thurman, Jamie Bell, Willem Dafoe,..

Druhá časť Trierovej Nymfomanky odhalí temnejšie pozadie Joe-inho života, a to , čo ju priviedlo k Seligmanovi a jeho ochote pomôcť jej.

Trier ponúka poetický i odvážny príbeh jednej ženy, od jej detstva až po dospelosť, ktorá sa o svoje erotické zážitky delí s mužom, ktorý ju zachránil pri napadnutí. Napriek kontroverznej charakteristike, film predstavuje komplexné dielo, ktoré životný príbeh Joe i ľudskú sexualitu ako takú vyobrazuje z mnohých strán. Film Nymfomanka má niečo vyše štyroch hodín a je rozdelený na dve časti (prvú sme mali možnosť vidieť v kinách od 9. januára). Odohráva sa v ôsmich kapitolách: 1. The Compleat Angler, 2. Jerôme, 3. Mrs. H, 4. Delirium, 5. The Little Organ School, 6. The Eastern and the Western Church (Silent Duck), 7. The Mirror, 8. The Gun.

Dědictví aneb Kurvaseneříka - slovenská premiéra 6.2.2014

Réžia: Robert Sedláček
Hrajú: Bolek Polívka, Arnošt Goldflam, Miroslav Donutil, Ivana Chýlková, Dagmar Veškrnová-Havlová, Karel Gott, Milan Lasica, Anna Polívková,..

Po viac ako dvadsiatich rokoch prichádza do kín voľné pokračovanie úspešného filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag. Kto by to bol vtedy povedal. Ale Bohuš je späť a s ním aj osudy Vlastičky, doktora Ulricha a jeho noblesnej manželky, či iných starých a nových postáv. Bohumil Stejskal, multimilionár z vôle Božej, má o niečo viac majetku, ale aj starostí, kíl a detí. Postavil si veľké sídlo farmárskeho štýlu. Vlastní kone, má rád svoju dcéru a vnuka, ktorého učí jazdiť na koňoch. Na peniaze si zvykol a už sedem rokov nepije. Ale jedna tragédia mu tento pokojný život opäť obráti hore nohami. Znovu začne piť a jeho život sa premení na jednu veľkú jazdu.

RoboCop - slovenská premiéra 6.2.2014

Réžia: José Padilha
Hrajú: Joel Kinnaman, Gery Oldman, Abbie Cornish, Michael Keaton, Jennifer Ehle, Samuel L. Jackson, Jay Baruchel,..

Píše sa rok 2028 (keď sa tak zamyslíte, nie je to až tak vzdialená budúcnosť, pozn. redakcie :)). Nadnárodná spoločnosť OmniCorp je lídrom v oblasti výroby robotickej technológie. Ich produkty sú roky používané armádou po celom svete a na účet im pribúdajú milióny dolárov. Využívajú sa všade, okrem Ameriky. No OmniCorp sa rozhodla vyskúšať túto technológiu aj na domácej pôde. A vidí skvelú príležitosť k tomuto odvážnemu kroku. Keď je Alex Murphy – milujúci manžel, otec a veľmi dobrý policajt - vážne zranený pri výkone svojej práce, OmniCorp vidí šancu ako priviesť k životu projekt policajta - napoly muža a napoly robota a zároveň zachrániť ťažko zraneného Alexa. Ich vidinou je RoboCop v každom meste a ešte viacej miliónov na ich účte. Ale nesmú zabudnúť na jednu vec: vo vnútri stroja, ktorý presadzuje spravodlivosť, je stále ľudská bytosť so spomienkami a citmi, ktoré nedokáže potlačiť.

Filmové novinky na február 2014

Predĺžený víkend (Labor day) - slovenská premiéra 6.2.2014

Réžia: Jason Reitman
Hrajú: Kate Winslet, Josh Brolin, Gattlin Griffith, Tobey Maguire,..

Režisér filmu Lietam v tom prichádza s novým filmom o dvoch ľuďoch, ktorí sú uzavretí pred svetom, každý svojim spôsobom. Adele nedávno opustil manžel a ona sa z toho nedokáže spamätať. Prepadávajú ju depresie, von takmer nechodí, bezpečne sa cíti len doma. Namiesto toho, aby sa starala o svojho trinásťročného syna, on sa stará o ňu. Všetko sa zmení, keď ich pri bežnom nákupe poprosí o pomoc neznámy muž. Frank je väzeň na úteku a navyše je zranený. Nemajú inú možnosť ako ho odviesť k sebe domov a pomôcť mu. Frank, napriek tomu, že bol odsúdený za vraždu, sa začne Adele otvárať a vysvitne, že pod drsným povrchom sa skrýva tragický príbeh chlapa, ktorý by neublížil ani muche, keby k tomu nebol donútený okolnosťami. Adele si začne uvedomovať lásku k Frankovi a aj napriek tomu, že to je zločinec na úteku, môže sa o neho oprieť. Otázkou ostáva, či im vzájomná náklonnosť vydrží o niečo dlhšie ako jeden predĺžený víkend v lete.

Filmové novinky na február 2014

Herkules: Zrod legendy (The Legend of Hercules) - slovenská premiéra 13.2.2014

Réžia: Renny Harlin
Hrajú: Kellan Lutz, Gaia Weiss, Scott Adkins, Liam McIntyre,..

Od upíra k polobohovi. Kellan Lutz ako Herkules, syn Dia a smrteľníčky, vybavený nadľudskou silou, je predurčený k veľkým činom. Skôr ale, ako naplní svoj osud a stane sa z neho najväčšia legenda v histórií ľudstva, čaká ho vyhnanstvo, otroctvo, či gladiátorské súboje. Otázne ale je, či by sa na základe tohto filmu niekto niekedy dostal do povedomia ľudstva a zapísal do histórie. Upír ostane upírom.. aj napriek jeho božskému telu.

Zimný príbeh (Winter's Tale) - slovenská premiéra 13.2.2014

Réžia: Akiva Goldsman
Hrajú: Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Russell Crowe, Jennifer Connelly, Matt Bomer,..

This Is Not a True Story, This Is True Love. A film natočený podľa knižnej predlohy od Marka Helprina. Táto romantická fantasy dráma rozpráva príbeh plný zázrakov, nenaplnených osudov a večnej láske. Dej sa odohráva v mystickom zimnom New Yorku, ktorý otvára dvere predstavivosti. Jedného večera sa zlodej Peter Lake vkradne do domu v Upper West Side. Nie je tam však sám. Beverly Penn, dcéra bohatého domáceho ho vyruší pri jeho „práci“. Preskočí iskra a medzi Peterom a Beverly vzplanie láska. No Beverly je chorá a umiera. Peter sa nevzdáva svojej lásky a v momente ako zistí, že má dar reinkarnácie, vydá sa na cestu, aby ju zachránil.

Všetky moje deti - slovenská premiéra 13.2.2014

Réžia: Ladislav Kaboš
Hrajú: Marián Kuffa (farár zo Žakoviec) a obyvatelia rómskych osád

Ústrednou postavou tohto dokumentu je farár Marián Kuffa. Skôr ako vo farárskom habite, ho vo filme môžeme vidieť v montérkach, ako sa snaží pomôcť najchudobnejším v zabudnutých rómskych osadách. Miesto chatrčí plných potkanov ich učí svojpomocne stavať dôstojnejšie bývanie. Film šokujúcim spôsobom odkrýva problémy, s ktorými zápasí rómska komunita. Počas filmovania boli filmári dokonca aj svedkami tragédie: dve z miestnych detí uhoreli pri požiari chatrčí. Film ponúka dramatické príbehy Rómov a sizyfovský boj Kuffu s drsnou realitou: chce, aby „jeho deti“ objavili svoje schopnosti, naučili sa nezávidieť si a pomáhať jeden druhému.

Babovřesky 2 - slovenská premiéra 20.2.2014

Réžia: Zdeněk Troška
Hrajú: Lukáš Langmajer, Lucie Vondráčková, Veronika Žilková, Jan Dolanský, Martin Stropnický, Agáta Hanychová, Ondřej Pavelec, Jakub Kovář, Jakub Voráček,..

Pokračovanie Troškovej komédie nás zavedie späť do dedinky, kde sa s nadhľadom a humorom kopia nedorozumenia a zhody náhod, ktoré poriadne zamotajú hlavu jej obyvateľom. V príbehu nebude chýbať láska, žiarlivosť, závisť, intrigy ale najmä vtipné okamžiky, v ktorých sa mnohí z nás môžu nájsť.

Filmové novinky na február 2014

Životná šanca (One Chance) - slovenská premiéra 20.2.2014

Réžia: David Frankel
Hrajú: James Corden, Julie Walters, Colm Meaney, Simon Cowell,..

Film natočený podľa skutočnosti, rozpráva príbeh prvého výhercu britskej talentovej súťaže, Britain´s Got Talent. Paul Potts, skromný a hanblivý predavač a zároveň amatérsky operný spevák, ktorý si podmanil srdcia národa bravúrne zaspievanou opernou áriou Nessun Dorma, sa prakticky cez noc stal hviezdou svetového formátu. Film Životná šanca nás prevedie celou jeho strastiplnou cestou od začiatku až na vrchol speváckeho neba.

Klub poslednej nádeje (Dallas Buyers Club) - slovenská premiéra 20.2.2014

Réžia: Jean-Marc Vallée
Hrajú: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Steve Zahn, Griffin Dunne,..

Film natočený podľa skutočného príbehu Rona Woodroofa. Dallas 1985. Ron Woodroof, elektrikár a občasný rodeo jazdec, žije divoký život. Tuho fajčí, pije, berie drogy (väčšinou kokaín) a užíva si príležitostný sex. Je to typický stereotypný sedlák: je rasista a trpí homofóbiou. Počas prehliadky jeho zranenia z práce, mu lekári zistia, že je HIV pozitívny a oznámia mu, že pravdepodobne umrie v priebehu 30 dní. S novou smrteľnou chorobou si v tej dobe doktori nevedia poradiť a tak Rona pošlú domov umrieť. Chvíľu trvá, kým si Ron uvedomí a prijme svoju chorobu. No napokon sa nevzdá, začne si vyhľadávať všetky dostupné informácie o nej a spôsoby jej liečenia. Púšťa sa do bitky o svoj život s lekármi, farmaceutickými firmami, úradníkmi a hľadá cestu ako prežiť. Veľa liekov v tej dobe nebolo dostupných, preto sa vyberie do Mexika hľadať alternatívnu liečbu AIDS. Jeho nádejou sa ale stane medzinárodný čierny trh s neschválenými liekmi. Tie začne pašovať do Ameriky a pomáhať ľuďom s rovnakou diagnózou, akou trpí on. Spoločne s transsexuálom Rayonom, ktorý tiež trpí ochorením HIV, založia Dallas Buyers Club. Ron sa tak stáva bojovníkom za dôstojnosť, vzdelanie a spoločenské prijatie HIV pozitívnych ľudí.

Film, o neľahkom osude ľudí trpiacich HIV, či AIDS, predovšetkým v rokoch, keď sa o tejto chorobe vedelo veľmi málo, dokazuje svoju kvalitu v prebiehajúce oscarovskej sezóne. Jeho hlavný predstavitelia, Matthew McConaughey a Jared Leto, získali za svoje herecké výkony už niekoľko ocenení, medzi inými aj Zlatý glóbus za naj herca v hlavnej, či vedľajšej úlohe. Film má 6 nominácií na Oscara, vrátane najlepšieho filmu, či hereckých kategórií pre Matthewa a Jareda. Tí svoje úlohy zobrali naozaj zodpovedne. Matthew schudol kvôli úlohe Rona Woodroofa takmer 20 kíl a Jared podstúpil celotelovú depiláciu, a dokonca si oholil aj obočie.

Zrodenie diabla (Devil's Due) - slovenská premiéra 20.2.2014

Réžia: Tyler Gillerr, Matt Bettinelli-Oplin
Hrajú: Allison Miller, Zach Gilford, Sam Anderson, Griff Furst, Colin Walker,..

Film natočený štýlom Paranormal Activity, tzv. first person. Mladý mladomanželia, Samantha a Zach, nečakane splodia svoje prvé dieťa počas tajuplnej noci na svadobnej ceste. Tehotenstvo prebieha normálne, až pokým si manžel, ktorý všetko nahráva na kameru, nezačne všímať zvláštne správanie svojej ženy. Ako mesiace plynú, začína byť jasnejšie, že zmeny na Samanthinom tele a v jej mysli majú omnoho temnejší charakter. Film s dvomi režisérmi a témou ako táto, je určite risk, ktorý nie vždy vyjde.

Futurologický kongres (The Congress) - slovenská premiéra 20.2.2014

Réžia: Ari Folman
Hrajú: Robin Wright, Paul Giamatti, Danny Huston, Harvey Keitel, Jon Hamm, Kodi Smit-McPhee, Frances Fisher,..

Film natočený na motívy jednej z poviedok kultového autora sci-fi Stanislawa Lema. Izraelský režisér Folman originálnym spôsobom kombinuje herecké výkony s animovanými pasážami. Vskutku originálny a podmanivý film rozpráva príbeh jednej starnúcej hereckej hviezdy, Robin Wright. S pribúdajúcimi vráskami ubúda aj filmových postáv. No pred sebou má možno poslednú veľkú ponuku. Filmové štúdia chcú naskenovať jej telo, pohyby aj emócie. Chcú vytvoriť virtuálnu herečku, ktorá nezostarne. Strach z konca kariéry, prísľub večnej mladosti a štedrá finančná kompenzácia zvíťazia a Robin ponuku prijme. Po dvadsiatich rokoch sa vydá na rokovanie o predĺžení zmluvy na futurologický kongres. Ocitá sa v transformovanom fantazijnom svete, v animovanej zóne, kde môže byť každý tým, kým chce.

Upírska akadémia (Vampire Academy) - slovenská premiéra 27.2.2014

Réžia: Mark Waters
Hrajú: Oľga Kurylenko, Sarah Hyland, Zoey Deutch, Sami Gayle, Cameron Monaghan, Lucy Fry, Danila Kozlovskij,..

Po Twilight, či Upírskych denníkoch, prichádza ďalší film plný upírov. Tento krát vychádzajú z upírskej akadémie, v ktorej sú Dhampíri, na pol človek, na pol upír, vycvičení, aby chránili Morojov, čo sú dobrí a smrteľní upíry, ktorí žijú v našom svete. Sú chránení pred Strigojmi, čo sú upíry dychtiaci po krvi. Zmätení? Takže dhampírka Rose sa snaží ochrániť svoju kamarádku, morojskú princeznú Lissu. Strigojovia chcú Lissu zničiť, pretože ako jediná dcéra z morojského rodu je prekážkou v ich pláne na ovládnutie sveta upírov. Predlohovou pre tento film je kniha od Richelle Mead.

Pamiatkari (The Monuments Men) - slovenská premiéra 27.2.2014

Réžia: George Clooney
Hrajú: George Clooney, Cate Blanchett, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville,..

Film Pamiatkari je nakrútený podľa skutočnosti a rozpráva príbeh o najväčšej honbe za umeleckými pamiatkami v histórií. Dej sa sústreďuje na tím nadšencov umenia, kurátorov, riaditeľov múzeí, či historikov umenia, ktorí sa na sklonku druhej svetovej vojny vydávajú po stopách nakradnutých umeleckých artefaktov. Tieto umelecké diela ukradli nacisti pre Hitlera a hrozilo, že pádom nacistickej ríše, budú zničené. Táto unikátna vojenská jednotka v snahe získať a ochrániť vzácne diela, nasadzovala svoje vlastné životy v boji, za nepriateľskou líniou a so zbraňami v rukách. Film je ďalším režisérskym počinom herca Georgea Clooneyho. Okrem toho tu vystupuje aj ako herec, scenárista, či producent. A vedie vskutku hviezdny tím, Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray, či John Goodman a Jean Dujardin.

Filmové novinky na február 2014

Angelika (Angélique) - slovenská premiéra 27.2.2014

Réžia: Ariel Zeitoun
Hrajú: Nora Arnezeder, Gérard Lanvin, David Kross, Tomer Sisley, Petr Mareček, Petr Kantor, Adriana Bajtková,..

Film natočený vo francúzsko-belgicko-česko-rakúskej spolupráci, ponúka nové spracovanie nesmrteľného príbehu lásky. Bol nakrútený na základe slávneho románu od Anne Golonovej. Markíza Angelika Sancé de Montelup je proti svojej vôli vydaná za bohatého grófa z Toulouse Joffreyho de Peyrac. Napriek prvotnému odporu, Peyrac je zjazvený a má povesť mocného čarodejníka, začne Angelika spoznávať skutočnú Peyracovu tvár. Je vzdelaný, nežný a svojím šarmom si čoskoro získa Angelikino srdce. Ich šťastný život ale nepotrvá dlho. Na rozkaz žiarlivého a závistlivého francúzskeho kráľa, Ľudovíta XIV, je Peyrac uväznený do Bastily a upálený na hranici. Angelika je rozhodnutá pomstiť smrť jej milovaného Peyraca.

Non-Stop - slovenská premiéra 27.2.2014

Réžia: Jaume Collet-Serra
Hrajú: Liam Neeson, Julianne Moore, Lupita Nyong´o, Michelle Dockery,..

Práca letových maršalov je vcelku nudná práca. Celé dni sedíte v lietadle, v ktorom sa, až na pár turbulencií, nič nedeje. Úplne najhoršie je, keď vás táto práca prestane baviť, a vy navyše nenávidíte lietanie, dlhé čakanie, nebodaj meškanie letov. Toto je aj prípad letového maršala Billa Marksa, ktorý svoj bežný pracovný deň len sedí v lietadle a dáva pozor. No jeho najbližšia služba bude úplné iná. Behom transatlantického letu, z New Yorku do Londýna, mu začnú chodiť esemesky od neznámeho teroristu. Ten požaduje od leteckej spoločnosti, aby mu na účet poslali 150 miliónov dolárov. Inak každých dvadsať minút zabije jedného pasažiera v lietadle. Aby ho začal brať Bill Marks vážne, svoje slová premení na činy a v lietadle sa nájde prvá mrtvola. Ako ale môže zabíjať ľudí v lietadle bez toho, aby si to niekto všimol? Aby toho nebolo na Marksa málo, vyjde najavo, že účet, na ktorý majú byť poslané peniaze, je vedený na Marksovo meno.

Atomic Age (L'age atomique) - slovenská premiéra 27.2.2014

Réžia: Héléna Klotz
Hrajú: Eliott Paquet, Dominik Wojcik, Niels Schneider, Clémence Boisnard, Mathilde Bisson,..

Film, ktorý by mohol byť akousi prvou časťou trilógie na tému mladosti, rozpráva príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí sa vydávajú za zábavou do centra Paríža. Nočné mesto ponúka množstvo stretnutí, pouličných bitiek, odmietnutí, dlhé rozhovory... opúšťajú ho až nadránom, kde v melancholickom tichu lesa a za svitu mesiaca, sa z priateľstva rodí nový deň. Film Atomic Age ponúka pohľad na dospievanie, na nočné potulky a mladosť, v ktorej sa mieša smútok, eufória, melanchólia a bezstarostnosť.

Veľká oriešková lúpež (The Nut Job) - slovenská premiéra 27.2.2014

Réžia: Peter Lepeniotis
Hrajú/v anglickom originály: Will Arnett, Brendan Fraser, Liam Neeson, Maya Rudolph, Katherine Heigl, Stephen Lang,..

Ako na začiatku, tak aj na konci mesiaca tu máme menšie odľahčenie v podobe animáku. Veveričiak Surly sa, po zničení všetkých zásob orieškov na zimu, rozhodne pre riskantný plán. Spolu so zvieracou partiou, krtkom, svišťami a krysím kamarátom Buddym, sa rozhodne vylúpiť predajňu s orieškami. Nebude to však také jednoduché, ako si zo začiatku mysleli.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články