Futurologický kongres

18.2.2014|Pavel Chodúr|
Futurologický kongres

Robin Wright je herečka. Určite ju všetci poznáte z Forresta Gumpa, Správe vo fľaši, Beowufla, alebo v súčasnom seriáli House of Cards. Vo Futurologickom kongrese – adaptovanej poviedke, jedného z velikánov sci-fi Stanislava Lema – hrá samú seba. Lema určite poznajú všetci ako autora jeho vrcholného diela Solaris. To bolo koniec koncov aj sfilmované. Raz Tarkovským v 1972 a americký remake mal na starosti jeden z najproduktívnejších a zároveň najnevýraznejších režisérov Steven Soderbergh v hlavnej úlohe s Georgom Clooneym. Ali Forman je tvorca, ktorý má skúsenosti s animáciou. V 2008 totiž zbieral ceny svojim animovaným dokumentom Vojna s Bašírom. Film preto vzbudzoval veľké očakávania. Jedna pre fanúšikov sci-fi. Jednak pre fanúšikov režiséra a hlavne každého kto má rád netradičné príbehy s budúcnosti.

Film má dve roviny. Realistickú a animovanú. V realistickej je Robin herečkou za zenitom. Nikto ju poriadne nepozná. Žije na samote so svojimi deťmi, pričom jej obľúbený syn Aaron, trpí vzácnou chorobou pri ktorej postupne prichádza o sluch a zrak. Podpíše aj keď s veľkým sebazaprením zmluvu filmovej spoločnosti, ktorá si naskenuje celý jej prejav a bude používať jej telo k filmom, na ktoré by ona povedala určite nie. Začína sa tu pomaly objavovať téma straty identity, toho kde končí a kde začína ľudská sloboda. Hlavne ak chce fungovať v spoločnosti, ktorá ho neustále obmedzuje. Treba predsa z niečoho žiť, treba platiť doktora a tieto veci sa nakoniec stávajú väzením. Potom sa odrazu objavíme v animovanom svete. Tá časť filmu naberá duchovnejší, filozofickejší charakter.

Recenzia filmu Futurologický kongres

Myšlienky obsiahnuté v tejto časti sú ťažké, hodné zamyslenia a podfarbené dokonale vykreslenou satirou a humorom. Každý kto videl nejaký film Ralpha Bakshiho bude s touto častou spokojný. Je tu veľa údov, vagín, filmových postavičiek a známych tvári (Michael Jackson, Clint Eastwood, Tom Cruise), alebo náboženských figúr ako je (Ježíš, Buddha, Ganeša). Je to svet bizarností, nepravdepodobností a nelogickostí. Vytvára sa tým pádom určitý nepomer v hodnote informácií, ktoré nám film ponúka. V tejto časti totiž prestaneme sledovať zápletku načrtnutej v hranej časti a dostávame sa do sveta kde je veľa drámy, ale v konečnom dôsledku sa tu nenachádza ani jedna dramaticky vyhrotená situácia. Robin je síce vo svojej úlohe elegantná, ale jej animovaná verzia je príliš apatická, príliš stratená vo svojich nočných morách a predstavách, že sa po chvíli stáva nudnou. Vieme totiž presne čo môžeme od nej očakávať. A oproti ostatným berie celý výlet do animovaného sveta ako svoju povinnosť a nie spôsob ako sa dopracovať k skutočnej hodnote vecí.

Následný prechod do reálneho sveta tým pádom nemá nič spoločné ani zo začiatkom ani z celou animovanou pasážou. Je len dôsledkom a aj to značne nekonzistentným. Tu ako divák musíme rozhodovať, či pristúpime na pravidlá, alebo sa budeme držať zaužívaných konvencií, ktoré nám bohužiaľ tento film nie je schopný uspokojiť.

Recenzia filmu Futurologický kongres

Koniec je len určitou parafrázou na to, čo je realita a čo sen, ale úprimne takých výpovedí som už videl toľko, že táto sa svojou neoriginálnosťou ľahko stratí. Ale aj keď mám z filmu rozpačité pocity nenazval by som ho zlým. Len iným. Herci sú výborní. Animácia ujetená. Vykreslenie budúcnosti podarené. Má to peknú atmosféru a hudba Maxa Richtera je uhrančivá a podmanivá. Je to celé vlastne veľmi originálne, len sa to všetko stráca v zmesi myšlienok a filozofovania a akosi to zabúda na fakt, že divák potrebuje zažiť tú cestu s hrdinkou. A tá je príliš chladná voči divákovi, aby mu mohla sprostredkovať nezvyčajný zážitok. Ale to je len môj názor. Je celkom možné, že mám hlavu zapratanú toľkými konvenciami, že na akúkoľvek novú vec sa pozerám skôr z nedôverou ako s očakávaním. Tento film je toho dôkazom. Osobne si myslím, že stojí za pozretie. A buď vďaka nemu zažijete niečo nové alebo sa budete nudiť a rozmýšľať nad tým, čo tým vlastne chceli tvorcovia povedať. A keď na to prídete, tak si možno poviete, že sa to dalo spraviť aj jednoduchšie.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © ASFK

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...