Mickey Rooney usmievavá tvár MGM

19.4.2014|Jozef Rigo|

(23. 9. 1920, Brooklyn, New York, USA – 6. 4. 2014, Los Angeles, Kalifornia, USA)

Po Shirley Templeovej prišiel v nedeľu Hollywood o ďalšiu zo svojich detských hviezd. Mickey Rooney skonal vo veku 93 rokov. Počas svojej celoživotnej kariéry stvárnil asi dvesto postáv. Najväčšiu slávu si však užil ešte ako dieťa a dospievajúci mladík, keď ho diváci vynášali do nebies ako nespratníka Mickeyho McGuirea či zabávača Andyho Hardyho.

Narodil sa ako Joseph Yule Jr. a na potlesk bol naučený od útleho detstva. Pochádza z hereckej rodiny írskeho pôvodu. Nemal ani dva roky, keď ho po prvý raz rodičia predstavili publiku v brooklynskom vaudeville, kde účinkovali. Prišiel v miniatúrnom smokingu a ľudia mu nemohli odolať. Čoskoro mu jeho ambiciózna matka dopomohla k úlohe v sérii populárnych detských grotesiek Náš gang, v ktorej sa objavil po boku desiatok ďalších detských hviezd zlatej éry Hollywoodu. Následne začal dostávať aj menšie úlohy po boku „dospelákov“, zahral si tak aj s Jean Harlowovou či Clarkom Gableom. Prvý dlhometrážny film Orchidey a hermelín (Orchids and Ermine, 1927) nakrútil ako sedemročný. K úlohe Mickeyho McGuirea mu opäť dopomohla matka. Inzerát síce hľadal pre rolu čiernovlasého chlapca, Nellie Yuleová, ktorá nemala peniaze ani na farbu na vlasy, však synovi k čiernej hlave dopomohla spáleným korkom a chlapec rolu dostal. Ako vodca detského gangu sa v rokoch 1927 až 1934 postavil pred kameru spolu až 78-krát. V roku 1932 si zvolil umelecké meno Mickey Rooney a začal hrať malé úlohy vo filmoch spoločnosti Universal a následne podpísal zmluvu so spoločnosťou MGM (od roku 1934). Zaujal úlohou Pucka v prepise Shakespearovej komédie Sen noci svätojánskej (A Midsummer Night´s Dream, 1935). Počas 30. rokov minulého storočia získal popularitu ako predstaviteľ neposlušných chlapcov, hlavne v komédiách a muzikáloch.

Nevysoký herec, ktorý meral len 152 centimetrov, bol pohybovo a tanečne nadaný, dobre spieval, hral na rad hudobných nástrojov. Séria bola taká úspešná, že po nej údajne aj Walt Disney pomenoval svojho Mickeyho Mousea. To aspoň tvrdil Mickey Rooney, ktorý si po hrdinovi sám meno zmenil. V rokoch 1937 až 1946 sa Mickey Rooney „prevtelil“ do kože Andyho Hardyho, ktorý bol jeho najznámejšou rolou. V sérii šestnástich filmov oslavujúcich idylický život americkej rodiny prežíval drobné neplechy aj prvú lásku – tú stvárnila jeho niekdajšia spolužiačka Judy Garlandová. Jej predčasná smrť pod vplyvom drog ho veľmi zasiahla. Za rolu získal aj špeciálneho Oscara.

Mickey Rooney

V Rooneyho súkromí sa však žiadna idylka nekonala. Počas 2. svetovej vojny si vyslúžil vyznamenanie, keď zabával ťažko skúšané spojenecké jednotky na európskych frontoch. Po návrate však jeho kariéra začala upadať. Objavil sa ešte v mnohých filmoch – napríklad aj snímkach Odvážni a udatní (The Bold and the Brave, 1956), Baby Face Nelson (1957), Raňajky u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany´s, 1961), Domino (The Principle Domino, 1977), Noc v múzeu (Night at the museum, 2006) alebo Tropická búrka (Tropic Thunder, 2008). Za výkony v snímkach Deti divadla (Babes on Broadway, 1941), Ľudská komédia (The Human Comedy, 1943), Odvážni a udatní a Čierny žrebec (The Black Stallion, 1979) získal nomináciu na Oscara, ani jednu však na triumf nepremenil. Od polovice 50. rokov je veľmi činný v televízii, kde účinkuje v zábavných televíznych programoch, napr. The Mickey Rooney Show, Mickey, Tonight Show a ako hosť sa objavil v mnohých seriáloch, napr. Obnažené mesto (Naked City), Utečenec (The Fugitive), Zlaté dievčatá (The Golden Girls), To je vražda, napísala (Murder, She Wrote), Kung-fu: Legenda pokračuje (Kung Fu: The Legend Continues). Mickey Rooney sa na televíznej obrazovke prejavil nespočetnekrát ako charakterný herec; za titulnú úlohu retardovaného Billa Sacktera v dráme podľa skutočnej udalosti Bill (1981) získal cenu Emmy v roku 1981 a Zlatý glóbus tiež v roku 1981. Postavu starého trénera koní Henryho Daileya stelesnil ako vo filmovej verzii románu Waltera Farleyho Čierny žrebec (r. C. Ballard), tak aj v televíznom seriáli 92; Príbehy čierneho žrebca (Adventures of Black Stallion). V roku 1979 po boku Ann Millerovej dosiahol triumfálny návrat na javisko v broadwayskom muzikáli Sugar Babies (v roku 1988 s ňou hosťoval v Londýne).

V roku 1990 podnikol turné po mnohých amerických mestách s vlastným programom Two for the Show (ve dvojici s Donaldom O'Connorom) a s inscenáciou komédie Neila Simona The Sunshine Boys. V roku 1983 mu udelili čestného Oscara za celoživotné dielo. Ako režisér nakrútil filmy Môj skutočný príbeh (1951) a Súkromný život Adama a Evy (1961), pričom druhý menovaný spolu s ním režíroval Albert Zugsmith. Slávu svojich detských čias však už nikdy znovu nezískal. O to intenzívnejšie sa realizoval v ľúbostných vzťahoch. Bol ženatý až osemkrát, po prvý raz s herečkou Avou Gardnerovou, naposledy od roku 1978 až do svojej smrti s Jan Rooneyovou. Ako sám s nadhľadom hovoril: „Ženiť sa treba vždy skoro ráno. Ak to náhodou nevypáli dobre, aspoň ste nepremrhali celý deň.“. Len tri roky pred svojou smrťou sa Rooney súdil s manželkiným synom z prvého manželstva – Chris Aber vraj starnúceho muža okrádal a týral. Spor vyústil až do hercovho rozchodu s manželkou a podpísal sa aj na jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Zomrel vo svojom hollywoodskom dome a zanechal za sebou osem potomkov aj svoj posledný film Dr. Jekyll a Mr. Hyde, ktorý bude mať premiéru ešte tento rok.

Mickey Rooney

Ďalšia filmografia Mickeya Rooneyho:

Manhatanská melodráma (Manhattan Melodrama, 1934), Malý lord Fauntleroy (Little Lord Fauntleroy, 1936), Statoční kapitáni (Captains Courageous, 1937), Mesto chlapcov (Boys Town, 1938), Dobrodružstvá Huckleberyho Finna (The Adventures of Hucklebery Finn, 1939), Mladý Tomáš Edison (Young Tom Edison, 1940), Tisícoraké potešenie (Thousands Cheer, 1943), Bláznivé dievča (Girl Crazy, 1943), Veľká cena (National Velvet, 1944), Slová a muzika (Words and Music, 1948), Blesk na korčuliach (The Fireball, 1950), Mosty na Toko-Ri (The Bridges at Toko-Ri, 1954), To je ale bláznivý svet (It´s a Mad, Mad, Mad, Mad World, 1963), Tajná invázia (The Secret Invasion, 1964), Ako vypchať divoké bikini? (How to Stuff a Wild Bikini, 1965), Nástraha v zátoke (Ambush Bay, 1966), Viedeň (Vienna, 1968), Komik (The Comic, 1969), Podsvetie (Pulp, 1972), Bozky z Hongkongu (From Hong Kong with Love, 1975), Čaro Lassie (The Magic of Lassie, 1978), Arabské dobrodružstvo (Arabian Adventure, 1979), Cisár peruánsky (The Emperor of Peru, 1982), Erik Viking (Erik the Viking, 1989), Mojimi hrdinami boli vždy kovboji (My Heroes Have Always Been Cowboys, 1991), Maximum Force (1992), Legenda o vlčích horách (The Legend of Wolf Mountain, 1992), Vlnenie (Making Waves, 1994), Polnočné vraždy (Killing Midnight, 1997), Zvieratká (Animals, 1997), Prasiatko Babe v meste (Babe: Pig in the City, 1998), Keď nájdem domov (The First of May, 1999), Chlapci sú chlapci (TV, Boys Will Be Boys, 1999), Fantóm z Megaplexu (TV, Phantom of the Megaplex, 2000), Ja a moje prízraky (TV, Life wit Judy Garland: Me and my Shadows, 2001), Nočný klub (Night Club, 2011).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © MGM

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...