Filmový máj v našich kinách

28.4.2014|Iveta Kollárová|
Filmový máj v našich kinách

Máj lásky čas, hovorí sa. Pre naše potreby by som to upravila nasledovne: Filmový máj, v kine raj. Ale dosť bolo poézie. S čoraz teplejšími slnečnými lúčmi prichádzajú do kín ďalšie, čoraz horúcejšie filmové noviny. Tešiť sa môžeme na štyri adaptácie kníh, dve marvelovky, dva veľmi vydarené dokumentárne filmy (jeden dokonca český) a film, ktorého pokračovanie k nám prichádza po 10 rokoch. Hneď na úvod nás do svojich sietí chytí úžasný Spider-Man5. mája k nám dorazí minuloročný víťaz Zlatého leva z MFF v Benátkach, taliansky dokument SACRO GRA. Filmová adaptácia úspešnej knihy nás čaká 8. mája v podobe hitu Divergencia15. mája budeme v strehu, pretože sa k nám blíži legendárna Gojira. S ďalšou adaptáciou knihy sa pozrieme na vskutku zaujímavý príbeh 100-ročného starčeka, ktorý vyliezol z okna a zmizol (názov filmu pomaly dlhší ako samotný film ;)) Cameron Diaz nám ukáže, čo dokážu tri podvádzané ženy, ktoré sa spoja proti úhlavnému nepriateľovi - chlapovi vo filme Jedna za všetky. A budeme mať čo dočinenia s protivnými susedmi vo filme s výstižným názvom Susedia na odstrel.

Tu je prehľad filmov na mesiac máj:

The Amazing Spider-Man 2 - slovenská premiéra 1.5.2014

Réžia: Marc Webb
Hrajú: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaane, Felicity Jones, Paul Giamatti, Sally Field,..

Peter Parker sa vracia a s ním aj Spider-Man. Jeho vnútorný boj so svedomím musí ísť bokom, pretože sa objavuje oveľa väčší problém, ktorý dokáže vyriešiť len Spider-Man. Musí ochrániť obyvateľov New Yorku pred oveľa silnejším nepriateľom, ako je on sám. Na scénu prichádza Electro, vráti sa aj Harry Osborn a Peter zisťuje, že všetci jeho nepriatelia majú jedno spoločné: Oscorp.

Liečiteľ (The Physician) - slovenská premiéra 1.5.2014

Réžia: Philipp Stölzl
Hrajú: Stellan Skarsgård, Ben Kingsley, Emma Rigby, Olivier Martinez, Tom Payne,..

Nemecký režisér Philipp Stölzl si ako námet pre svoj film vybral knihu, svetový bestseller od Noaha Gordona „The Physician“. Kniha sa prvý krát objavila na madridskom knižnom veľtrhu ešte v roku 1999 a stala sa jednou z najpopulárnejších kníh všetkých čias. Rob Cole už ako malý cítil, že s ním nie je niečo v poriadku. Do vienka dostal dar vycítiť smrť. S touto výnimočnou schopnosťou cestoval naprieč Anglickom až sa dostal do Perzie. Keďže sa príbeh odohráva v 11. storočí, lekárske praktiky skoro neexistujú, Rob sa pridá k miestnemu liečiteľovi Avicenovi, ktorý ho naučí rešpektovať svoj dar. Rob sa rozhodne život zasvätiť liečeniu chorých a nastúpiť do Avicenovej školy. Aby sa tam dostal, musí zatajiť, že je Kresťan a vydávať sa za Žida.

Liečiteľ

SACRO GRA - slovenská premiéra 5.5.2014

Réžia: Gianfranco Rosi

Dokumentárny film SACRO GRA talianskeho režiséra Gianfranca Rosiho, vyhral ako prvý dokumentárny film Zlatého leva na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach v roku 2013 v hlavnej súťaži. Bol to vôbec prvý taliansky film, ktorý vyhral túto cenu od roku 1998. Film prináša autentické príbehy a osudy obyčajných ľudí, žijúcich na okraji najväčšej dopravnej tepny Talianska, Grande Raccordo Anulare (GRA). Rosi zachytáva reálny život popri diaľnici bez akýchkoľvek príkras. Spustnutý aristokrat, botanický expert, princ, pracovník ambulancie, či rybár. Film približuje širokú rôznorodosť domácností, profesií, osobností, sociálnych vrstiev a prirodzený rytmus každodenného života na diaľnici. Zároveň hlbšie neanalyzuje, objavuje neviditeľné svety, poetiku, krutosť a protirečenia súčasného Talianska aj svetovej spoločnosti. Rosi film nakrúcal nepretržite viac ako dva roky.

Zakázaná zóna (Brick Mansions) – slovenská premiéra 8.5.2014

Réžia: Camille Delamarre
Hrajú: Paul Walker, David Belle, RZA, Catalina Denis, Ayisha Issa,..

Zakázaná zóna, francúzskeho režiséra Camilla Delamarrho, je remakom francúzskeho filmu „District 13“. Herec David Belle hrá rovnakú úlohu v obidvoch filmoch. Film je zároveň jedným z posledných filmov herca Paula Walkera, ktorý tragicky zahynul pri automobilovej nehode 30. novembra 2013. Scenár k filmu napísal Luc Besson. Film rozpráva príbeh o tajnom agentovi z Detroitu, ktorý sa ocitá na nebezpečnom území. S pomocou bývalého podvodníka, ktorý pozná okolie a miestnych gangstrov, sa pokúšajú zvrhnúť kráľa zločincov a zmariť jeho plány na zničenie celého mesta.

Bella a Sebastian (Belle et Sébastien) – slovenská premiéra 8.5.2014

Réžia: Nicolas Vanier
Hrajú: Félix Bossuet, Tchéky Karyo, Margaux Châtelier, Mehdi El Glaoui,..

Film je adaptáciou rovnomennej knihy francúzskej herečky, režisérky a spisovateľa Cécile Aubry. Rozpráva príbeh šesťročného chlapca Sebastiana, ktorý žije so svojím adoptívnym dedkom, sestrou a bratom. Tajne sa spriatelí s fenkou Bellou, veľkým pyrenejským horským psom. Dej príbehu je zasadený do krásnej prírody Álp na francúzsko-švajčiarskych hraniciach v období 2. svetovej vojny. Sebastian spolu s Bellou zažívajú jedno dobrodružstvo za druhým, ale čoskoro ich čaká jedno z najväčších, ktoré im prinesie svet dospelých. Vo Francúzsku na konci 60. rokov natočili podľa knihy aj hraný seriál, vysielaný čierno-bielo. Stanica BBC ho predabovala do angličtiny a stal sa tak obľúbeným televíznym programom pre deti. Má aj svoju animovanú verziu, ktorú ako prvý v roku 1980 natočili v Japonsku pod názvom Meiken Jolie. V roku 1984 ju prevzala americká káblová televízia Nickelodeon.

Divergencia (Divergent) – slovenská premiéra 8.5.2014

Réžia: Neil Burger
Hrajú: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Ashley Judd, Zoe Kravitz, Miles Teller,..

Dej filmu sa odohráva vo futuristickom svete, kde sa mladé dievča, Tris snaží vymaniť zo svojej homogénnej spoločnosti, ktorá rozdeľuje ľudí na základe ľudských vlastností a delí sa na 5 frakcií – mierumilovnosť, úprimnosť, odovzdanosť, sčítanosť a neohrozenosť. Spoločne ale vytvárajú harmonický celok. Tris zisťuje, že sa do žiadnej z frakcií nehodí, naopak test ju vyhodnotí ako divergentnú – má predpoklady a talent byť vo viacerých frakciách. To sa systému nepozdáva, pretože ten kto je odlišný, znamená hrozbu a tá musí byť zlikvidovaná. Film je natočený podľa rovnomennej knihy spisovateľky a herečky Veronici Roth. A nezaprie miernu podobnosť s filmom Hry o život.

Chrobáčikovia: Údolie stratených mravčekov 3D (Minuscule: Valley of the Lost Ants) - slovenská premiéra 8.5.2014

Réžia: Héléne Giraud, Thomas Szabo

Lesná čistinka. Kolónie čiernych a červených mravcov. Zvyšky jedla. Táto kombinácia neveští nikdy nič dobrého. Jedného dňa sa tak medzi dvoma kolóniami rozpúta nepriateľstvo. Ale znenazdajky sa objaví odvážna lienka, ktorá sa skamaráti s čiernym mravčekom Mandiblom a pomôže mu zachrániť mravenisko pred nájazdom červených mravčekov na čele s desivým Butorom. Film plný dobrodružstva, priateľstva a fantázie zo sveta tých najmenších.

Jedna za všetky (The Other Women) – slovenská premiéra 8.5.2014

Réžia: Nick Cassavetes
Hrajú: Cameron Diaz, Leslie Mann, Nicki Minaj, Kate Upton, Nikolaj Coster-Waldau, Don Johnson,..

Komédia ako stvorená pre Ladies Movie Night.. Ak ste doteraz netušili, čo môže vzísť z hereckej kombinácie Cameron Diaz, Leslie Mann, Kate Upton (o ktorej som toho veľa nepočula) a dokonca Nicki Minaj! ..no pri pohľade na túto kombináciu, to musí byť každému jasné. Carly je úspešná právnička v mega firme v New Yorku. A práve je bezhlavo zamilovaná do Marka. Mark jej lásku opätuje. A Carly prežíva najlepšie obdobie v jej živote. Ako ale býva zvykom, všetko pekné sa raz skončí. Carly sa jedného dňa dozvie, že Mark je ženatý. No namiesto toho, aby oňho súperila s jeho ženou, tieto dve dámy sa spoja proti nemu. Aby toho nebolo málo, na povrch vypláva ďalšia aférka, ktorú má Mark s Amber. Nepredstaviteľné sa stáva skutočnosťou a tieto tri dámy sa spoja dokopy, aby sa Markovi pomstili so všetkým, čo k tomu patrí. A keď sa do toho pustí ešte aj Nicki Minaj.. :)

Godzilla – slovenská premiéra 15.5.2014

Réžia: Gareth Edwards
Hrajú: Bryan Cranston, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Juliette Binoche, Sally Hawkins, Ken Watanabe,..

Do kín sa vracia legendárna Godzilla. 10 rokov po poslednom filme a pri príležitosti 60teho výročia jej vzniku. Tento krát bude stáť proti zlým monštrám, ktoré ohrozujú existenciu ľudstva. A kto môže za vznik nebezpečných stvorení, predsa vedecká arogancia ľudí. V novom filme si malé cameo strihne aj Akira Takarada, ktorý hral hlavnú úlohu v originál filme Gojira z roku 1954.

Godzilla

Hurá do praveku! (Dino Time) – slovenská premiéra 15.5.2014

Réžia: John Kafka, Yoon-suk Choi
V anglickom origináli: Rob Schneider, Jane Lynch, Melanie Griffith, Stephen Baldwin, William Baldwin,..

Po Godzille, animovaný Jurský park! Trom deťúrencom sa čírou náhodou podarí spustiť stroj času. Oni sa vrátia 65 miliónov rokov späť a ocitnú sa rovno medzi dinosaurími vajíčkami. Skamarátia sa s obrím T-Rexom a na ceste späť, do prítomnosti budú čeliť mnohým prehistorickým zvieratám a budú čeliť rôznemu nebezpečenstvu.

Trabantem až na konec světa – slovenská premiéra 15.5.2014

Réžia: Dan Přibáň
Hrajú: Dan Přibáň, Aleš Vašíček, Marek Slobodník, Tomasz Turchan, Radoslaw Jona, Dana Zlatohlávková, Jakub Nahodil, Zdeněk Krátký a David Novotný

Už ich prvá cesta Trabantem napříč Afrikou sa zdala nemožná. No oni to dokázali a ešte o tom natočili aj film. Teraz sa rozhodli ísť ešte ďalej a takisto sa o tom rozhodli natočiť film. Z ich cesty naprieč Južnou Amerikou až na koniec sveta vznikla slušná dokumentárna roadmovie. Na 21 124 kilometrovú trasu vyrazila doslova výprava snov, 2 Trabanty a 5 Čechov, k tomu jedna Fiatka a dvaja Poliaci a jeden Slovák a jeho Jawa. Možno by sa zdalo, že najväčšia výzva bude zvládnuť prejsť Amazonský prales, Andy, či púšť a oceán. No táto šialená jazda ponúkne pohľad na to ako sa dokáže zniesť osem ľudí z troch krajín, ktorí sa navzájom nepoznajú, ale strávia spoločne štyri mesiace v žltých „ponorkách“. Bezstarostná jazda to rozhodne nebude, o to viac bude fascinujúcejšia a zábavnejšia.

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (Hundraáringen som klev ut genom fönstret och försvann) – slovenská premiéra 15.5.2014

Réžia: Felix Herngren
Hrajú: Robert Gustafsson, Iwar Wiklandr, David Wiberg, Mia Skäringer, Alan Ford, David Shackleton,..

Film natočený podľa jednej z najlepších kníh poslednej doby, svetového bestselleru od Jonasa Jonassona. Rozpráva príbeh 100-ročného starčeka, ktorého už nebavilo nečinne sedieť v kresle v domove dôchodcov. A tak sa práve na svoje sté narodeniny rozhodol, že nikdy nie je neskoro začať odznova a vyliezol z okna a zmizol. Pre niekoho životné dobrodružstvo, pre Allana Karlssona úplne úžasný a nepredvídateľný výlet. A rozhodne ho na jeho ceste nič neprekvapí. Ani kufor peňazí, ani gangstri, pár mŕtvol už vôbec nie a slon v autobuse bude úplne bežná vec. Skoro storočie sa Allan potuloval po rôznych kútoch sveta, úplne náhodne sa stával hlavným aktérom v dôležitých historických udalostiach 20. storočia. Postretával rôznych svetových lídrov, s ktorými sa spriatelil, s ktorými pil a dokonca bol pri zrode prvej atómovej bomby. Expert na dynamit Allan Karlsson je, na jeho možno poslednom výlete, opäť slobodný.

X-Men: Budúca minulosť (X-Men: Days of Future Past) – slovenská premiéra 22.5.2014

Réžia: Bryan Singer
Hrajú: Hugh Jackman, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Halle Berry, Ellen Page, James McAvoy, Ian McKellen, Patrick Stewart, Nicholas Hoult, Peter Dinklage, Omar Sy, Shawn Ashmore,..

Najnovší Xmeni sa nám predstavia skutočne vo veľkom štýle. V bitke o prežitie svojho a jediného druhu bojuje kompletná zostava Xmenov. Neľútostné boje prebiehajú v dvoch rôznych časových rovinách, svoju silu spoja hrdinovia pôvodnej trilógie X-Men a ich mladšie „Ja“ z filmu X-Men: Prvá trieda. Tí všetci musia za každú cenu zmeniť minulosť, aby zachránili našu budúcnosť.

Vládkyňa zla (Maleficent) – slovenská premiéra 29.5.2014

Réžia: Robert Stromberg
Hrajú: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, Juno Temple, Brenton Thwaites,..

Zlo má začiatok. Film rozpráva doposiaľ neznámy príbeh o zlej kráľovnej z klasickej disneyovskej rozprávky Šípková Ruženka z roku 1959. Pozadie príbehu nám odkrýva zradu, ktorá spôsobila, že sa kedysi čisté srdce kráľovnej premenilo na kameň. Vládkyňa zla túžiaca po pomste a tróne, uvrhne na novorodenú dcéru ľudského kráľa, Auroru, krutú kliatbu. No ako Aurora rastie Vládkyňa zla si uvedomuje, že môže byť riešením k dosiahnutiu mieru medzi ľudskou a lesnou ríšou. Nemilosrdné činy Vládkyne zla navždy zmenia oba svety.

Vládkyňa zla

Susedia na odstrel (Neighbors) – slovenská premiéra 29.5.2014

Réžia: Nicholas Stoller
Hrajú: Zac Efron, Seth Rogen, Dave Franco, Jake Johnson, Lisa Kudrow, Rose Byrne,..

Všetci to poznáme. Žijeme si pokojným životom, v krásnej, tichej štvrti, s rodinkou a možno aj novonarodeným bábätkom. Ako pár Kelly a Mac. Všetko je ako má byť. Až do chvíle, kým sa do domu vedľa vás nenasťahujú rozšafní vysokoškoláci, ktorí sa veľmi radi a veľmi nahlas zabávajú. Noc čo noc, jedna párty za druhou. Mac sa snaží mládež upozorňovať, a aby hluk z ich zábav držali na minime. Fešák Teddy, vodca celej skupinky, sa s Macom snaží uzavrieť dohodu. Sľubuje mu dodržovanie nočného kľudu a na oplátku Mac nebude hneď volať policajtov, ak by sa zábava trochu zvrtla. No dohoda nevydrží dlho a hneď druhá párty zničí všetky záväzky a medzi susedmi sa rozpúta neľútostný boj. Všetky zbrane sú povolené a ak by sa zo začiatku zdalo, že Kelly a Mac nebudú na rozbehnutých vysokoškolákov stačiť, opak bude pravdou.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články