X-Men: Budúca minulosť

25.5.2014|Pavel Chodúr|
X-Men: Budúca minulosť

Keď sa spätne pozrieme na prvú X-menovskú trilógiu, dostaneme zastaranú komiksovú sériu, kde ešte tvorcovia skúšali možnosti žánru na vzostupe. Jediný diel uspokojujúci potreby divákov a nesúci v sebe aj určitý presah bol diel druhý. Ten režisér Bryan Singer uspôsobil dobe a vytvoril problém celej série – teda snahu mutantov zapadnúť do spoločnosti, ktorá sa ich desí- a dodal tam potrebnú psychologickú rovinu, takže postavy neboli len nositeľmi informácií pre budovanie prostoduchej zápletky, ako to bolo v prípade prvého dielu, ale začali žiť a po určitom čase nabrali kultový charakter. Minimálne Jackman a jeho postava Wolverina.

Po samostatných spin-offoch tohto nezabudnuteľného bitkára, v ktorých by jeden hľadal pamätnú scénu skutočne s veľkými ťažkosťami prišiel Vaughn a natočil reštart v podobe Prvej triedy. Tá sa mala vracať ku koreňom, vytvoriť novú zápletku a bolo k nej upretých veľa zrakov fanúšikov, pretože Vaughn neraz dokázal, že mu komiksová pôda vyhovuje. 

Pravdou je, že keď som Prvú triedu videl ja, nesplnila moje očakávania ani spolovice. Dôvod bol jednoduchý. Film totiž ťažil s predchádzajúcich častí, ale motívy zostali rovnaké. Platí to aj o motiváciach postáv aj o ich schopnostiach, ktoré neprinášali nič nové. Jediné čo stálo za to bola retro atmosféra a uhrančivá ústredná dvojica v podaní McAvoya a Fassbendera. 

Recenzia filmu X-Men: Budúca minulosť

Po zhliadnutí Budúcej minulosti, ale nabrala Prvá trieda nový rozmer. Odrazu všetko zapadlo do seba a pred divákom sa tak má možnosť rysovať úplne nový, pútavý komiksový svet. Ten môže hravo konkurovať aj Spider-manovi, alebo Marvelovkám, pretože posúva mytológiu jednej série prudko dopredu.

Pripisujem to hlavne prvku cestovania v čase. Ten podobne ako v prípade Star-treku mal možnosť reštartovať celú sériu a vytvoriť pôdu pre nové príbehy a dobrodružstvá. Výsledný verdikt je taký, že Singer znova natočil najlepší diel série a spravil to takmer bez chyby. Zobral staré známe postavy a konečne sa vykašľal na ich neustále predstavovanie. Jednoducho tam sú a vy sa s tým musíte zmieriť, inak si film neužijete.

Singer tu rozbehol niekoľko motívov. Apokalyptickú budúcnosť, kde je civilizácia na pokraji vyhubenia. Ďalším motívom je Loganova cesta do minulosti zabrániť tejto katastrofe. A treťou je cesta Raven k svojej životnej križovatke, kde sa rozhodne či sa vydá po ceste zla, alebo nie. Tieto tri línie sú decentne prepojené. Zároveň odkrývajú priestor pre nové motívy a pamätné postavy. Ako napríklad Quicksilver. Ten si ukoristil najšťavnatejšie scény v Pentagone a tiež najviac vtipov.

Prepojenie zo starou sériou je na výbornú. Máme tu Strykera, množstvo rozhodnutí aké ovplyvnia hrdinov v budúcnosti a ktoré sme už mi mali možnosť vidieť. Zároveň to plynule nadväzuje na Prvú triedu, aj keď sa tento diel odohráva takmer 10 rokov po útoku na Kubu.

Recenzia filmu X-Men: Budúca minulosť

Hlavným kladom filmu je jeho tempo a snaha obmieňať zaužívané klišé tejto série. Singer film viacej približuje novej generácií. Nezabúda ale ani na fanúšikov. Nebojí sa epických scén – prvýkrát sa v tejto sérií nejaké nachádzajú a zároveň sa nebojí byť dojímavý a komorný. Emócie tam fungujú, herci sú sebaistý. Hlavne J. Lo. Jej Raven je omnoho zaujímavejšou postavou ako bola Rebecca Romijn v pôvodnej sérií. A film stále prekvapuje. Buď zvratmi, alebo nápadmi. 

Ottmanov ústredný motív som uvítal a rovnako aj potitulkovú sekvenciu. Tá ma príjemne navnadila. A aj keď som nikdy nebol fanúšik série, po tomto diely sa vo mne prebudili neuveriteľne očakávania k tretej časti. A ak sa tá podarí – čo kvôli prítomnosti Bryana Singera nepochybujem, čaká nás jedna z najlepších komiksových trilógií.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Barracuda Movie

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...