Všetky cesty vedú do hrobu

13.6.2014|Renáta Mišovičová|
Všetky cesty vedú do hrobu

V roku 1882, niekde v  zapadákove v americkej Arizone, žije chovateľ oviec Albert Stark (Seth MacFarlane). Má práve veľké problémy, neoplýva totiž, jemne povedané, veľkou osobnou odvahou, a tak, keď ho zdatnejší a skúsenejší protivník vyzve na súboj, zbabelo sa z neho vykúpi. Tento čin mu možno pomohol zachrániť si život, ale určite ním nezískal rešpekt u svojej priateľky Louise (Amanda Seyfried), ktorá sa s ním vzápätí rozchádza a vrhá sa do náručia šviháckeho obchodníka Foya (Neil Patrick Harris). Do života nešťastného Alberta, ktorý sa cíti nesvoj v čase i v priestore, ktorý v depresii rozoberá „milión spôsobov, akými sa v súčasnosti dá zomrieť na západe“ a ktorého v jeho mizérii nedokáže utešiť ani kamarát Edward (Giovanni Ribisi) a jeho priateľka, prostitútka Ruth (Sarah Silverman), však náhle vstúpi manželka známeho zločinca a pištoľníka Clincha Leatherwooda (Liam Neeson vo výbornom cameu) Anna (Charlize Theron). Pod Anniným vplyvom sa začína meniť Albertov pohľad na svet, čo však neznamená, že by ho naďalej nevyhľadávali prekérne situácie...

Seth MacFarlane je v Amerike nesmierne populárny (a zároveň najlepšie zarábajúci televízny) scenárista, režisér a herec, slovenským divákom najznámejší hádam v spojitosti s filmom Macík (v origináli Ted z roku  2012). MacFarlane má svojský humor, ktorému naplno popustil uzdu aj vo svojom najnovšom projekte.  Film v sebe spája dva nie práve súrodé žánre – western a komédiu.  Milovníci toho prvého však budú sklamaní zistením, že tento aspekt filmu je rozpoznateľný len vďaka rekvizitám a milovníci komédií... Nuž, MacFarlaneov humor nie je pre každého. Hlavnú úlohu v ňom hrá vyprázdňovanie vo verbálnej i vizuálnej podobe (vrátane jedného naozaj nemilého záberu), a prostitútka odmietajúca sex so svojím priateľom pred svadbou z náboženských dôvodov tiež nie je stráviteľná pre každého. Ak však máte silný žalúdok, dokážete odhodiť zábrany, predsudky a prípadne ešte aj vypnete zopár mozgových závitov, dve hodiny v kine môžete prežiť celkom osviežujúco. Na každú scénu, ktorá by vtipná byť chcela, ale nie je, pripadá minimálne jedna taká, na ktorej sa smejete, aj keď možno nechcete a silnou stránkou filmu sú tiež herci, ktorí sa naozaj snažia a nakrúcanie si zjavne užívali.

Recenzia filmu Všetky cesty vedú do hrobu

Jediným členom hereckého ansámblu, ktorého obsadenie nebolo šťastným ťahom, je sám MacFarlane. Autor si prisúdil hlavnú rolu, na ktorú nemá herecký talent ani charizmu. Naopak, šarm jeho partnerky Charlize Theron nedokážu ochromiť ani zbytočne premúdrelé a občas falošné a umelé dialógy, ktorých vedie jej postava práve s Albertom neúrekom. Dialógy sú naopak silnou stránkou scén dua Ribisi a Silverman. Neil Patrick Harris, ktorého slovenskí diváci poznajú najskôr ako promiskuitného Barneyho zo seriálu Ako som spoznal vašu mamu, (a ktorý je čerstvým držiteľom prestížnej americkej divadelnej ceny Tony)  spôsobuje, že gagy, ktoré by u  iného herca vyzneli len vulgárne, sú v jeho podaní pre fanúšikov MacFarlaneovho fekálneho humoru ešte vtipnejšie, a pre tých ostatných aspoň o niečo znesiteľnejšie.

Recenzia filmu Všetky cesty vedú do hrobu

Suma sumárum je film Všetky cesty vedú do hrobu nenáročná priemerná komédia, pri ktorej sa malá časť publika bude prehýbať od smiechu, iná malá časť možno znechutene odíde ešte pred záverečnými titulkami, a tí ostatní si film pozrú, párkrát sa zasmejú, párkrát si povedia, že to MacFarlane prehnal, a možno si zapamätajú fór - dva, ktorý následne povedia priateľom. Zarytí intelektuáli si zo záverečného hodnotenia odrátajú hviezdičku.

 

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Barracuda Movie

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...