Kačacia polievka

19.7.2014|-jr-|
Kačacia polievka

(Duck Soup, 1933)

Krajina Freedonia je v ohrození a len Rufus T. Firefly ju môže zachrániť...snáď.

Prechod k zvukovému filmu oživil účtovné uzávierky väčšiny hollywoodskych štúdií natoľko, že prekonala v dobrom stave po krachu na burze v roku 1929. Ale predsa Paramount sa dostal do ťažkostí. Firma potrebovala bratov Marxovcov. Marxovci dokázali zarobiť 3000 dolárov týždenne len na svojich broadwayských komediálnych revuí. Bohužiaľ piaty film bratov Marxovcov Kačacia polievka vtedajšej dobe na divákov nezanechala zvláštny dojem, tak ako na súčasných divákov. Film zarobil asi 1 500 000 dolárov – lenže štúdiu, ktorému klesali príjmy s každým novým filmom, to nestačilo a preto predčasne ukončilo Marxovcom zmluvu. Pomoc prišla z nečakaného zdroja. Chico Marx, ktorý bol nenapraviteľným hráčom sa náhodou spoznal pri kartách so šéfom MGM Irvinom Thalbergom a neskôr uzavreli jeden z najlepších obchodov tej doby. Podľa Groucha Marxa činil plat 200 000 dolárov za film pre všetkých a k tomu 15 % zo zisku. Komédia už nebola tak ostrá ako voľakedy. Thalberg sa pokúšal zosúladiť marxovské chuligánstvo s milostnou zápletkou a výsledok stál za to.

Kačacia polievka (1933)

ZO ZÁKULISIA:

Svet okolo bratov Marxovcov bol v pohybe. Štúdio sa pohybovalo na okraji bankrotu. Amerika sa vymotávala z dôsledkov krízy a Nemecko zvolilo ohavného Hitlera do funkcie ríšskeho kancelára. Tieto okolnosti viedli k teóriam, že Kačacia polievka je vlastne politickým predchodcom Chaplinovho Diktátora (The Great Dictator, 1940). Sami bratia Marxovci sa potrebovali poriadne zasmiať. Robili si starosti s hroziacim sa ukončením zmluvy a zarmútila ich smrť otca. Frenchie Marx zomrel niekoľko týždňov pred začatím nakrúcania v roku 1933. Naviac sa partia rozpadala. Zeppo Marx, ktorý vždy pôsobil nahraditeľným dojmom, sa pripravil s bratom Gummom Marxom o partnerstvo v divadelnej agentúre.

Groucho Marx má starosti s ďalšou úlohou. Sľúbil, že sa pokúsil vybudovať Cech filmových hercov (Screen Actors Guild), ktoré  filmovému priemyslu pôsobil ťažkosti a jeho žena Ruth začala riadne piť a ich manželstvo sa zrútilo. Ďalší z bratov Marxovcov Harpo bol spokojný s novou láskou a budúcou manželkou Susan Flemingovou. To bolo prvé šťastné manželstvo v štyridsiatke. Súčasne mal obdiv popredných amerických teoretikov, ktorí obdivovali jeho umenie pantomímy. Harpo neskôr spomínal, že nikdy predtým necítil tak silný tlak na kvalitu svojho výkonu. Hlavnú zásluhu na úspechoch bratov Marxovcov mal režisér Leo McCarey, o ktorom sa Groucho neskôr vyjadril ako o najlepšom režisérovi. Sebavedomý Leo McCarey – veterán krátkych filmov s Halom Roachom a Laurelom a Hardym, sa k bratskej štvorke Marxovcov báječne hodil. Takmer sa medzi nimi nevyskytli spory či nedorozumenia. Nakrúcanie sa odohrávalo v dobrosrdečnej atmosfére, vtipkovali  navzájom, typovali a vymýšľali si spoločné báječné komické scénky. Marxovci na McCareyovi najviac obdivovali jeho zmysel pre humor. Sila jeho osobnosti je najviac videná v netypických komických prvkoch, ktoré dokázali nalepiť na marxovský štýl. Dával im priestor improvizácie. A teraz skutočný význam názvu filmu Kačacia polievka, ktorý Groucho Marx sa snažil vysvetliť: „Vezmete dva moriaky, jednu hus a štyri kapusty, ale nedávajte tam žiadnu kačku a všetko zamiešajte. Keď budete ochutnať polievku, tak sa budete ako každá poriadna kačka až do zvyšku života polievke vyhýbať. Tak čau, už musím ísť.“

Kačacia polievka (1933)

ZÁŽITKY:

  • „Keby sa vás niekto pýtal na najlepšie komédie v dejinách, odpovedali by ste Zlaté opojenie, Kid, Frigo na mašine, Cirkus, a mnoho ďalších. Kačacia polievka je jediná, ktorá nemá hluché miesto.“ Woody Allen.
  • „Najviac ma na tomto filme prekvapilo, že som sa pri ňom nezbláznil.“ Leo McCarey.

TVORCOVIA:

  • Groucho Marx (42) ako Rufus T. Firefly; chytrý muž, stal sa jedným z prvých veľkých televíznych hviezd.
  • Harpo Marx (44) ako Brownie; miláčik vzdelancov.
  • Chico Marx (47) ako Chicolini; stal sa z neho playbojský hazardný hráč.
  • Zeppo Marx (32) ako Bob Rolland; z filmu vycúval.
  • Margaret Dumontová (43) ako pani Teasdaleová; Grouchova obľúbená partnerka, to asi preto, že jej nedochádzali jeho vtipy...
  • Louis Calhern (38) ako veľvyslanec Trentino; uprostred svojej životnej dráhy sa ocitol v polke cesty medzi romantickými hrdinami z nemých filmov a hlavnými charakternými úlohami 50. rokov.
  • Herman J. Mankiewicz (35) producent; jeho najsvetlejšou chvíľkou bol Občan Kane (Citizen Kane, 1941).
  • Leo McCarey (34) režisér; trojnásobný držiteľ Oscara, ktorý nakrúcal komédie takmer so všetkými najlepšími komikmi.

 

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Paramount Pictures

Súvisiace články