Philip Seymour Hoffman

4.10.2014|-jr-|
Philip Seymour Hoffman

Philip Seymour Hoffman (23. 7. 1967, Fairport, New York, USA – 2. 2. 2014, Greenwich Village, New York, USA) patrí k jedným z najvýraznejších a tak trochu aj najmenej doceneným predstaviteľom vedľajších úloh. Hoffman je exot, ktorý s bravúrnou ľahkosťou surfuje dramatickými aj vyložene komediálnymi žánrami.

Jeho atypický vzhľad a odvážna a pozoruhodne plodná herecká motivácia zanechali nezmazateľný odtlačok v desiatkach extrémne rôznorodých filmov, v ktorých sa ukázal. Hoffman sa narodil v 60. rokoch v New Yorku v emancipovanej rodine. Už počas stredoškolského štúdia sa zaujímal o divadlo, pričom navštevoval rôzne letné divadelné školy a krúžky. Potom nastúpil na Tisch School of the Arts, ktorá je súčasťou New York University, kde bol zakladajúcim členom divadelnej skupiny Bullstoi Ensemble a v roku 1989 získal titul bakalár umenia. Za túto svoju divadelnú prácu získal nominácie na cenu Tony.

Na filmovom plátne debutoval v roku 1991 v kriminálnej komédii Triple Bogey on a Par Five Hole (1991), v ktorej účinkoval ešte ako Phil Hoffman. Čo sa týka celovečerných filmov, hrá od začiatku 90. rokov. Prelom prišiel o rok neskôr, keď si zahral v snímkach Môj nový revolver (My New Gun,1992), Muž zázrakov (Leap of Waith, 1992) a predovšetkým Vôňa ženy (Scent of a Woman, 1992) po boku Ala Pacina a Chrisa O'Donnella. Práve Vôňu ženy neskôr označil za film, ktorý naštartoval jeho hereckú kariéru. Objavil sa aj v akčnom filme s Kim Basingerovou a Alecom Baldwinom Útek do Mexika (The Getaway, 1994). Širokej verejnosti ho naplno predstavil až Paul Thomas Anderson. Najskôr ho obsadil v roku 1996 do filmu Tvrdá osma (Hard Eight, 1996) a nasledovali Hriešne noci (Boogie Nights, 1997). Skutočný úspech obaja zaznamenali však až v mozaikovej dráme Magnólia (1999), kde si Hoffman zahral Phila Parmau, ošetrovateľa umierajúceho boháča (Jason Robards). Medzi tým sa mihol ako jeden z bláznivého tímu lovcov tornád Helen Huntovej a Billa Paxtona techno-thrilleri De Bonta, Crichtona a Spielberga Twister (1996).

Philip Seymour Hoffman

Je predstaviteľom skvelých vedľajších postavičiek, zdobiacich dej aj, keď doňho viac-menej vôbec nezasahujú, dokázal s pomocou bratov Coenovcov v ich pohode Big Lebowski (1998). Tu stelesnil uhladeného komorníka vulgárneho boháča, kvôli ktorého podobe s priezviskom sa hrdina (Jeff Bridges) zapletie do neuveriteľných patálií ohľadom únosov, výkupného a nemeckých nihilistov. Vyznačoval sa najmä silnými charakterovými úlohami vedľajších postáv (The Master, Súkromná vojna pána Wilsona, Pochybnosti, Magnólia), ktoré hýbu dejom, sú kontroverzné voči spoločnosti či búrajú morálne dogmy, ale aj niekoľkými ikonickými hlavnými hrdinami (Synecdoche, Capote), ktoré zahral priam po atómoch.Rolu sexuálneho pošuka vytvoril v nezávislom filme Šťastie (Happiness, 1998), ďalej hral po boku Robina Williamsa v jeho melodráme Doktor Flajster (Patch Adams, 1998). Z ďalších rolí menujme: transvestita po boku Roberta De Nira v snímke Nikto nie je dokonalý (Flawless, 1999); bezcharakterný žurnalista Freddy Lounds v adaptácii Harrisovej „hannibalskej trilógie“ Červený drak (Red Dragon, 2002); uvoľnený kamarát hanblivého alergika Bena Stillera v romantike Riskni to s Polly. U Anthonyho Minghellu Hoffman hral už napríklad kamaráta postavy, ktorá sa stane obeťou žiarlivosti psychopata v „európskom thrilleri“ podľa románu Patricie Highsmithovej Talentovaný pán Ripley (The Talented Mr. Ripley, 1999). V roku 2002 stvárnil hlavnú postavu v snímke Milovať Lízu (Love Liza, 2002) ktorej scenár napísal jeho starší brat Gordy Hoffman. V nasledujúcom roku si zahral bankára závislého od hazardu v dráme Prípad Mahowny (Owning Mahowny, 2003) nakrútenej podľa skutočných udalostí, okrem toho sa objavil aj v Návrate do Cold Mountain (Cold Mountain, 2003). Do dejín kinematografie sa zapísal ako americký homosexuálny spisovateľ Truman Capote, ktorého talent skúša vlastnú morálku. Seymoura Hoffmana si zapamätáme najmä pre osobitý šarm, hereckú ľahkosť a divadelne vycibrenú prácu s hlasom, s akou sa ponáral do úloh bohémov, útlocitných umelcov, odpudivých podivínov či úslužných asistentov. Dôležitým míľnikom v jeho kariére bol práve rok 2005, keď v snímke Capote (2005) stvárnil spisovateľa Trumana Capoteho.

Za svoj výkon získal množstvo ocenení vrátane tých najprestížnejších - Oscara, ceny BAFTA, Zlatého glóbusu, Critics' Choice Award a SAG Award. Je tak iba jedným z deviatich hercov, ktorí za výkon v jednom filme získali všetkých päť spomínaných cien. Na Oscara ho okrem Capoteho nominovali aj za vedľajšie úlohy v snímkach Súkromná vojna pána Wilsona (Charlie Wilson´s War, 2007), Pochybnosti (Doubt, 2008) a Majster (The Master, 2012). Nedávno mali v USA premiéru jeho najnovšie snímky God's Pocket (2014) a Najhľadanejší muž (A Most Wanted Man, 2014). Ako režisér mal na konte romantickú komédiu Jack sa chystá vyplávať (Jack Goes Boating, 2010), v ktorej tiež stvárnil hlavnú úlohu. Okrem filmu sa tiež venoval divadlu, pričom mal na konte dve nominácie na prestížne ceny Tony. Od roku 1999 bola jeho životnou partnerkou kostýmová návrhárka Mimi O'Donnell, s ktorou mal syna Coopera Alexandra (nar. 2003), dcéry Tallulah (nar. 2006) a Willa (nar. 2008). Bohužiaľ aj tu zrejme platilo, že čím väčší vnútorný talent a mnohorakejšia povaha, tým zložitejšia osobnosť, život mu totiž pravdepodobne vzala závislosť od heroínu. 

Philip Seymour Hoffman

Filmografia Philipa Seymoura Hoffmana:

Nie som blázon (Nobody´s Fool, 1994), Keď muž miluje ženu (When a Man Loves a Woman, 1994), Na pokraji slávy (Almost Famous, 2000), Opití láskou (Punch-Drunko Love, 2002), 25. hodina (25th Hour, 2002), Riskni to s Polly (Along Came Polly, 2004), Mission Impossible III. (2006), Divosi (The Savages, 2007), Synecdoche, New York (2008), Než diabol zistí, že si mŕtvy (Before the Devil Knows You´re Dead, 2007), Piráti na vlnách (The Boat That Rocked, 2009), Deň zrady (The Ides of March, 2011), Moneyball (2011), Posledný kvartet (A Late Quartet, 2012), Hry o život: Skúška ohňom (Hunger Games: The Catching Fire, 2013), Hry o život: Drozdajka 1 (Hunger Games: The Mockingjay – Part 1, 2014), Hry o život: Drozdajka 2 (Hunger Games: The Mockingjay – Part 2, 2015).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos

Odporúčané články

Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...