Richard Attenborough

12.10.2014|-jr-|
Richard Attenborough

(29.8.1923, Cambridge, grófstvo Cambridge, Anglicko, Veľká Británia - 24.8.2014, Londýn, Anglicko, Veľká Británia)

Richard Attenborough pochádza z Cambridge, je uznávaným svetovým hercom, producentom a režisérom. Jeho otec bol rektor na Liecester University College. Ako 17-ročný získal štipendium na prestížnej londýnskej Royal Academy of Dramatic Art. V roku 1941 debutoval počas štúdia v hre Ach, tie roky bláznivé. O rok neskôr dostal príležitosť si zahrať vo vojnovej dráme More, náš osud, kde stvárnil zbabelca Stokera. Od roku 1943 po ďalšie tri roky slúžil vo filmovej jednotke  Kráľovského letectva. Po ukončení služby sa vrátil k herectvu. Bol obsadený do pôvodnej londýnskej inscenácie detektívky od Aghaty Christieovej Pasca na myš (1953). V 50. rokoch hral v mnohých menších úlohách hlavne vojnových pilotov.

V polovici 50. a 60. rokov získal veľkú popularitu vďaka filmu Liga gentlemanov (The League of Gentlemen, 1960). V tomto filme si zahral poručíka Lexa, ktorý organizuje vylúpenie banky. Získal mnoho prestížnych ocenení napr. za úlohu Billyho Savagea, ktorý je manželom hrdinky v dráme Seansa za daždivého poobedia (Seance on a Wet Afternoon, 1964). V rovnakom roku za túto úlohu získal cenu BAFTA. Ďalšou cenou bol Felix (1988), za zásluhy pre britskú kinematografiu mu bol udelený Rád britského impéria (1967) a o deväť rokov neskôr bol povýšený do šľachtického stavu a pomenovaný lordom. Laureátom Zlatého glóbusu v roku 1966 sa stal vďaka dráme Strážna loď Sand Pebbles (The Sand Pebbles 1966). O rok neskôr získal Zlatý glóbus za úlohu riaditeľa cirkusu Alberta Blossoma vo filme Pán doktor a jeho zvieratká (Doctor Dolittle, 1967). V roku 1959 sa dohodol s hercom a režisérom Bryanom Forbesom a v tom roku si založili spoločnosť Beaver Films.

V roku 1970 bol vymenovaný predsedom Royal Academy of Dramatic Art a o rok neskôr sa stal viceprezidentom Britskej filmovej akadémie. Attenborough ako vynikajúci režisér nakrúcal väčšinou výpravné eposy, často s politickým podtextom: životopisný film o študentských časoch britského premiéra Mladý Winston (Young Winston, 1972), vojnová snímka Vzdialený most (A Bridge Too Far, 1977), psychologická dráma schizofrenického bruchovravca podľa románu Williama Goldmana Čary (Magic, 1978), filmová verzia broadwayského muzikálu Chorus Line (1985), politická dráma o boji proti juhoafrickému apartheidu Volanie slobody (Cry Freedom, 1987), úžasný životopisný film o kráľovi filmových komikov Chaplin (1992), filmová adaptácia hry Williama Nicholsona o neskorej milostnej romanci spisovateľa a filozofa Clivea Staplesa Lewisa Krajina tieňov (Shadowlands, 1993), Cena Alexandra Kordu), romantický príbeh o prvej veľkej láske spisovateľa Ernesta Hemingwaya Láska a vojna (In Love and War, 1996).

Jeho životným počinom sa stal legendárny životopisný dokument Ghándí (1982). Tento úspešný film bol ocenený ôsmimi Oscarmi za najlepší film, réžiu, kameru, mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, strih, pôvodný scenár, výpravu a kostýmy. Ako herca sme ho mohli vidieť až v roku 1993 v celovečernom dobrodružnom filme od Stevena Spielberga Jurský park (Jurassic Park, 1993). V tomto filme si zahral boháča Johna Hammonda, ktorý bádal, ako z génov stvoriť vyhynuté dinosaury, ale bohužiaľ výskum sa zvrátil na hrozný omyl. Zahral si aj vo filme Kráľovná Alžbeta (Elizabeth, 1998) alebo vo fantastickej snímke Jack a stonka fazule (TV, Jack and the Beanstalk: The Real Story, 2001). Richard Attenborough vo svojej kariére získal dvoch Oscarov a tri Zlaté glóbusy.Attenborough bol podľa agentúry AP jednou z najznámejších tvárí na britskej umeleckej scéne.Do povedomia sa dostal aj vďaka svojmu zanietenému pôsobeniu v úlohe veľvyslanca dobrej vôle pre UNICEF a ďalšie humanitárne aktivity.

Richard Attenborough

V roku 1945 sa oženil s herečkou Sheilou Simovou. Syn Michael je divadelný režisér. Jeho mladší brat Dávid Attenborough je uznávaný prírodovedec, ktorý zdôrazňuje dôležitosť výchovných dokumentov a prírodovedeckých televíznych seriálov. Potom prišli na svet dcéry Jane a Charlotte. Charlotte pôsobí ako herečka. Jane zahynula vo veku 49 rokov v Thajsku spolu s 15-ročnou dcérou a svokrou, keď dovolenkové stredisko Khao Lak 26. decembra 2004 zasiahlo ničivé cunami. BBC pripomína, že herec strávil posledné roky svojho života v dome sociálnych služieb po boku manželky.

Sir Ben Kingsley, ktorý vo filme Ghándí stvárnil titulnú postavu, sa vyjadril, že mu Attenborough bude veľmi chýbať. "Richard Attenborough mi dôveroval s kľúčovou úlohou, že dokážem priviesť k životu sen, ktorý v ňom dozrieval 20 rokov. Keď mi zveril úlohu Gándhiho, bola v tom veľká priazeň a radosť. Vložil do mňa absolútnu dôveru a za to som mu absolútne dôveroval aj ja a zamiloval som si ho," uviedol 70-ročný Angličan, ktorý práve vďaka spomínanému filmu získal svojho zatiaľ jediného Oscara v kariére.Lord Attenborough žil spolu s manželkou už roky v domove dôchodcov pre profesionálnych hercov a uplynulých šesť rokov bol od nešťastného pádu zo schodov navyše pripútaný na vozík.

Ďalšia filmografia Richarda Attenborougha:

More, náš osud (In Which We Serve, 1942), Otázka života a smrti (A Matter of Life and Death, 1946), Brightonský špaček (Brighton Rock, 1947), Čarovná skrinka (The Magic Box, 1951), Piesočné more (Sea of Sand, 1958), Muž nahor (The Man Upstairs, 1958), Dunkirk (1958), Nebezpečenstvo medzi nami (Danger Within, 1959), Len dvaja môžu hrať (Only Two Can Play, 1962), Po celú noc (All Night Long, 1962), Veľký útek (The Great Escape, 1963), Let Fénixa (The Flight of the Phoenix, 1965), Čarovný Kristián (The Magic Christian, 1969), Korisť (Loot, 1970), Nevhodné správanie (Conduct Unbecoming, 1975), Brannigan (1975), Zázrak na 34. ulici (Miracle on 34th Street, 1994), Hamlet (1996),  Stratený svet: Jurský park (The Lost World: Jurassic Park, 1997), Deti železnice (TV, The Railway Children, 2000), Puckoon (2002).

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Wikipedia / Dutch National Arc

Súvisiace články